Mâncarea gătită acasă este văzută ca fiind mai sănătoasă, însă rolul de bucătar rămâne, în mod tradițional, al femeii
Data actualizării:
Data publicării:
Deși majoritatea românilor consideră mâncarea gătită acasă mai sănătoasă decât cea cumpărată, realitatea din bucătărie spune o altă poveste.

Mai exact, gătitul continuă să fie, în cele mai multe familii, o responsabilitate asumată aproape exclusiv de femei. Un studiu recent arată că tradițiile de acasă – în care mama era cea care gătea – se perpetuează, chiar și într-o societate care se declară tot mai deschisă către egalitate de gen.

Studiul „Cum se raportează românii la gătit”, realizat de iVox în colaborare cu Grupul Agricola în perioada 4–17 iunie 2024, relevă că 9 din 10 români consideră mâncarea gătită acasă mai sănătoasă decât cea cumpărată.

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Cu toate acestea, responsabilitatea gătitului rămâne predominant în sarcina femeilor.

Citește și Comportamente ale unui adult crescut de părinți care s-au îngrijorat prea mult

Conform cercetării, 25% dintre femeile chestionate afirmă că gătesc zilnic, comparativ cu doar 18% dintre bărbați. De asemenea, 8% dintre bărbați nu gătesc deloc pe parcursul unei săptămâni, în timp ce doar 2% dintre femei se află în aceeași situație. 

 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@anna tolipova

 

Peste 90% dintre români au declarat că, în familiile din care provin, mamele erau cele care se ocupau de gătit și de asigurarea meselor. Această distribuție tradițională a rolurilor în gospodărie persistă și în prezent, reflectând stereotipuri de gen adânc înrădăcinate în cultura românească.

 

Interesant este că aproape 95% dintre români consideră că implicarea copiilor în activitățile de gătit este benefică, indiferent de gen, ceea ce sugerează o deschidere către schimbarea percepțiilor tradiționale și promovarea unei împărțiri mai echitabile a responsabilităților domestice. 

Aceste date evidențiază o apreciere generală pentru mâncarea gătită acasă, dar și necesitatea unei reevaluări a distribuției sarcinilor în gospodărie, încurajând o participare mai activă a tuturor membrilor familiei, indiferent de gen, în activitățile culinare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare


Cele mai noi articole

Top 10 nume de băieți care au fost la modă în anii ’90

Alexandru sau Mihai. Sunt două dintre cele mai...

Ce înseamnă să crești un copil „rezilient”

A crește un copil „rezilient” nu înseamnă să îl înveți...


Top citite

Ministrul Educației Daniel David: „Profesorii nu pot să facă față și învățământului obișnuit și să se ocupe serios de copiii cu cerințe educaționale speciale”

Ministrul Educației Daniel David: „E foarte greu să înveți tabla înmulțirii fiind fericit. La un moment dat, trebuie să fii stresat ca să înveți acele lucruri”

Aceasta este considerat cel mai frumos nume din lume, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Birmingham

Cum ne arată copilul că are nevoie de ajutor? Alexandra Șerb: „N-o să mă ia de mână: «hei, mami/tati, am probleme cu emoția!» Nu! Asta e esența inteligenței emoționale!” / VIDEO

pixel