Învață-ți copilul să ”gândească”: Nu subestima importanța propriei rațiuni în procesul de dezvoltare personală
Data publicării:
Cum să înveți un copil să raționeze? Trebuie să-l învățăm să gândească? Și ce înseamnă raționament? Dacă ți-ai pus vreodată aceste întrebări, te invităm să parcurgi acest articol pentru a găsi răspuns la fiecare dintre ele.

Raționamentul este capacitatea umană care ne permite să ne clarificăm îndoielile pentru a rezolva problemele care apar. Datorită acestui fapt, suntem capabili să asimilam cunoștințele și să le folosim pentru a înțelege lumea.

Raționarea înseamnă interiorizarea, învățarea, interpretarea și tragerea de concluzii din orice eveniment pentru a le folosi în viața de zi cu zi. 

Este un proces mental care ne împiedică să ne comportăm doar instinctiv și, într-adevăr, ne oferă capacitatea de a raționa și de a analiza orice situație o justifică.

Da, copilul trebuie învățat să raționeze pentru că altfel ar ajunge să fie un bărbat sau o femeie extrem de ignorantă, la granița cu sălbaticul.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-studio-4039177_41231000.jpg)

Foto: Cottombro Studio/ Pexels

De mic este esențial ca acasă, la creșă, la școală, la locul de joacă... oriunde s-ar afla, să știe să se comporte și ce să facă atunci când se confruntă cu stimulii pe care îi primește.

Stimuli pe care, dacă copilul îi va asimila și învăța bine, îl vor face să gândească, să-și folosească experiența, să analizeze, să creeze o opinie asupra subiectului și deci să decidă sau să tragă o concluzie din orice.

Cum să înveți un copil să raționeze?

Pentru a învăța un copil să raționeze nu trebuie să-l faci să vadă mereu viața ca fiind roze, doar lapte și miere, să fii supraprotector și să-i faci mereu plăcere. Copilul răsfățat are un singur tip de raționament: acela de a se înfuria și a face mofturi atunci când își dorește ceva.

Învață un bebeluș să raționeze

Dacă vrei să înveți un bebeluș târât să raționeze, trebuie să începi prin a nu îndepărta obstacolele de pe podea (cutii de carton, de exemplu), ci mai degrabă să le pui, astfel încât să învețe singur cum să le ocolească și să continue.

Învață un copil de 1 an să raționeze

Pe măsură ce crește, stimulii de a-ți face copilul să gândească trebuie să fie mai mari. De exemplu, îi poți oferi o mașină de jucărie drăguță în interiorul unei mingi de plastic închisă cu un capac din același material. Oferă cadoul copilului tău și observă reacția lui.

Îți va cere să-i deschizi recipientul, dar chiar dacă ai dori să faci asta, trebuie să-l încurajezi să învețe să o facă singur.

3. Fotografie... (pexels-gustavo-fring-4173335_94307300.jpg)

Foto: Gustavo Fring/ Pexels

Lăsați-l să lovească mingea pe podea, să o arunce de perete, să lovească o altă jucărie, să o arunce înapoi pe podea. În aceste acțiuni se poate ca mingea să se deschidă, copilul tău să bage mâna în recipient și să reușească să tragă mașina de jucărie afară.

Dacă se întâmplă acest lucru, va fi învățat că atunci când aruncă ceva pe pământ îl poate sparge și, în acest caz, îl poate deschide.

Învață un copil de 2 sau mai mult să raționeze

În această fază copilul învață bunele maniere și să se comporte așa cum îl învață familia lui: nu scrii pe pereți, nu rupi paginile cărților, trebuie să mănânci în farfurie, nu murdări hainele...

Din momentul în care copilul începe să asimileze aceste reguli și să le încalce (pentru că nu există un copil care să respecte la literă toate instrucțiunile părinților), va trebui să-l corectezi și să-l faci să se gândească de ce comportamentul lui este greșit.

Desigur, pentru a face acest lucru va trebui să petreci timp explicându-i motivele tale, pentru că doar astfel copilul tău va putea să interiorizeze ceea ce îi spui: în esență, va putea să raționeze.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Dezvoltare intelectuala

Articole similare

Care sunt beneficiile cursurilor de actorie pentru copii

Teatrul este o formă de artă fascinantă care oferă mult...

Învățare dialogică: ce este și în ce constă

Astăzi vorbim despre o perspectivă educațională bazată...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Ce trebuie să faci în primii ani de creștere ai copilului

Primele luni din viața unui copil pun, în mare măsură,...


Top citite
Nu știi dacă să-l dai pe copil la școală sau să-l mai ții un an la grădiniță? Pune-l să deseneze un cerc / FOTO: freepik.com @ wirestock

Nu știi dacă să-l dai pe copil la școală sau să-l mai ții un an la grădiniță? Pune-l să deseneze un cerc / VIDEO

De ce nu funcționează parentingul modern Urania Cremene „Combinația ASTA este cheia” / Sursă foto:captură video YouTube @FainsiSimplu Mihai Morar

„De ce nu funcționează parentingul modern?” Urania Cremene: „Am ajuns într-un punct în care părinții tremură în fața copiilor! Combinația ASTA este cheia”

O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stă într-o clasă opt ore pe zi și i se spune să nu vorbească cu persoana care stă lângă el” / FOTO: freepik.com @pvproductions

O mamă decide să nu-și mai trimită copiii la școală „pentru că este o închisoare”: „Stau într-o clasă opt ore pe zi și li se spune să nu vorbească cu persoana de lângă ei”

Patru motive din cauza cărora elevii nu reușesc să aibă succes la școală / FOTO: freepik.com@Wavebreak Media

Patru motive din cauza cărora elevii nu reușesc să aibă succes la școală

pixel