Legănăm copilul pe picioare? Crina Coliban răspunde: „NU! Este o metodă trecută! Se pot crea leziuni”
Data publicării:
Expertul în parenting Crina Coliban a vorbit, în cadrul unui interviu, despre legănatul pe picioare al copiilor: „Nu! Se pot crea leziuni la nivel cerebral” .

Chiar dacă nu este recomandat de specialiști, legănatul există de-a lungul timpului. Trebuie menționat că legănatul bebelușilor trebuie realizat cu precauție și sub supravegherea atentă a părinților sau a îngrijitorilor. Este important să se respecte recomandările specialiștilor în privința poziției și a mișcărilor potrivite pentru bebeluși, pentru a evita eventualele accidente sau leziuni.

Din perspectiva specialiștilor, legănatul nu este recomandat în primul rând din cauza riscului de a provoca sindromul copilului zgâlțâit. Deși mișcarea lină și ritmică a legănatului poate induce rapid o stare de relaxare, trecerea de la aceasta la sindromul copilului zgâlțâit este un pas periculos. Acest sindrom, așa cum sugerează și numele, rezultă din zdruncinarea repetată și constantă a sugarului și poate provoca leziuni la nivelul creierului. Sindromul copilului zgâlțâit este o realitate medicală și a fost menționat în domeniul medical încă din anul 1970, contribuind la descrierea fenomenului medicul radiolog John Coffey și medicul neurochirurg Dr. Grethkelch Norman. Această afecțiune este dificil de tratat, iar consecințele sale pot avea un impact pe termen lung, ceea ce face ca specialiștii să o considere o formă de abuz fizic.

Citește și „Mami, încă o gură de apă!” De ce copiii întârzie ora de culcare și ce poți face ca să scapi de „luptele” de dinaintea somnului

Este important ca părinții și îngrijitorii să fie conștienți de acest sindrom și să evite orice mișcări bruște și zdruncinări ale bebelușului.

2. -imagine fara descriere- (leganam-copilul-pe-picioare-crina-coliban-raspunde-nu-este-o-metoda-trecuta-2_87147600.jpg)

SURSA FOTO: Unsplash @Tara Raye 

Legănăm copilul pe picioare? Crina Coliban răspunde: „Nu! Simplu, nu!”

„Liniștitul sau adormitul pe picioare este o tactică tehnică pe care o știm cu toții. Cel mai adesea bunicii apelează la acest tip de a calma bebelușul. Nu! Simplu, nu! Se pot crea leziuni la nivel cerebral. 

Atunci când te enervează un copil care plânge, nu-l legeni pe picioare delicat, blând, cu atenție la ce se întâmplă cu copilul, îl legeni ușor furios, anxios, în genul: `hai, dragă, adormi o dată!` Mișcările bruște ar putea crea leziuni la nivel cerebral. În plus, un copil care adoarme legănat, devine dependent de acest stil de adormit, care nu este în regulă. Când vezi un copil care se leagănă, zici că are o problemă. Așadar, nu genul acesta de adormit este potrivit pentru copil! Este o metodă trecută!

Mai sunt leagăne de adormit, dar nu vrem să adormim copiii în balansul ăsta, nu este sănătos pentru creierul copilului, pentru dezvoltarea lui neurologică!”, a spus Crina Coliban într-un interviu la Antena Stars. 

„Orice fel de a-ți adormi copilul ar trebui să nu devină o dependență. Sunt copii care adorm cu suzeta, la sân sau la pieptul mamei. Adesea sfătuiesc să-ți adormi copilul la sân pentru că este cea mai armonioasă cale și cea mai rapidă. Desigur, și asta devine o dependență”, a mai spus Crina Coliban. 

Vezi și Copilul tău are un somn agitat sau se trezește des în timpul nopții? Moduri de a-l ajuta să doarmă mai bine, de la specialiști



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Metode si tehnici
Tagurile articolului: adormire copil  copil  crina coliban  parinti  parinti si pitici  somn copil  tehnici 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel