Locuri de muncă de vară pentru adolescenți: Care sunt cele mai potrivite pentru copiii dvs
Data publicării:
Locuri de muncă de vară pentru adolescenți sunt de mai multe tipuri și sunt o modalitate excelentă de a câștiga experiență în timpul vacanței. 

Locurile de muncă doar pentru perioada de vară pentru adolescenți sunt o oportunitate excelentă pentru copii de a câștiga niște bani și de a câștiga experiență. Astfel, în perioada vacanței, tinerii au o primă abordare în lumea muncii și înțeleg importanța respectării unui angajament, a responsabilității față de activitatea desfășurată și a punctualității. Ei învață, de asemenea, cum să-și gestioneze propriul salariu, precum și să dezvolte abilități și abilități care le pot fi utile în contextele de lucru viitoare.

Beneficiile locurilor de muncă de vară pentru adolescenți

A avea un loc de muncă de vară nu înseamnă a renunța complet la vacanță. Sunt joburi de făcut în aer liber, altele cu program flexibil și, în unele cazuri, chiar cu jumătate de normă. Dacă copilul dumneavoastră intenționează să își găsească un loc de muncă în perioada de închidere a școlii, există multe avantaje pe care le va putea avea din această experiență. Probabil că își va îmbunătăți abilitățile interpersonale fiind în contact cu diferiți oameni, va înțelege respectul față de superiorul său și față de angajamentul asumat și dinamica lumii muncii. Va înțelege ce înseamnă să câștigi ceva și, deși se va mai putea răsfăța cu câteva îngăduințe, va avea o viziune mai clară asupra valorii banilor.

Care sunt joburile de vară pentru adolescenți

Printre locurile de muncă sezoniere cele mai căutate de adolescenți se numără diverse tipuri de ocupații, de la turism, până la ajutorarea altor familii, de exemplu:

Animatorul: o figură la mare căutare în rândul satelor turistice, băilor și centrelor de vară, este activitatea de vară ideală pentru cei care au un caracter vesel și iubesc să se distreze și să se distreze.

Salvamar: se poate face atât la malul mării, cât și la piscină, atâta timp cât tânărul este un înotător priceput, dar este nevoie de permis.

Ospatari: restaurantele și barurile, în special în locațiile turistice, au o cerere mare de personal vara. Desfășurarea acestei activități este obositoare, dar este o oportunitate de a câștiga bani frumoși.

Babysitting: Dacă copilul dumneavoastră se descurcă bine cu copiii mici, el sau ea poate căuta un astfel de loc de muncă pentru a ajuta o altă familie.

Hostess și promotori: vara, târgurile și evenimentele se înmulțesc, iar printre cel mai solicitat personal se numără cei care se ocupă de recepție, pregătirea standurilor și casa de bilete.

2. Fotografie... (pexels-ketut-subiyanto-4349746_71035400.jpg)

Fotografie de la Ketut Subiyanto/ Pexels

Ghid turistic: dacă locuiești într-un oraș de artă sau istoric și tipul cunoaște bine o limbă străină, ar putea fi însoțitorul perfect pentru grupuri de turiști în vizită.

Meditațiile: dacă copilul este deosebit de bun la o anumită materie, el poate încerca să dea câteva repetări copiilor mai mici care în schimb au dificultăți cu acel subiect.

Ce trebuie să știi dacă ai sub 18 ani și vrei să lucrezi

Articolul 13 (alin. 2) din Codul Muncii spune dacă ai împlinit 15 ani, poți să lucrezi, dar numai cu acordul părinților, iar, dacă ai făcut 16 ani, poți deja să semnezi singur/ă contractul de muncă (o zice alin. 1 al aceluiași articol).

Se consideră că de la 16 ani îți poți asuma niște responsabilități, de aceea. Contractul poate fi încheiat pe durată nedeterminată sau pe durată determinată (temporară) și poate fi cu normă întreagă (full time) sau parțială (part time). 

Ce drepturi ai dacă ești minor angajat

- să lucrezi maximum 6 ore pe zi, adică maximum 30 de ore pe săptămână. 

- să ai o pauză de masă de cel puțin 30 de minute consecutive dacă muncești mai mult de 4 ore și jumătate pe zi (atenție, pauza nu e inclusă în programul de lucru);

- să ai o perioadă minimă de repaus de 12 ore consecutive între două zile de muncă (dacă ai între 15 și 16 ani, pauza de repaus trebuie să fie de minimum 14 ore consecutive);

- să ai un repaus săptămânal de 48 de ore consecutive (de obicei, e vorba de sâmbătă și duminică);

- să ai cel puțin 3 zile de concediu de odihnă în plus pe lângă cele 20 pe care le are orice angajat cu forme legale după 6 luni de lucru. Pentru contractele sezoniere se oferă zilele de concediu aferente celor lucrate.

 Pentru că ai sub 18 ani, programul de 6 ore pe zi/30 de ore pe săptămână reprezintă norma întreagă de lucru (așa cum, după 18 ani, norma întreagă este de 8 ore pe zi/40 de ore pe săptămână), deci trebuie să fii plătit ca atare. Ai grijă ca salariul să fie menționat în contractul de muncă, alături de program, zile de concediu și atribuțiile de serviciu. 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Adolescenti

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Fotografie de la Pixabay/ Pexels

Mamă de fată? 11 lucruri de făcut împreună cu fiica ta înainte de a împlini 18 ani

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

”Copilul meu s-a îndepărtat de mine. Ce aș putea să fac?”: Afecțiunea lui o poți recâștiga urmând acești pași

Fotografie de la Ksenia Chernaya/ Pexels

De ce să nu spui niciodată copilului ”Du-te în camera ta!”. Urania Cremene: Dacă pierzi autocontrolul fă aceste lucruri

Treapta întâi din vechiul sistem de învățământ sau Evaluarea Națională din prezent? Profesor Georgescu: „Era mai bine cu vechea variantă și vă spun și DE CE!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Treapta întâi din vechiul sistem de învățământ sau Evaluarea Națională din prezent? Profesor Georgescu: „Era mai bine cu vechea variantă și vă spun și DE CE!” / VIDEO

pixel