Mama și fiul ei au fost diagnosticați cu o boală rară: ”Vreau să știe cât de puternic poate fi”
Data publicării:
Salina Itwaru suferă de neurofibromatoză, o boală genetică care provoacă apariția tumorilor pe țesutul nervos. Din păcate, i-a transmis aceeași boală și fiului său, Tyler.

”Într-o zi, când aveam în jur de 7 ani, mă jucam cu bunicul meu. Mă gâdila când a observat o umflătură pe brațul meu. Tatăl meu a fost un părinte foarte relaxat, așa că mi-a explicat că probabil am avut o înțepătură de albină sau o mușcătură de insectă. 

După ceva timp, văzând că nu a dispărut, părinții m-au adus la medicul pediatru, care și-a dat seama imediat că ceva nu e în regulă. 

Următorul an din viața mea a fost plin de teste și programări. A trebuit să stau întinsă într-o mașinărie ciudată despre care acum știu că este pentru tomografii. Am avut nenumărate prelevări de sânge - atât de multe încât tatăl meu le-a spus asistentelor să se oprească. În ciuda tuturor, am avut o atitudine de copil, crezând că totul va fi OK”, povestește Salina.

Ulterior, după un an de teste și analize, medicii au diagnosticat-o pe Salina cu neurofibromatoză.

Știam ce a avea copii implică riscuri

”Știam că există o șansă de 50% ca toți copiii pe care îi voi avea să aibă NF. Dar asta mi s-a părut o îngrijorare îndepărtată, din moment ce nici nu știam dacă aș putea avea copii. Atunci s-a întâmplat minunea mea: fiul meu. 

Când eram însărcinată cu el, medicii m-au îndemnat să fac teste genetice. Știam că voi păstra sarcina indiferent de ce au arătat testele. Am decis să aștept - de ce să-mi fac griji în timpul sarcinii despre ceva despre care nu puteam face nimic?

Într-o lume perfectă, s-ar putea să fi ales să fac FIV pentru a examina embrionii pentru NF. Cu toate acestea, ca părinți, nu știm niciodată pe deplin ce se întâmplă asupra noastră - cazul meu spontan de NF arată asta. S-ar putea să fi avut un copil care nu avea NF, dar care s-a luptat cu astm bronșic sau cu o altă afecțiune de sănătate. În cele din urmă, sunt atât de recunoscătoare că îl am peTyler al meu”. 

Tyler a moștenit boala de la mama lui, dar asta nu înseamnă că nu poate duce o viață frumoasă. Salina îl ajută mult și până la urmă, nimeni nu îl poate înțelege mai bine decât ea.

”Astăzi, Tyler are 9 ani și încă nu a avut tumori. Sunt recunoscătoare pentru asta. Se luptă cu ADHD, care este mai frecvent la copiii cu NF. Știu din proprie experiență că NF-ul lui Tyler s-ar putea schimba pe măsură ce îmbătrânește, așa că sunt pregătit pentru asta. 

De când l-am avut pe Tyler, am lucrat cu normă întreagă, am absolvit facultatea cu onoruri și am învățat să-mi gestionez starea de sănătate. Vreau să știe că și el poate fi puternic, la fel ca mama lui”, a spus pe final Salina. 

Sursa: Insider.com



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Social
Tagurile articolului: genetica  neurofibromatoza  salina 

Articole similare


Cele mai noi articole

DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii

Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...


Top citite
Foto: Freepik@freepik

„Dacă, Doamne ferește, s-ar da așa ceva la BAC, nu ar mai lua nimeni examenul”, spune Prof. Mariana Badea

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / FOTO: freepik.com @wavebreakmedia_micro

Cum susțin părinții, fără să realizeze, analfabetismul funcțional al copiilor? Prof. Mariana Badea: „Nu mi-aș fi imaginat vreodată! Este peste puterile mele” / VIDEO

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că ai primit o educație bună de la părinții tăi! Abilitățile care te fac să fii pregătit pentru succesul pe termen lung

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

pixel