Prof. Florian Colceag, antrenorul de genii: „Problema e la profesori, trebuie să se deștepte! Dacă îi pun pe copii să facă exerciții la nesfârșit, ei se prostesc”
„Mama autoritară vs. mama permisivă. Pentru că mama este adesea prima persoană care introduce copilul în lumea regulilor și responsabilităților, mamele ajung să fie catalogate «autoritare» sau «permisive». Ce greșeli pot apărea atunci când o mamă este fie prea permisivă, fie prea autoritară?” a întrebat Loredana Iriciuc.
Potrivit Danielei Gavankar, fiecare mamă ar trebui să penduleze între două roluri: MAMĂ și MĂMICĂ.
„Există tot felul de clasificări ale mamelor. Echilibrul întotdeauna este la mijloc, să fii în echilibru între a fi o mamă permisivă versus o mamă autoritară.
Dar ce înseamnă asta?
SURSA FOTO: freepik.com @haritonovstock
Fiecare părinte pendulează între două instanțe. Și acum, dacă vorbim de mame, ești MAMĂ sau MĂMICĂ.
MAMA este cea care cere, interzice, refuză, pune reguli, vine cu autoritate. MĂMICA este cea care vine cu mângâierea, cu dulceața, cu jocul, cu tandrețea.
Noi ar trebui să pendulăm între astea două. Adică sunt autoritar pentru că este nevoie să te speli pe dinți și să-ți faci temele, dar vin și cu blândețe, cu dulceață și cu joc”, a spus Daniela Gavankar la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
Daniela Gavankar subliniază că extremele pot deveni problematice:
Mama autoritară, care rămâne doar în rolul de „cere și refuză”, riscă să creeze o relație rigidă și rece. Copilul poate simți lipsa afecțiunii, ceea ce afectează dezvoltarea stimei de sine.
Mama permisivă, pe de altă parte, poate să fie lipsită de limite clare, ceea ce duce la un sentiment de nesiguranță pentru copil, care nu învață să respecte reguli sau să-și asume responsabilități.
SURSA FOTO: freepik.com @alexkich
„Acuma, cineva ar putea să spună «păi, bine, n-ar fi confuz copilul dacă ești și așa și așa?»”, subliniază psihologul. „Nu este confuz! Copilul are nevoie de noi, are nevoie de puterea noastră ca să poată să învețe ceva și are nevoie de sprijinul nostru ca să poată să își dezvolte și el stima de sine și să crească drept și cu încredere în el”.
Comparând generațiile, Daniela Gavankar amintește că multe dintre mamele noastre au rămas în sfera autorității.
„În trecut, mamele noastre mai degrabă erau doar în instanța asta de MAMĂ. Cereau foarte multe lucruri, puneau reguli, nu neapărat ne îmbrățișau sau ne pupau, nu declarau lucruri ca să `nu ne-o luăm în cap`.
Noi cu toții am trăit această lipsă a mamei. Mama care te mângâie și te ia în brațe. Nu am cunoscut mamele în această ipostază și ne-am fi dorit foarte tare să avem și dulceața și mângâierea mamei”, mai subliniază psihologul.
SURSA FOTO: freepik.com @satura86
Pentru mamele care se simt captive într-un singur rol – fie cel autoritar, fie cel permisiv – soluția este să încerce să integreze cealaltă dimensiune în relația cu copilul.
„Dacă tu, ca mamă, te trezești că ești mai mult într-una din aceste două instanțe, este foarte important s-o aduci și pe cealaltă în viața copilului tău”, conchide Daniela Gavankar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
După aproape 20 de ani de...
Viața noastră de părinți este constant sub lupa...
După aproape 20 de ani de...
De-a lungul generațiilor,...