JOMO, noul fenomen social promovat în rândul adolescenților
Data publicării:
Se pare că ne confruntăm cu o schimbare de paradigmă în utilizarea social media.

Utilizarea tehnologiei de către adolescenți s-a răspândit în rândul profesioniștilor de toate tipurile: de la psihologi și educatori la pediatri, printre mulți alții, care avertizează, cu dovezi științifice, cu privire la riscurile abuzului de dispozitive de către minori.

Dacă această utilizare abuzivă este dăunătoare pentru cei mai mici copii, ea este dăunătoare și pentru adolescenți. Am vorbit în numeroase ocazii despre consecințele, unele dintre ele grave, ale faptului de a fi „lipit” de telefonul mobil în permanență; consecințe care variază de la o reducere a performanțelor școlare la tulburări psihologice majore asociate cu distorsionarea imaginii de sine sau chiar dependența de telefonul mobil și de rețelele sociale.

În strânsă legătură cu acest ultim aspect, cel al dependenței de rețelele sociale, se află FOMO (Fear Of Missing Out), care nu este altceva decât teama de a simți că sunt excluși, că pierd ceva. Fiind conectați aproape permanent, adolescenții sunt conștienți de ceea ce fac prietenii și cunoscuții lor, iar acest lucru generează o nevoie tot mai mare de a nu rata ceea ce se întâmplă pe rețelele sociale, dând astfel naștere unui cerc vicios care poate duce cu ușurință la dependență.

Din fericire, tot mai mulți adolescenți decid să se revendice de la FOMO și se începe să se vorbească despre JOMO (Joy Of Missing Out), bucuria sau plăcerea de a rata anumite lucruri.

„Cantitatea de conținut la care sunt expuși este atât de mare încât uneori le este imposibil să se deconecteze.

Este un bombardament constant de informații, planuri, activități, evenimente, așa că mulți tineri decid să facă un pas înapoi de la tehnologie și să prioritizeze ceea ce vor cu adevărat să facă la un moment dat, fără să se simtă prost pentru asta și fără ca presiunea socială să îi forțeze să se răzgândească. Așa funcționează JOMO”, spune Emily Lawrenson, Communications Manager la Qustodio.

Ce este fenomenul JOMO?

În condițiile în care copiii petrec, în medie, patru ore pe zi în fața ecranelor, consumând tot felul de conținuturi doar pe dispozitivele lor personale, potrivit raportului Qustodio's Born in the Digital Age: The AI Generation, faptul că mulți dintre ei sunt deja conștienți de modul în care acest lucru le afectează bunăstarea este o veste bună. „Saturația de conținut și bombardamentul de stimuli au creat nevoia tinerilor de a se deconecta, realizând că este important să se bucure de ceea ce îi face fericiți, fără să se preocupe de ceea ce face toată lumea”, spune Lawrenson.

Ceea ce fac adolescenții care încep să ia JOMO (joy of missing out) este să prioritizeze ceea ce vor cu adevărat să facă, concentrându-se pe îngrijirea de sine și bucurându-se de momentele de liniște care le aduc adevărata fericire, fără să se simtă prost că lipsesc de la activități sau evenimente și fără ca presiunea socială să îi forțeze să se răzgândească.

„Nu este vorba despre renunțarea totală la social media, ci despre stabilirea unor limite”, spune ea. „Mulți tineri experimentează dependența tehnologică atunci când, de exemplu, simt nevoia să se oprească din ceea ce fac pentru a se uita la telefonul mobil de fiecare dată când sună o notificare sau când nu știu cum să refuze un plan, chiar dacă nu au chef. Cheia, spune el, este să găsească un echilibru între viața reală și viața online și să evite să devină dependenți de tehnologie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare

Planifică eficient timpul liber al copilului: Sfaturi utile

Timpul liber al copiilor este o oportunitate valoroasă...

Femeile divine: Nume de zeițe celebre ale lumii antice

În mitologiile antice, femeile divinități au jucat un...



Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel