10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi
Plictiseala nu este un inamic care ar trebui combătut cu orice preț! Are o funcție pozitivă și este, de asemenea, utilă pentru că, dacă este gestionată corespunzător, activează abilitățile de explorare și creativitatea, permițându-vă să vă implicați, să vă găsiți propriile strategii și să aflați ce activități vă plac cu adevărat.
Nu vă faceți griji: plictiseala este anticamera creativității și nu există niciun motiv pentru care trebuie să organizăm fiecare moment al vieții lor cu o activitate. Trebuie să le oferim copiilor timp să aibă un spațiu, chiar mental, în care să inventeze jocuri, aventuri, povești, fantezii.
Completarea jurnalului în lunile de vară devine prioritatea de prea multe ori și ajungem să trăim această perioadă cu agitație și stres, pierzând din vedere cel mai important aspect, care este și posibilitatea de a fi alături de copii și de a trăi o altă perioadă alături de ei.
Cu siguranță nu se poate aștepta ca un copil să se poată bucura întotdeauna de timpul liber într-un mod autonom și solitar: sarcina părinților este să ofere stimuli corespunzători vârstei lor și să corespundă cât mai mult cu interesele și caracteristicile copiilor. Copiii și adolescenții au nevoie să se relaxeze, să se simtă liberi de angajamente, să se trezească mai târziu, să se joace, să iasă cu prietenii.
Totuși, chiar dacă nu este întotdeauna ușor, același lucru trebuie să fie valabil și pentru părinți, pentru că este important să petrecem timp împreună, liberi de muncă, pentru a împărtăși momente de agrement și distracție.
Momentul și ritmurile vacanței trebuie să fie diferite față de lunile precedente, cu ritmuri mai puțin presante însoțite de noi stimuli pentru a se degaja de rutina zilnică și pentru a oferi timp creierului să se regenereze.
Plictiseala este bună pentru creier și, atunci când este bine gestionată, activează abilitățile de explorare și creativitatea, deoarece facilitează entuziasmul și atenția la noi stimuli.
Contextele sociale și familiale din ce în ce mai bogate în stimuli, precum cele în care trăim astăzi și în care copiii și tinerii au navigat încă de foarte mici, au favorizat cu siguranță dezvoltarea unor abilități și abilități cognitive. În unele cazuri, totuși, acestea pot duce și la o scădere a creativității și a imaginației.
Potrivit Creativity Research Journal, creativitatea este definită pe baza a trei variabile: tendința de a avea o minte deschisă la un număr mare de stimuli, capacitatea de a stabili relații între diferite elemente prin combinarea lor în moduri noi, capacitatea de a schimba perspectiva și relațiile. între elemente.
Toate abilitățile care par să scadă într-o societate care îi conduce nu numai pe adulți, ci și pe copii și tineri să aibă din ce în ce mai puțin timp să gândească liber și creativ.
Și totuși, plictiseala în sine poate reprezenta un fel decarburant, o substanță capabilă să declanșeze o reacție diferită și să stimuleze creativitatea și originalitatea.
Creativitatea, care este adesea experimentată tocmai în momentele de plictiseală și în momentele în care activitățile structurate nu se desfășoară, este asociată cu un nivel mai mare de integrare între diferitele funcții ale creierului și cu o viteză mai mare în procesarea informațiilor.
Zona care prezidează aceste procese este cortexul prefrontal, care controlează activitatea cognitivă și, în același timp, gestionează emoțiile.
Gândirea creativă reprezintă așadar un mod de funcționare a creierului; nu este, așa cum se crede uneori, doar un dar sau un talent anume, ci și o resursă pe care fiecare o posedă, dar care trebuie cultivată și întărită pentru a deveni din ce în ce mai eficientă și a îmbogăți viața mentală și viața de zi cu zi.
Pe scurt, plictiseala stimulează creativitatea și este bună pentru creierul copiilor și adolescenților.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...