Ministrul Daniel David NU acceptă concedieri sau reduceri de salarii în educație și cercetare: „Premierul are demisia mea pe masă”
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Ministrul Educației a declarat că nu va accepta niciun compromis care ar afecta profesorii sau cercetătorii. A pus în joc chiar și mandatul său pentru a apăra aceste principii.

Ministrul Educației, Daniel David, a transmis un mesaj ferm în cadrul unei intervenții la Antena 3. A precizat că demisia sa se află deja la dispoziția premierului, ca semn al hotărârii sale de a nu accepta nicio măsură care ar afecta negativ sistemul de educație sau cercetare.

„Eu am spus foarte clar, iar premierul ştie că are demisia mea pe masă: am spus că pe termen scurt, indiferent ce facem cu măsurile pe care le luăm şi ce gânduri avem, din educaţie şi cercetare nu dăm oameni afară, în alte sisteme vedeţi că discută despre disponibilizări.

În plus, noi nu tăiem salariile. Nu am vorbit de venituri, repet vorbim de salarii”, a declarat Daniel David.

CITEȘTE ȘI „Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

Nu vor fi concedieri și nici reduceri salariale

Ministrul David subliniază că, indiferent de presiunile financiare la nivel guvernamental, educația și cercetarea nu trebuie sacrificate. Sectorul trebuie protejat, iar oamenii care lucrează în aceste domenii, de la profesori debutanți la cercetători, trebuie respectați, nu penalizați.

„Pe termen lung, în ciuda crizei, politicul şi-a asumat aceste lucruri la solicitarea mea, în 2030 nu mai prorogăm 15 % din bugetul general consolidat de cheltuieli pe educaţie şi 1% din PIB pentru cercetare, ci ne apropiem treptat şi implementăm acel lucru. Invit pe toţi, şi pe elevi şi pe studenţi şi pe profesori. Ştiu că le este greu, pentru că dacă ai ceva şi pierzi nu ai cum să fii mulţumit, dar avem şansa să definim mecanismele la modul corect”, a mai spus Daniel David la Antena 3.

Promisiuni pentru viitor: salarii decente și bugete asumate

Ministrul propune ca salariul de început al unui profesor să fie aliniat cu salariul mediu brut pe economie, considerând acest prag un reper de bun simț și un pas înainte pentru recunoașterea importanței educației.

Totodată, Daniel David amintește că, până în 2030, statul român și-a luat angajamentul, la solicitarea sa, de a aloca 15% din bugetul general consolidat către educație și 1% din PIB pentru cercetare, obiective care nu mai trebuie amânate, ci implementate gradual.

O funcție acceptată doar cu principii ferme

Întrebat despre contextul în care a lansat declarația privind demisia, ministrul a explicat că încă de la începutul mandatului și-a stabilit condițiile clar, iar acestea au fost cunoscute de prim-ministru.

Nu a acceptat funcția decât cu promisiunea respectării unor principii de echilibru și decență în ceea ce privește tratamentul față de angajații din educație și cercetare.

„Premierul ştie foarte clar cum am discutat la preluarea acestui mandat. Eu am înţeles că analiza tehnico-financiară a scos în evidenţă aceste anomalii în zona educaţiei. Am spus da, le normalizăm, dar nu pot ieşi din cele două principii: raţionalitate, adică cum sunt practicile europene, şi principiul decenţei, cât ne permitem.

Pe termen scurt, în educaţie şi în cercetare, nu cred că ne permitem să dăm oameni afară şi nici să ne gândim la reduceri de salarii”, a mai spus ministrul David.

VEZI ȘI:

„Asta este o metodă care sperie copiii și îi îndepărtează de școală!” Daniel David atrage atenția asupra unei practici periculoase: „Ministrul poate să gândească cum să o interzică”

Profesorii se simt din nou ignorați: Sindicatele din Educație anunță proteste în serie în fața Guvernului, Parlamentului și sediilor partidelor

„Nu mai avem timp de experimente. Nu mai avem copii de sacrificat!” Prof. Cătălin Osiceanu trage semnalul de alarmă: „Cât o să țină legea lui Daniel David?”

Structura examenului de bacalaureat se schimbă radical pentru elevii care intră în clasa a VIII-a: O probă scrisă nu va mai conta la media finală, iar religia devine opțională

Ministrul Daniel David, avertisment clar: „Dacă se reduc bursele şi nu se reduc și subvenţiile alocate partidelor politice, în momentul ăla e o problemă!”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Mai mulți elevi în clasă! Guvernul Bolojan pregătește schimbări importante în Educație: Crește și norma didactică cu 10%

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

„Crește norma didactică cu 2 ore!” Premierul Ilie Bolojan, anunț pentru profesori: „Statul va face niște economii care vor fi redirecționate tot către zona de educație”

„Am ajuns să fim bone, nu dascăli!” După 24 de ani în învățământ, o profesoară demisionează: „Noua generație de părinți a distrus orice urmă de respect pentru educație”

pixel