Mii de elevi nu au primit sprijinul de 500 de lei pe cardurile educaționale
Data publicării:
Aproape 100.000 de elevi din familii defavorizate nu au primit încă banii pe cardurile educaționale, în valoare de 500 de lei.

Până pe 10 ianuarie 2025, au fost încărcate cu câte 500 de lei peste 550 de mii de carduri educaționale, care pot fi folosite pentru achiziționarea de rechizite și haine, conform unui răspuns primit de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) la solicitarea Edupedu.ro.

Încărcarea cardurilor pentru cei care le aveau deja anul trecut și care au fost declarați eligibili și în acest an a început pe 18 noiembrie, în săptămâna alegerilor parlamentare. 

Citește și „Niciodată nu vreau ca o femeie să-l întrebe pe fiul meu cine l-a crescut”. Educația începe de acasă!

Este important de menționat că, prin ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț” adoptată în decembrie 2024, acordarea acestor tichete educaționale ar putea fi pusă în pericol, deoarece finanțarea este condiționată exclusiv de fonduri europene, fără cofinanțare din partea bugetului de stat, așa cum se întâmplă în prezent.

SURSA FOTO: Freepik.com@jcomp

Nu se menționează însă dacă aceasta se aplică și la actuala tranșă de carduri pentru anul 2024-2025.

„Având în vedere baza de date primită de la Serviciul de Telecomunicații Speciale, până la data de 10.01.2024, au fost alimentate un număr de 551.445 carduri, pentru beneficiarii care sunt în posesia tichetelor sociale pe suport electronic”, precizează MIPE pentru sursa citată.

În total ar urma să primească sprijinul de 500 de lei pentru rechizite și haine, în acest an școlar, peste 650 de mii de elevi și preșcolari, potrivit anunțului Ministerului, lansat în campania electorală, anul trecut.

Vezi și Strategii pentru a motiva copiii să citească mai mult

Peste 650.000 de beneficiari

În total, peste 650.000 de elevi și preșcolari beneficiază de aceste tichete educaționale, conform unui anunț al Ministerului făcut în timpul campaniei electorale.

Pe 18 noiembrie 2024, în săptămâna alegerilor parlamentare, a început încărcarea cardurilor pentru cei care le aveau deja de anul trecut și care au fost declarați eligibili și în acest an.

Cardurile noi au fost încărcate începând cu 16 decembrie, conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

Totuși, acordarea acestor carduri este acum în pericol, având în vedere că o prevedere din ordonanța „trenuleț” aprobată recent condiționează acordarea tichetelor educaționale în 2025 pentru cei 650.000 de copii de „decontarea integrală” din fonduri externe nerambursabile, în condițiile în care, în anii anteriori, acestea nu au fost decontate complet.

Noua prevedere stabilește că tichetele sociale vor fi acordate „doar dacă cheltuielile cu acestea sunt decontate integral în cadrul Programului Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027”.

Această condiție presupune ca întregul cost al tichetelor să fie acoperit exclusiv din fonduri externe, fără cofinanțare națională, un mecanism greu de realizat integral.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare

Strategii pentru a motiva copiii să citească mai mult

Citirea este baza tuturor învățăturilor, inclusiv în...



Cele mai noi articole

Top citite
„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie / FOTO: freepik.com @senivpetro

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții / FOTO: Freepik.com@prostooleh

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții

pixel