Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri
La ce vârstă poți să îți lași copiii să facă duș singuri? Aceasta este o problemă aparent secundară, dar este de fapt importantă deoarece definește independența copiilor.
Cu toate acestea, înainte ca copiii să înceapă să facă duș singuri, trebuie să ne asigurăm că pot efectua acest mic gest zilnic în deplină siguranță.
Chiar dacă în timp ce îi speli observi impulsul celor mici de a-și spăla independent corpul, nu înseamnă că sunt gata să o facă singuri. Cel puțin până când nu își stăpânesc toate funcțiile motorii, nu vor putea face duș singuri. S-ar putea chiar să se confrunte cu un pericol.
Copiii pot începe să facă duș singuri în jurul vârstei de 6 ani. Evident, aceasta este o estimare deoarece depinde de individualitatea fiecărui copil.
Deja la vârsta de 4 ani copiii sunt capabili să se dezbrace singuri, să se spele corp sau pe cap. Începând cu vârsta de 6 ani, ei pot avea grijă de igiena corpului în mod independent.
Cu toate acestea, pentru a desfășura această acțiune importantă care marchează începutul independenței lor, ei trebuie să fie învățați pas cu pas ce acțiuni trebuie întreprinse.
Este foarte important să luați în considerare măsurile de siguranță pentru a crea condițiile necesare pentru ca totul să meargă bine.
Pentru ca copiii să poată face duș singuri, este important să știe cum să o facă. Nu omite niciunul dintre pașii de mai jos, chiar dacă pot părea evidenți, reține că copiii încă trebuie să învețe totul despre lumea din jurul lor.
Fotografie de la Rubens F Barros Neto/ Pexels
Iată diferitele acțiuni de realizat pas cu pas:
- Subliniază toate zonele importante de spălat: gâtul, coatele, urechile și spatele, pieptul și picioarele.
- Explicați-i că există zone delicate ale corpului, cum ar fi ochii, care nu pot fi spălate cu gel de duș sau șampon. Așadar, atunci când se spală pe față sau își șamponează părul trebuie să aibă grijă să protejeze zona ochilor.
- Arată-i cantitatea necesară de produs pe care să o folosească pentru a-și spăla părul. Dacă cel mic învață despre economia casnică și nu contribuie la risipă, acesta este un plus.
- Spune-i de pericolul de alunecare. Trebuie să fie foarte atent, să nu sară în apă sau să facă alte mișcări periculoase.
- Părinții trebuie să regleze temperatura apei cu care se vor spăla cei mici.
- Pentru a-l împiedica să cadă în timpul băii îl poți face să poarte sandale antiderapante, sau poți pune un covor din același material la duș.
- Există și scaune speciale special pentru cei mici pentru a ușura spălarea zonelor dificile, precum picioarele.
- Pune-i la îndemână toate produsele pentru spălat: săpun, burete și șampon. Aceste produse trebuie să fie la îndemână fără ca copilul să se ridice, să se îndepărteze sau să facă mișcări inutile.
- Lăsați întotdeauna ușa băii pe jumătate deschisă, nu lăsați micuțului să o încuie.
- Stai lângă baie și întreabă din când în când dacă totul e bine. Roagă-l să te anunțe când a terminat.
Ca o ultimă recomandare, rețineți că copiii au nevoie de produse de duș proprii, adecvate vârstei și tipului lor de piele; precum șamponul și balsamul. În plus, buretele de baie trebuie să fie pentru uz personal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Dezvoltarea unui copil trece...
Cunoașterea personalității...