Michelle Obama: „Strategia parentală nr. 1 folosită de mama mea pentru a crește copii încrezători. M-a pregătit în moduri pe care nu mi le-aș fi putut imagina”
Data publicării:
Fosta Primă Doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama, spune că una dintre cele mai mari resurse ale sale ca adult a fost încrederea dobândită în copilărie, o încredere cultivată cu grijă de mama sa, Marian Robinson.

În anii copilăriei petrecuți în cartierul South Shore din Chicago, Michelle și fratele ei, Craig, au avut parte de o mamă atentă, caldă și implicată.

Marian Robinson petrecea timp cu copiii săi, râdea la glumele lor, asculta cu interes ce aveau de spus și le punea întrebări care le validau ideile.

„Acolo a început încrederea pentru mine, la masa din bucătărie, unde eu și fratele meu vorbeam, iar mama ne iubea vocile”, povestește Michelle Obama într-un episod recent al podcastului Good Hang with Amy Poehler.

„Îi plăcea să ne audă gândurile. Ne considera amuzanți.”

CITEȘTE ȘI „Am antrenat copii care au fost admiși la Harvard, Stanford și Princeton. 4 lucruri pe care părinții lor NU le-au făcut niciodată”, potrivit unui expert în parenting

Ascultarea activă: O strategie care construiește încrederea

Faptul că mama lor le asculta opiniile i-a făcut pe Michelle și Craig să se simtă valoroși și capabili încă de mici. Potrivit unor experți în parenting, ascultarea activă, adică atenția reală acordată copilului, însoțită de întrebări care încurajează reflecția, este una dintre cele mai eficiente metode prin care părinții pot contribui la dezvoltarea încrederii în sine a copiilor.

„Lumina mamei mele probabil m-a pregătit în moduri la care nu m-aș fi gândit pentru anii petrecuți la Casa Albă, pentru viața trăită sub lumina reflectoarelor”, a spus Obama, în vârstă de 61 de ani, conform CNBC. „Am fost capabilă să gestionez negativitatea, stresul și presiunea.”

SURSA FOTO: freepik.com @tamarkakireeva

Întrebările potrivite pot modela caracterul copiilor

Întrebările puse de părinți, de la simplele „Cum a fost ziua ta?” până la cele mai dificile, cum ar fi „De ce ai lovit un coleg la școală?”, pot avea un impact major asupra dezvoltării copilului.

Psihologul pediatru Becky Kennedy subliniază că acest tip de comunicare ajută copiii să-și dezvolte conștientizarea de sine, fără a-i scuti de responsabilitate pentru comportamentele greșite.

„E o parte importantă a creșterii unui copil: să-l vezi cu adevărat, să-l accepți pentru ceea ce este”, a declarat Kennedy. „Doar așa poate deveni un adult autonom, sigur pe sine.”

O lecție valoroasă: Să nu intervii în toate conflictele dintre frați

În ceea ce privește propriile fiice, Sasha și Malia, Michelle Obama a aplicat o altă strategie simplă, dar eficientă: nu s-a implicat în certurile lor.

Într-un episod din podcastul IMO, realizat împreună cu fratele ei, Obama a explicat că nu a vrut să pară părtinitoare și că, uneori, cea mai bună soluție este retragerea.

„Nu vreau să aleg vreuna dintre ele. Nu știu cine spune adevărul. Așa că, dacă mă implic... jocul se oprește, ușile se închid, computerele se sting. S-a terminat”, spune ea.

Această abordare le-a învățat pe fete cum să gestioneze conflictele și să-și rezolve singure problemele, pentru a putea continua să se joace împreună.

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

De ce e important ca un copil să învețe să rezolve conflicte

Abilitățile de rezolvare a conflictelor sunt esențiale nu doar în copilărie, ci și mai târziu în viață.

Potrivit Harvard Business Review, persoanele cu cariere de succes demonstrează adesea o capacitate excelentă de a gestiona tensiunile și de a comunica eficient.

Mai mult, cu cât copiii învață mai devreme cum să-și exprime emoțiile și cum să se regleze emoțional, cu atât mai bine vor reuși să formeze relații sănătoase și echilibrate, arată Child Mind Institute.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Autismul nu e o vină. Nici o glumă. Este o realitate. Autismul nu e o rușine. Dar să folosești diagnosticul unui copil ca o jignire, da, asta e o rușine!

„Iadul care îi așteaptă pe copiii născuți după 2020”. Cercetătorii de la Bruxelles, avertisment pentru Generația Alfa și Generația Beta

Salariile profesorilor în Europa: Unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri și cele mai accentuate scăderi? Expert forță de muncă școlară: „Ne confruntăm cu o criză majoră a numărului de dascăli!”

„Am antrenat copii care au fost admiși la Harvard, Stanford și Princeton. 4 lucruri pe care părinții lor NU le-au făcut niciodată”, potrivit unui expert în parenting

pixel