Lasă-i să țipe și să trântească ușile. Iată importanța acestui lucru: Spațiul emoțional de care au atâta nevoie copiii tăi
Data publicării:
De câte ori te-ai trezit în fața copilului tău care, în chinurile unui moment de furie, trântește ușa și se încuie în cameră? Sau cine, într-un moment de disperare, izbucnește în lacrimi ? Sau pur și simplu că se simte frustrat pentru că se trezește în fața unei provocări care este aparent mai mare decât el? 

În acele momente este greu, ca părinte, să rămânem calmi: primul instinct este să ne grăbim în ajutorul copiilor noștri, să rezolvăm rapid situația și este normal să fie așa. Prima noastră intenție este să-i protejăm, să-i ajutăm, să le oferim soluții, să le dăm mereu o mână de ajutor oferindu-le sfaturi despre cum vom face față situației. 

Dar te-ai oprit vreodată să te gândești la ce este cu adevărat util pentru ei? Ce l-ar putea ajuta cu adevărat în acea călătorie minunată care crește? Cum vor deveni adulți, cum vor învăța să se descurce singuri și să dezvolte o anumită independență emoțională dacă cineva o face întotdeauna pentru ei?

La fel ca noi toți, și copiii noștri se confruntă zilnic cu schimbări, provocări și zile proaste, diferența este că în pre-adolescență și adolescență emoțiile au culori mai puternice și de multe ori se simt copleșiți, nu știu încă ce semnificații să-i atribuie.

Uneori nici nu înțeleg de ce simt ceea ce simt și ce mesaje încearcă să le comunice corpul, inima și mintea lor. Ca și în cazul tuturor lucrurilor noi de învățat, copiii au nevoie de cineva care să-i ghideze printr-un teritoriu necunoscut și un „spațiu” de antrenament în care pot avansa prin încercări și erori, putând greși și încerca din nou. 

În acest sens, este important ca noi părinții să învățăm să le lăsăm copiilor noștri spațiul emoțional de care au nevoie, înțeles ca un timp în care le lăsăm libertatea de a experimenta pe deplin ceea ce simt, fără a interveni și a încerca să nu judece. 

Libertatea de a-și experimenta emoțiile

Ne observăm copiii și pur și simplu ascultăm, făcându-i să înțeleagă că vedem și înțelegem ceea ce simt ei, poate cu o frază de genul „Înțeleg că te simți foarte supărat, trist sau nervos pentru că...”. 

Să ne asigurăm că au libertatea de a-și experimenta emoțiile, că țipă sau trântesc ușile dacă sunt supărați, că plâng dacă sunt triști, că se izolează dacă vor să fie singuri.

Să învățăm să ne distanțăm puțin și să le respectăm nevoile, să le oferim timp și spațiu să-și experimenteze din plin emoțiile fără a le nega, fără a încerca să le eliminăm cât mai curând posibil, pentru ca ei să se familiarizeze cu noi, să nu le fie frică de ei și ca să nu le fie niciodată rușine de ceea ce simt.

Pentru a face acest lucru este esențial să ne acordăm această permisiune în primul rând nouă, acceptând și sentimentul de neputință și tristețe pe care îl simțim atunci când ne aflăm în fața unui copil care suferă și căruia am dori să-i dăm soluția NOASTRĂ.

Când „furtuna emoțională” s-a calmat, într-un moment mai senin am putea relua discuția întrebându-i dacă vor să vorbească despre asta, ce simt despre ceea ce s-a întâmplat, eventual cum au gândit să facă față situației sau dacă au nevoie de ajutorul nostru. Aceasta este pentru a le arăta calea, dar fără a o parcurge pentru ei.

A avea un spațiu emoțional în care poți fi pur și simplu tu însuți, să-ți exprimi emoțiile și să- ți cauți propriile soluții este de o importanță vitală atât pentru dezvoltarea psihic-emoțională a copiilor, cât și pentru dezvoltarea fizică a copiilor noștri.

Ai auzit de peștele auriu?

Peștele auriu crește în funcție de spațiul de locuit în care se găsește: dacă spațiul este mic va fi de dimensiuni reduse, iar vitalitatea și mișcările sale vor fi, de asemenea, limitate, dacă spațiul crește poate atinge dimensiuni mari și cote notabile de vitalitate. 

Același lucru funcționează și cu copiii... cu cât au mai mult spațiu pentru a se exprima, emoțiile, pasiunile și nevoile lor, cu atât este mai probabil să devină adulți vitali, fericiți și împliniți.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Stiri
Tagurile articolului: copii  emotii  furie 

Articole similare

Blue Monday - Cea mai tristă zi din an. Iată de ce!

La începutul fiecărui an, a treia zi de luni din...



Cele mai noi articole

Top citite
„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie / FOTO: freepik.com @senivpetro

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții / FOTO: Freepik.com@prostooleh

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

pixel