Limba rusă revine în colegiile militare din România, după trei decenii: „Armata României trebuie să știe limba potențialilor adversari”
Data publicării:
Reintroducerea limbii ruse în învățământul militar românesc a fost solicitată de Ministerul Apărării.

După mai bine de 30 de ani de absență din curricula școlilor românești, limba rusă va deveni opțională în colegiile militare.

Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, introducerea acestei materii a fost solicitată expres de către Ministerul Apărării.

„Este o decizie rațională”, afirmă surse din cadrul armatei, subliniind că învățarea limbii potențialilor adversari este esențială pentru pregătirea cadrelor militare.

Rusă, opțională la liceele militare

Elevii care frecventează colegiile militare vor avea posibilitatea să învețe limba rusă începând cu clasa a IX-a.

Cursurile vor avea o frecvență de o oră pe săptămână pe parcursul liceului.

Astfel, limba rusă va deveni parte a ofertei de limbi moderne, alături de engleză și franceză, conform noilor planuri cadru.

De asemenea, această alegere este una exclusivă pentru liceele militare, care stabilesc clar limbile moderne de studiu pentru elevii lor.

„Planurile-cadru pentru profilul militar au fost dezvoltate împreună cu colegii care predau în liceele militare, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, în funcție de nevoile specifice clar identificate de aceștia. Introducerea unei discipline... am încercat să ne adaptăm tuturor”, a precizat Bogdan Cristescu, secretar de stat Ministerul Educației, conform Știrile PRO TV.

„Plecăm de la ideea că Federația Rusă rămâne principala amenințare, un militar trebuie să cunoască limba celui care poate să-i fie inamic sau adversar. Armata României va avea nevoie de cunoscători de limbă rusă. Ca atare consider că o asemenea soluție este binevenită. În perioada în care noi eram în Tratatul de la Varșovia, limba rusă constituia o necesitate a cooperării, limba engleză era legată de învățarea limbii posibilului adversar”, susține generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, conform sursei citate.

Cum se va învăța limba rusă în liceele militare

Profesorii de rusă estimează că, în cadrul unui singur curs pe săptămână, elevii vor învăța, în primul an, elemente de vocabular de bază și fraze uzuale.

În prezent, limba rusă este studiată de doar aproximativ 700 de elevi din întreaga țară, în cadrul unui program opțional de limbă modernă 1.

De altfel, manualul utilizat pentru acest program este învechit, având 22 de ani vechime.

În București, de exemplu, există doar doi profesori de rusă, o realitate ce reflectă scăderea interesului pentru această limbă.

De ce a fost înlocuită limba rusă?

Limba rusă a fost obligatorie în școlile din România timp de 20 de ani, între 1948 și 1968, dar, după 1989, a fost treptat înlocuită de limba engleză.

Acest lucru s-a întâmplat pe măsură ce interesele geopolitice ale României s-au schimbat, iar numărul profesorilor de rusă a scăzut, multe dintre aceste cadre ieșind la pensie.

Colegii militare din România: Unde vor învăța limba rusă

În România există cinci colegii militare: Câmpulung Moldovenesc, Breaza, Constanța, Craiova și Alba Iulia, care vor oferi această opțiune de învățare.

Anual, aproximativ 700 de tineri sunt admiși în aceste licee, cu o competiție destul de mare la examenul de admitere.

Programa acestor colegii pune un accent deosebit pe disciplinele științifice, precum matematica, fizica și informatica, pentru a pregăti elevii pentru viitoarea carieră la Academia Militară.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Motive pentru care bebelușul tău nu doarme noaptea

„Doarme când doarme bebelușul” este un sfat bun, dar...


Top citite
Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică” / FOTO: freepik.com @kuzmichstudio

Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică”

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte / FOTO: freepik.com @galitskaya

O bunică spune care sunt cele 3 reguli de aur pe care orice bunic trebuie să le respecte

Un studiu britanic concluzionează că interzicerea telefoanelor mobile la cursuri este inutilă: „Nu îmbunătățește performanța școlară!” / FOTO: freepik.com @
vh-studio

Un studiu britanic concluzionează că interzicerea telefoanelor mobile la cursuri este inutilă: „Nu îmbunătățește performanța școlară!”

pixel