Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Reconcilierea vieții profesionale cu cea de familie este încă o utopie. Realitatea cu care se confruntă majoritatea familiilor spaniole în care ambii părinți lucrează este că aceștia nu petrec atât de mult timp pe cât și-ar dori cu copiii lor.
Acest lucru este evidențiat de studiul Zurich Seguros Preocupaciones y retos de la crianza actual en España, realizat de Kantar, care concluzionează că șase din zece părinți primesc ajutor de la o altă persoană pentru a avea grijă de copiii lor, o cifră care depășește 70% în cazul părinților separați și al familiilor monoparentale. Conform aceluiași studiu, părinții petrec doar 3,5 ore pe zi cu copiii lor în timpul săptămânii. Iar acest lucru are implicații pentru familii, atât pentru adulți, cât și pentru copii.
„Practic, afectează angoasa, stresul și sentimentele de vinovăție pe care le simt părinții. Iar ceea ce simțim ne face să ne comportăm într-un fel sau altul, afectând inevitabil parentingul”, spune Cristina Gutiérrez Lestón, educator emoțional și director al Centrului de formare a abilităților La Granja. Astfel, „angoasa, de exemplu, ne determină să fim mereu îngrijorați, ceea ce ne face mai ușor neîncrezători; stresul ne determină să accelerăm, să alergăm toată ziua, transformându-ne viața într-un fel de maraton fără sfârșit; iar vinovăția, de exemplu, este direct legată de supraprotecție, care îi slăbește pe copii și îi face mai dependenți, adică mai puțin autonomi și cu o capacitate redusă de a se proteja și apăra”.
Pe de altă parte, echilibrul familial și rolul persoanelor care ajută la educare vor fi, de asemenea, decisive pentru bunăstarea emoțională a copiilor, după cum explică Gutiérrez Lestón.
„Dacă familia este organizată într-un mod echilibrat și coerent, în care rolul părinților este exercitat de aceștia în calitate de principali agenți educatori, iar rolul îngrijitorului este cel al unei persoane care contribuie și adaugă la educație, nu va exista nicio problemă.
Dacă, în plus, amândoi sunt aliniați în valorile familiei, pentru că acestea au fost discutate, și, de asemenea, în obiceiuri și limite, totul va fi ușor și va merge ca pe roate, pentru că nu le vom da copiilor loc să devieze”.
În caz contrar, mai devreme sau mai târziu, se vor observa anumite consecințe; „confuzia va fi platoul zilnic și, eventual, copiii, care sunt foarte deștepți, vor profita de acest lucru pentru a obține ceea ce vor, sporind disconfortul întregii familii”, avertizează educatoarea emoțională.
Hiper-ocuparea, accelerarea lumii („acea centrifugă care ne sufocă și ne aduce periculos de aproape de revărsare, epuizare și anxietate”) și dedicarea profesională sunt cheile acestei lipse de timp în familie, după cum explică Cristina Gutiérrez. Pe lângă acești factori, trebuie adăugat un altul sociologic, și anume că „femeile au plecat de mult de acasă, iar bărbații nu au intrat”.
Aceste patru motive au un impact direct asupra lipsei de timp, care afectează și bunăstarea întregii familii. De aceea, a avea formule de parenting modern, așa cum indică studiul de la Zurich, este vital dacă nu vrem să murim încercând.
Iată care sunt formulele de parenting pe care educatoarea recomandă să le urmați în fața lipsei de timp a părinților:
Să te oprești! Specialistul punctează această idee ca fiind primul pas cu care ar începe. Să ne oprim din alergat pentru a ne opri și a ne gândi la ce vrem și ce cale să urmăm pentru a realiza acest lucru, amintindu-ne că anxietatea, copleșirea și stresul sunt dușmanii deciziilor inteligente. Deci, să ne oprim și să decidem ce vrem”!
Nu vă mai gândiți la viitor. S-ar putea să nu ne fie ușor atunci când suntem cufundați într-o dinamică în care trebuie să ne ocupăm de diferite fronturi (muncă, casă, copii...). Cu toate acestea, putem încerca să nu mai organizăm totul gândindu-ne la viitorul copiilor noștri și să ne concentrăm mai mult pe a ne bucura de prezent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...