Micuțul Alex a trecut prin 3 ani de dureri. Mama a căutat răspunsuri la 17 medici, dar a găsit diagnosticul pe ChatGPT: „Nimeni nu a văzut asta!”
Data publicării:
O mamă a traversat un adevărat calvar în încercarea de a găsi răspunsuri la suferința fiului său. Într-un efort disperat de a descoperi cauza durerilor pe care le resimțea Alex, ea a fost la 17 cabinete medicale și a căutat sfatul a numeroși specialiști fără a obține vreo soluție concretă. 

Cu toate că pandemia de COVID-19 făcea dificilă viața de zi cu zi, mama Courtney și-a achiziționat o nouă locuință și s-a mutat cu cei doi copii ai săi. Însă, problemele de sănătate ale lui Alex au continuat să se agraveze. La vârsta de 4 ani, micuțul a început să se confrunte cu dureri inexplicabile și un comportament ciudat, cum ar fi mestecarea constantă a obiectelor. Îngrijorată, mama l-a dus pe Alex la un dentist, dar și aceasta a fost o fărâmă de speranță stinsă rapid. După această încercare eșuată, familia a intrat într-un lung șir de trei ani de căutări și investigații medicale fără succes, conform relatării Today.

Cu disperarea crescând, răspunsul neașteptat a sosit în începutul anului într-o formă neobișnuită - prin intermediul platformei ChatGPT. Courtney a decis să creeze un cont și să împărtășească tot ce știa despre simptomele fiului său, inclusiv informații din rezultatele RMN-urilor. Cu sufletul la gură, ea a așteptat răspunsurile care au venit în cele din urmă din partea acestei surse puțin probabile.

„Am consultat atât de mulți medici, am ajuns la urgențe... Am continuat să caut”, a mărturisit femeia, reliefând perioada de suferință și incertitudine prin care a trecut familia lor.

Citește și Mai mulți părinți români și-au pus copiii să protesteze în fața grădiniței: Micuții, îndemnați să tragă de gard, în timp ce adulţii filmează scena

Evaluările medicale

Părinții lui Alex s-au întrebat dacă durerile erau cauzate de creșterea dinților sau o posibilă carie. Un stomatolog a exclus posibilitatea problemelor dentare, dar a sugerat că Alex ar putea avea o problemă ortodontică legată de obstrucția căilor respiratorii. Această teorie a apărut din preocuparea că obstrucțiile căilor respiratorii ar putea afecta calitatea somnului lui Alex, explicând epuizarea și schimbările de comportament.

Investigațiile ortodontului au dezvăluit că palatul gurii lui Alex era prea mic pentru dimensiunile gurii și dinților săi, ceea ce îi îngreuna respirația. „Totul a fost mai bine pentru puțin timp”, a mărturisit Courtney.

Cu toate acestea, problemele nu au dispărut complet. Când au observat că Alex nu creștea în mod corespunzător, părinții s-au întors la medicul pediatru, care a presupus că pandemia ar putea afecta dezvoltarea copilului. Courtney a avut îndoieli cu privire la această teorie și l-a dus pe Alex din nou la medic pentru un control la începutul anului 2021. Aici, pediatrul l-a trimis pe Alex la kinetoterapie. Cu toate acestea, înainte de a începe kinetoterapia, Alex a început să resimtă dureri de cap severe, care se înrăutățeau de la zi la zi. Un neurolog a pus diagnosticul de migrene lui Alex. Cu toate că au consultat numeroși medici, niciunul nu a reușit să ofere un diagnostic concret pentru suferințele copilului.

Ulterior, un kinetoterapeut a avansat ipoteza că Alex ar putea suferi de o afecțiune numită „malformație Chiari”, o condiție congenitală care provoacă anomalii la nivelul creierului acolo unde se întâlnește cu coloana vertebrală, conform Asociației Americane a Chirurgilor Neurologici. Cu toate acestea, și această ipoteză s-a dovedit a fi un punct mort în căutarea lor disperată pentru un răspuns.

Vezi și Medicii, avertisment la începutul noului an școlar: „Numărul cazurilor de COVID-19 ar putea crește”

Copilul avea o afecțiune gravă

Copilul avea o afecțiune gravă, iar călătoria spre găsirea unui diagnostic a fost lungă și anevoioasă. Pe parcursul a trei ani, familia lui Alex a căutat răspunsuri la simptomele sale, mergând la nu mai puțin de 17 medici diferiți. Cu toate acestea, niciunul dintre acești specialiști nu a putut oferi un diagnostic clar care să explice suferințele copilului.

După epuizarea tuturor opțiunilor, Courtney s-a decis să recurgă la ajutorul ChatGPT, introducând informații medicale în speranța de a găsi un răspuns. În cele din urmă, a găsit răspunsul în forma „sindromului cordonului legat”. Ea a programat o întâlnire cu un neurochirurg nou și i-a comunicat suspiciunea sa cu privire la sindromul cordonului legat. După ce neurochirurgul a examinat imaginile rezultate din RMN-ul lui Alex, a identificat imediat problema. Sindromul cordonului legat este o afecțiune în care țesutul din măduva spinării formează atașamente care limitează mișcarea măduvei spinării, determinând o întindere anormală, conform Asociației Americane a Chirurgilor Neurologici.

Courtney a subliniat frustrarea sa: „Nimeni nu a văzut asta! Are buricul strâmb”.

După ce a primit în sfârșit un diagnostic, Alex a fost supus unei intervenții chirurgicale pentru a corecta afecțiunea. Courtney și-a împărtășit povestea în speranța că va ajuta și alte familii care se confruntă cu lupte similare, ilustrând importanța perseverenței și a căutării continue de răspunsuri medicale.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Tagurile articolului: afectiune  boala  chatgpt  copil  diagnostic  mama 

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel