Măsura pe care o ia Italia pentru a „readuce respectul” în școli. Ministrul Educației: „Această reformă redă autoritatea profesorilor”
Data publicării:
„Notele la purtare” și posibilitatea ca elevii să rămână repetenți în baza acestora este o măsură asemănătoare cu cea introdusă de Mussolini care urmărește să combată creșterea agresiunii îndreptate împotriva profesorilor și de a „readuce respectul” în școli. 

Italia a reintrodus, după mai bine de 20 de ani, o măsură prin care elevii cu un comportament neadecvat pot rămâne repetenți, pe fondul îngrijorărilor tot mai mari privind agresiunea la adresa cadrelor didactice.

Politica „note pentru purtare”, similară cu o măsură implementată pentru prima dată în 1924 de guvernul fascist al lui Benito Mussolini, face parte dintr-un proiect de lege privind educația, aprobat săptămâna aceasta de Parlament. Aceasta conferă școlilor autoritatea de a-i lăsa repetenți pe elevi doar pe baza comportamentului lor.

Elevii de gimnaziu și liceu care obțin o notă de cinci sau mai puțin la purtare vor fi obligați să repete anul, chiar dacă rezultatele lor academice sunt satisfăcătoare, informează theguardian.com. Elevii de liceu care primesc nota șase la purtare vor trebui să susțină un test de educație civică. De asemenea, notele la purtare vor avea un impact semnificativ asupra examenului de maturitate, esențial pentru absolvirea școlii.

Meloni a afirmat anterior că această schimbare va „readuce respectul” în școli

Giuseppe Valditara, ministrul Educației din Guvernul de extremă-dreapta condus de Giorgia Meloni, a declarat: „Reforma notelor pentru purtare restabilește importanța responsabilității individuale, pune în centru respectul pentru oameni și pentru bunurile publice și redă autoritatea profesorilor.”

Meloni a afirmat anterior că această schimbare va „readuce respectul” în școli.

De asemenea, au fost introduse amenzi între 500 EUR și 10.000 EUR pentru acte de agresiune sau violență împotriva personalului școlar.

Legea, susținută de ANP, asociația directorilor de școli din Italia, vine ca răspuns la o creștere de peste 110% a incidentelor agresive împotriva cadrelor didactice de la începutul anului 2023. În multe cazuri, profesorii au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar în altele, agresorii au fost chiar părinții elevilor. Un motiv frecvent al conflictelor dintre elevi și profesori este utilizarea telefoanelor mobile în clasă.

SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media

„Este corect ca elevii să fie responsabili pentru acțiunile lor”

Antonello Giannelli, președintele ANP, a declarat că această măsură reprezintă „un pas înainte”. „Am asistat la prea multe cazuri de comportament nedisciplinat și ieșit din comun”, a spus el. „Este corect ca elevii să fie responsabili pentru acțiunile lor și să reflecteze asupra consecințelor acestora.”

Pe de altă parte, Tommaso Martelli, coordonatorul unui sindicat național al studenților, a criticat măsura, susținând că aceasta „întărește o cultură autoritară și punitivă”. El a adăugat: „Posibilitatea de a fi lăsat repetent pentru încălcarea regulilor face ca notele pentru purtare să devină un instrument represiv suplimentar în școlile noastre.”

Măsura a fost eliminată complet din toate școlile în anul 2000

Măsura inițială din epoca Mussolini a fost în vigoare până la mijlocul anilor 1970, când a fost abandonată în școlile primare și gimnaziale în urma protestelor studențești.

De-a lungul anilor, aceasta a suferit diverse modificări, până când a fost eliminată complet din toate școlile în anul 2000.

Pachetul de măsuri, deja aprobat în Senat, a fost adoptat și în camera inferioară cu 154 de voturi pentru, 97 împotrivă și șapte abțineri.

Anna Ascani, politician al Partidului Democrat de centru-stânga, a declarat că această regulă de conduită reprezintă „o întoarcere la o perioadă pe care am prefera să o uităm”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și-i împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!” / FOTO: freepik.com @sacyks

Decan Stanford, despre capcana în care cad părinții și care îi împiedică pe copii să fie autonomi: „Supravegherea 24/7, 365 de zile este uimitor de intruzivă!”

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui” / FOTO: freepik.com @EyeEm

„Nu mai vreau la școală!” Oana Moraru, despre ce se ascunde în spatele refuzului copilului: „Elevul trece prin tot felul de ape într-o zi, iar mami și tati pun un bolovan în spatele lui”

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!” / FOTO: freepik.com @satura86

Cercetătoare Harvard și mamă: „Dacă NU încurajezi orice oportunitate pentru copiii tăi, ești un părinte mai de succes decât majoritatea!”

Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri / FOTO: freepik.com@jalanajaudah

Părinții care cresc copii mai puternici mintal decât majoritatea fac următoarele lucruri

pixel