Ministrul Educației Daniel David, despre ce se întâmplă cu profesorii titulari care nu au suficiente ore în școală: „Nu au de ce să se teamă”
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Social
În urma creșterii normei didactice cu două ore pe săptămână, ministrul Educației, Daniel David, a asigurat că profesorii titulari care nu vor avea suficiente ore într-o singură școală vor beneficia de sprijin din partea inspectoratelor școlare.

Acesta a declarat că există peste 30.000 de norme didactice libere care erau anterior ocupate prin plata cu ora, iar aceste norme vor fi redistribuite pentru a completa norma titularilor.

„Nu au de ce să se teamă. Noi avem peste 30.000 de norme didactice libere care erau ținute la plata cu ora”:Dar oamenii care sunt angajați în sistem pe perioadă nedeterminată sau pe o perioadă determinată, cu contract în derulare, nu au de ce să se teamă, fiindcă noi avem peste 30.000 de norme didactice libere care erau ținute la plata cu ora.

O parte din aceste norme se vor întoarce sau vor intra în norma titularilor, cu acea creștere despre care vorbeam de 2 ore pe săptămână”, a spus Daniel David, potrivit Edupedu.

Cum se face plata cu ora, înainte de punerea în aplicare a legii Bolojan

În prezent, normele metodologice din 30 august 2018 reglementează salarizarea prin plata cu ora pentru profesori.

Potrivit documentului, pentru calculul tarifului la plata cu ora aferent posturilor didactice de predare/catedrelor vacante/rezervate se utilizează salariul de bază aferent cadrului didactic încadrat, având în vedere treapta de vechime în învățământ și gradul didactic corespunzător. La salariul de bază se aplică, după caz, și sporurile.

Articolul 9 – (1) Calculul pentru plata cu ora se raportează la norma didactică de predare-învățare-evaluare, de instruire practică și de evaluare curentă a preșcolarilor și a elevilor în clasă prevăzută la art. 262 alin. (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Pentru calculul tarifului la plata cu ora aferent posturilor didactice de predare/catedrelor vacante/rezervate se utilizează salariul de bază aferent cadrului didactic încadrat, având în vedere treapta de vechime în învățământ și gradul didactic corespunzător. La salariul de bază se aplică, după caz, următoarele sporuri: indemnizație pentru învățământ special, indemnizație pentru zone izolate, spor pentru activitatea de predare în sistemul penitenciar, spor pentru predare simultană.

(3) Tarifele orare din învățământul preuniversitar se calculează prin raportarea salariului de bază calculat conform alin. (2) la numărul de ore aferent normei didactice de predare, astfel:

a) 1/72 pentru norma didactică de 18 ore pe săptămână;

b) 1/64 pentru norma didactică de 16 ore pe săptămână în învățământul special;

c) 1/96 pentru norma didactică de 24 de ore pe săptămână, învățători, antrenori din palatele și cluburile copiilor, profesori de instruire practică și maiștri-instructori;

d) 1/80 pentru norma didactică de 20 de ore pe săptămână, învățător-educator, institutor-educator, profesor-educator, maistru-instructor și profesor de instruire practică în învățământul special;

e) 1/80 pentru profesori pentru învățământul primar, învățători, institutori învățământ primar;

f) 1/100 pentru profesori pentru învățământul preșcolar, educatoare, institutori învățământ preșcolar.

(4) Pentru activitatea de dirigenție efectuată de personalul didactic de predare angajat cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată sau determinată, cu normă întreagă sau cu timp parțial, cu cel puțin jumătate de normă de bază, în una sau mai multe școli, majorarea corespunzătoare se calculează la nivelul prevăzut pentru norma întreagă, la unitatea unde efectuează activitatea de dirigenție.

(5) Personalul didactic de predare care prestează activitate de dirigenție și care își desfășoară activitatea didactică în baza mai multor contracte individuale de muncă poate desfășura activitate de dirigenție doar în executarea unui singur contract individual de muncă.”

Potrivit grilei de salarizare, un profesor cu studii de lungă durată (grad didactic II, vechime între 20 și 25 de ani) are salariul de bază de 5854.

Dacă ne raportăm la formula de mai sus, tariful orar se calculează astfel: 1/72 raportat la salariul de încadrare. Salariul de bază, fiind 5854, se împarte la 72 și se obține suma de 81.30 lei. Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut, adică 47,154 net. La această sumă se adaugă și sporurile.

CITEȘTE ȘI: 

Daniel David, despre plata cu ora a profesorilor: „Scade valoarea plății pe care o facem pentru o oră luată la plata cu ora”

Ministrul Daniel David cheamă elevii, studenții și profesorii la elaborarea metodologiilor: „Nu se distruge educația. Se distrug mecanismele proaste din educație”

Ministrul Educației, despre burse: „Am creat o bursiadă la nivelul școlii, în care copiii începeau să alerge după note pentru a obține burse, în loc să se focuseze pe competențe”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Elevii de peste 18 ani se pot înscrie la liceu

Absolvenții de gimnaziu care împlinesc 18 ani până la...



Cele mai noi articole

Top citite

„Omor calificat sub masca reformei Educației”: Prof. Cătălin Zaman, director de școală, mesaj către ministrul Educației: „Nu pot să tac! De ce mințiți? De ce nu spuneți oamenilor adevărul?”

Ministrul Educației Daniel David, despre ce se întâmplă cu profesorii titulari care nu au suficiente ore în școală: „Nu au de ce să se teamă”

Florian Lixandru, despre acoperirea cadrelor cu profesori calificați: „În viitorul apropiat ne vom confrunta cu o lipsă în ceea ce privește personalul didactic la această materie”

Evaluarea Națională ar putea DISPĂREA complet! Ministrul Daniel David: „NU este corectă”

pixel