Daniel David, despre olimpiadele școlare la clasele I-IV în 2025: Participarea la astfel de concursuri poate stimula „prea devreme o industrie a meditațiilor”
Italia a reintrodus, după mai bine de 20 de ani, o măsură prin care elevii cu un comportament neadecvat pot rămâne repetenți, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari privind agresiunea la adresa cadrelor didactice.
Politica „note pentru purtare”, similară cu o măsură implementată pentru prima dată în 1924 de guvernul fascist al lui Benito Mussolini, face parte dintr-un proiect de lege privind educația, aprobat săptămâna aceasta de Parlament. Aceasta conferă școlilor autoritatea de a-i lăsa repetenți pe elevi doar pe baza comportamentului lor.
Elevii de gimnaziu și liceu care obțin o notă de cinci sau mai puțin la purtare vor fi obligați să repete anul, chiar dacă rezultatele lor academice sunt satisfăcătoare, informează theguardian.com. Elevii de liceu care primesc nota șase la purtare vor trebui să susțină un test de educație civică. De asemenea, notele la purtare vor avea un impact semnificativ asupra examenului de maturitate, esențial pentru absolvirea școlii.
Giuseppe Valditara, ministrul Educației din Guvernul de extremă-dreapta condus de Giorgia Meloni, a declarat: „Reforma notelor pentru purtare restabilește importanța responsabilității individuale, pune în centru respectul pentru oameni și pentru bunurile publice și redă autoritatea profesorilor.”
Meloni a afirmat anterior că această schimbare va „readuce respectul” în școli.
De asemenea, au fost introduse amenzi între 500 EUR și 10.000 EUR pentru acte de agresiune sau violență împotriva personalului școlar.
Legea, susținută de ANP, asociația directorilor de școli din Italia, vine ca răspuns la o creștere de peste 110% a incidentelor agresive împotriva cadrelor didactice de la începutul anului 2023. În multe cazuri, profesorii au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar în altele, agresorii au fost chiar părinții elevilor. Un motiv frecvent al conflictelor dintre elevi și profesori este utilizarea telefoanelor mobile în clasă.
SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media
Antonello Giannelli, președintele ANP, a declarat că această măsură reprezintă „un pas înainte”. „Am asistat la prea multe cazuri de comportament nedisciplinat și ieșit din comun”, a spus el. „Este corect ca elevii să fie responsabili pentru acțiunile lor și să reflecteze asupra consecințelor acestora.”
Pe de altă parte, Tommaso Martelli, coordonatorul unui sindicat național al studenților, a criticat măsura, susținând că aceasta „întărește o cultură autoritară și punitivă”. El a adăugat: „Posibilitatea de a fi lăsat repetent pentru încălcarea regulilor face ca notele pentru purtare să devină un instrument represiv suplimentar în școlile noastre.”
Măsura inițială din epoca Mussolini a fost în vigoare până la mijlocul anilor 1970, când a fost abandonată în școlile primare și gimnaziale în urma protestelor studențești.
De-a lungul anilor, aceasta a suferit diverse modificări, până când a fost eliminată complet din toate școlile în anul 2000.
Pachetul de măsuri, deja aprobat în Senat, a fost adoptat și în camera inferioară cu 154 de voturi pentru, 97 împotrivă și șapte abțineri.
Anna Ascani, politician al Partidului Democrat de centru-stânga, a declarat că această regulă de conduită reprezintă „o întoarcere la o perioadă pe care am prefera să o uităm”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Dacă vorbim despre familii numeroase, cele cu trei sau...
Fiecare părinte își dorește ca copilul să crească...
De la stresul academic,...
Utilizarea TikTok-ului este...