Cele mai frecvente expresii folosite de mame în timpul nașterii. Moașă: „Nu trebuie să vă cereți scuze, aceste aspecte nu contează!”
Doctorul María Velasco subliniază că frustrarea este o lecție esențială în procesul de educație a copiilor, notează Ser Padres. Din observațiile sale la consultații, acest subiect reprezintă o provocare majoră în educația actuală.
Dr. Velasco este licențiată în Medicină și Chirurgie la Universitatea Alcalá de Henares și specialistă în Psihiatrie. De asemenea, are mai multe masterate în psihopatologie și psihoterapie pentru copii și adolescenți. Experta subliniază că nu toate lucrurile care ne fac să ne simțim rău sunt negative. Tristețea, furia și frustrarea sunt emoții importante.
Potrivit dr. Velasco, frustrarea ne învață despre noi înșine și ne ajută să dezvoltăm abilități de adaptare: „Adaptarea este esențială. Trăiesc pentru a fi cât mai adaptată și pentru a avea o viziune realistă asupra posibilităților mele”.
Din acest motiv, dr. Velasco pledează pentru a-i învăța pe copii să gestioneze frustrarea prin trăirea unor situații frustrante încă din copilărie. Din păcate, mulți părinți de astăzi evită acest lucru, conform experienței medicului la consultații.
Citește și Psiholog: „Dacă faci asta cu copilul tău îi vei întări memoria”
SURSA FOTO: freepik.com @olyakomarova
Dr. Velasco susține că ne naștem cu un anumit grad de narcisism și trebuie să dezvoltăm abilități care ne ajută să creștem în fața adversităților. Aceste abilități, precum toleranța și gestionarea frustrării, se formează prin experiențe.
Cu toții avem o lume interioară în care suntem protagoniști, fiind centrul fricilor, dorințelor și nesiguranțelor noastre.
Există și o lume exterioară în care interacționăm, iar echilibrul dintre aceste două lumi depinde de capacitatea noastră de a tolera frustrarea. Lipsa acestei capacități ne poate determina să trăim predominant în lumea noastră interioară, dominată de ego și narcisism.
Potrivit dr. Velasco, intoleranța la frustrare este o trăsătură frecventă a tulburărilor de personalitate, care pot cauza suferințe profunde.
Dacă ne învățăm copiii să tolereze frustrările prin experiențe progresive și tolerabile, contribuim la dezvoltarea lor. Aceasta este, într-o anumită măsură, opusul a ceea ce mulți oameni consideră astăzi abuz.
„Toată lumea crede că a spune ‘nu’ unui copil îl traumatizează”, explică dr. Velasco. „În realitate, mult mai traumatizant este să nu spui niciodată ‘nu’.” Utilizarea termenului de traumatizare este adesea excesivă și lipsită de profunzime.
Copiii care nu primesc limite acasă vor avea dificultăți la școală, unde nu vor respecta profesorii.
„Cum pot învăța de la profesori dacă nu îi respectă?” se întreabă specialistul. Mai mult, lipsa limitelor poate genera o lipsă de motivație: „De ce ar dori să crească dacă simt că au deja totul?”
SURSA FOTO: freepik.com @simonova1407
Empatia este o capacitate umană care, la fel ca frustrarea, trebuie cultivată. Dacă nimeni nu ne ajută să dezvoltăm empatia, va fi dificil să devenim oameni empatici, explică dr. Velasco. „Nu ne va păsa de ceilalți, pentru că îni vom percepe ca pe niște obiecte menite să ne satisfacă nevoile.”
Frustrarea ne învață limitele – până unde putem merge cu aspirațiile noastre și unde încep cele ale altora. Acest lucru contribuie la dezvoltarea altor capacitate valoroase, precum empatia.
Pentru dr. María Velasco, educarea copiilor pentru a gestiona emoțiile negative este indispensabilă. Învățându-i să gestioneze frustrarea, contribuim la formarea unor copii fericiți care, odată adulți, vor deveni oameni empatici și bine adaptați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Experții de la Universitatea...
Psihologul Luciano Montero...
Cum se comportă fiul sau fiica...
Experții de la Universitatea...