Lucruri pe care un terapeut specializat în traume ale copilăriei îi roagă pe părinți să NU le mai facă. „Parentingul este stresant și nimeni nu se așteaptă ca aceștia să o facă perfect”
Data actualizării:
Data publicării:
Este important ca părinții să lucreze activ la vindecarea propriilor traume din copilărie pentru a oferi o viață mai bună copiilor lor.

Un terapeut a împărtășit o listă de lucruri pe care părinții ar trebui să înceteze să le facă copiilor lor pentru a preveni lăsarea rănilor emoționale.

Morgan Pommells, un terapeut în domeniul traumelor din copilărie din Ontario, Canada, a împărtășit pe contul său de Instagram sfaturi utile pe care părinții ar trebui să le folosească în timp ce își cresc copiii.

„Parentingul este stresant și nimeni nu se așteaptă ca părinții să o facă perfect”, a subliniat Pommells. „Copiii nici măcar nu au nevoie de părinți perfecți - au nevoie doar de „părinți siguri”


„Parentingul este stresant și nimeni nu se așteaptă ca părinții să o facă perfect. Copiii nici măcar nu au nevoie de părinți perfecți - au nevoie doar de „părinți siguri”, a subliniat Pommells, potrivit Your Tango.

Terapeutul a împărtășit lucrurile pe care părinții ar trebui să NU le mai facă cu copiii lor

Sursa foto: freepik.com@freepik

În postarea lui Pommells, ea a împărtășit o listă de lucruri pe care îi „imploră” pe părinți să le citească și să le implementeze în stilurile lor parentale pentru a-și salva copiii de la a fi nevoiți să treacă prin traumele copilăriei odată ce ajung la vârsta adultă.

„Țipă la copiii tăi imediat ce ajungi acasă de la serviciu”, a scris Pommells pentru primul număr. Atât al doilea, cât și al treilea s-au învârtit în jurul aceleiași teme de a nu folosi războiul emoțional pentru a pedepsi copiii. „Acordarea tratamentului tăcut întregii camere și familiei atunci când ești supărat”.

Pommells i-a încurajat pe părinți să evite să lase cicatrici emoționale copiilor lor.

Pentru a treia, a patra și a cincea listă de lucruri pe care părinții ar trebui să le evite, Pommells a explicat că, atunci când părinții provoacă traume emoționale profunde copiilor lor, acești tineri vor crește și, de multe ori, vor apela la terapie pentru a încerca să treacă peste modul toxic în care părinții lor i-au tratat sau le-au vorbit.

Citește și „Cum necazurile bunicilor îi pot afecta pe nepoții lor? Psiholog: „Trauma generațiilor anterioare poate avea un impact profund asupra sănătății”

„Tratarea fraților atât de diferită încât există un favorit clar”, a enumerat ea ca al treilea punct. „Spunând, 'Cred că sunt cea mai rea mamă atunci' atunci când copiii tăi împărtășesc că sunt răniți. Refuzul de a-ți cere scuze pentru că 'tu ești părintele' și, prin urmare, 'nu trebuie să o faci'.

Conform datelor obținute de Substance Abuse and Mental Health Services Administration, trauma din copilărie este destul de frecventă. Mai mult de două treimi dintre copii au raportat cel puțin un eveniment traumatic până la vârsta de 16 ani. 

Vezi și „5 lucruri pe care nu ar trebui să le faci niciodată copilului tău”

Pommells a subliniat că, dacă vreun copil a trecut prin această experiență cu părinții săi, nu ar trebui să se simtă ca și cum ar fi singur sau nevrednic din cauza asta.

„Îți promit că nu ești singur. Vă promit că meritați mult mai mult”, a insistat ea.

Pommells a subliniat standardul nerealist de a fi un „părinte perfect”, ci mai degrabă de a fi un „părinte sigur”.

Pentru ultimele câteva puncte ale lui Pommells, ea a explicat că copiii nu ar trebui să fie responsabili pentru sentimentele părinților lor.

„Dacă sunteți pe aici de suficient timp, știți că le spun mereu părinților să nu-și mai facă de cap cu copiii lor”, a scris ea.

Capacitatea de a rupe ciclul traumelor din copilărie nu poate decât să conducă la o tranziție sănătoasă către vârsta adultă.

Părinții joacă un rol important

Sursa foto: freepik.com@amnasofia98

Părinții joacă un rol crucial în a se asigura că copiii lor au un mediu sigur și hrănitor în care să crească, ceea ce ajută la minimizarea riscului de traumă în copilărie.

În schimb, atunci când părinții creează un mediu iubitor și sigur, copiii au mai multe șanse să dezvolte o stimă de sine pozitivă și un sentiment puternic de identitate. Această bază îi poate ajuta să navigheze în relațiile sociale, să facă față presiunii colegilor și să-și construiască o imagine de sine pozitivă.

După cum a declarat Pommells, a fi părinte nu vine la pachet cu un ghid sau cursuri de formare.

Este o muncă care durează o viață întreagă și nu se oprește odată ce copiii au împlinit 18 ani și sunt considerați oficial ca intrând la începutul maturității.

Sursa foto: freepik.com@tharinduprashadbro

Este important să rețineți că niciun părinte nu își poate proteja complet copilul de toate sursele potențiale de traumă.

Cu toate acestea, prin eforturi active de a rupe ciclul traumelor din copilărie, părinții pot reduce semnificativ riscul și pot atenua impactul traumelor din copilărie asupra vieții propriilor copii.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic” / FOTO: freepik.com @yakobchuk

Copii machiavelici. Studiu internațional revoluționar despre cum această atitudine începe să se formeze încă din școala primară: „Unii dintre ei au un deficit neurologic”

pixel