Simulare tehnică pentru probele orale de la BAC 2025, în liceele din toată țara
În toate liceele din România...
Ministerul Educației a anunțat că va încerca să reducă numărul de note diferite acordate aceluiași subiect grilă, în urma constatării unor cazuri similare la simularea examenului, în urma căreia se impune această măsură. Motivul invocat este necesitatea anunțării oricăror modificări ale metodologiei cu cel puțin 1 an înainte de susținerea efectivă a probelor scrise.
Examenul de Evaluare Națională, care decide traseul liceal al absolvenților de clasa a VIII-a, va permite anul acesta ca, la același item tip grilă, cei doi profesori evaluatori să acorde punctaje diferite, iar în final nota pe teza de examen să fie media tuturor punctajelor celor doi evaluatori, atâta vreme cât diferența dintre cei doi nu este mai mare de 1 punct. „Pentru a reduce numărul acestor situații, soluția identificată în perspectiva examenului din luna iunie este organizarea unor sesiuni de formare cu profesorii evaluatori“, a răspuns Ministerul Educației la solicitarea Edupedu.ro. Instituția condusă de Ligia Deca precizează că „situația pe care ați semnalat-o nu este una de ordin tehnic”, ci de decizie ministerială.
În urmă cu două săptămâni, ministrul Educației Ligia Deca anunța, însă, că a organizat simulări ale examenelor naționale „tocmai pentru a testa sistemul [de corectare digitizată a lucrărilor – N.Red.] și pentru a aduce toate îmbunătățirile necesare“. Concret, în prima conferință de presă susținută la minister în peste 300 de zile, ministrul Deca spunea, pe 25 martie 2024, la întrebarea dacă va menține corectarea digitalizată aplicată în simulări și la examenele propriu-zise: „Evaluarea digitalizată va fi utilizată atât pentru Evaluarea Națională, cât și pentru examenul de Bacalaureat. De aceea am utilizat oportunitatea simulărilor, tocmai pentru a testa sistemul și pentru a aduce toate îmbunătățirile necesare“, potrivit Edupedu.ro.
Mai mulți profesori au semnalat la simularea din februarie 2024 a examenelor de Evaluare Națională numeroase greșeli în corectura grilelor: elevi cu punctaje diferite acordate de cei doi evaluatori la același item și acceptate de Ministerul Educației prin modul de funcționare al platformei, care a făcut media notelor, potrivit sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În toate liceele din România...
La începutul fiecărui an, a treia zi de luni din...
Este adesea dificil pentru...
Ai auzit vreodată de termenul...