Ministrul Educației Daniel David: „E foarte greu să înveți tabla înmulțirii fiind fericit. La un moment dat, trebuie să fii stresat ca să înveți acele lucruri”
Data publicării:
Starea de bine ajută la învățare, dar nu este suficientă, spune ministrul Educației, Daniel David.

Oficialul susține că procesul educațional presupune și efort sau disconfort. „E foarte greu să înveți tabla înmulțirii fiind fericit. La un moment dat, trebuie să fii stresat ca să înveți acele lucruri”, este declarația făcută de Ministrul Educației Daniel David.

Citește și Profesorii, după rezultatele alarmante ale simulării la Bacalaureat 2025: Elevii nu mai știu să scrie, nu înțeleg ce citesc și gândesc din ce în ce mai puțin

Declarația integrală a ministrului Daniel David:

SURSA FOTO: GOV.RO

„Cumva în școală, treptat, am început să punem un preț foarte mare pe a fi fericit. Școala n-a fost gândită ca instituție a fericirii. Adică societățile noastre n-au creat școala spunând: creăm niște instituții unde trimitem copiii să fie fericiți.

Școala a fost gândită ca o instituție care transferă competențe, un loc în care ne ducem copiii astfel încât să asimileze acele competențe utile pentru viață.

Evident că ar fi extraordinar de bine și eu, ca psiholog, nu pot să decât să susțin acest lucru, ca în procesul de asimilare a competențelor să existe mereu acel context care te face să fii și fericit, să mergi cu plăcere la școală, să-ți placă la școală. Mie mi-a plăcut la școală.

Și atunci, treptat, noi am uitat că fericirea, starea de bine, reprezintă un context al învățării, nu un scop în sine. Acesta este un lucru. Și doi, ca urmare a acestei filozofii, am ajuns să nu mai avem toleranță la frustrare, nu mai știm să pierdem, nu mai știm să ne revenim după o situație în care am pierdut.

În viață o să fie foarte multe lucruri complicate, în care nu vom reuși. Și atunci trebuie să știi să pierzi, să ai toleranță la frustrare și să revii din situația respectivă învățând ceva și dezvoltându-te personal.

Acest lucru l-am uitat de foarte multe ori și atunci, de multe ori când suntem în faza în care pierdem ceva, un examen foarte greu, cineva ne-a tratat într-o manieră negativă, nu știm să abordăm constructiv acest lucru, adică să fim asertivi, să învățăm din pierdere, să confruntăm pericolul și pur și simplu ne retragem în suferință psihologică, anxietate, stări depresive.

Deci cumva cred că este o combinație între caracteristicile pe care le avem în societate în acest moment și practicile pe care le avem în școală, că vă spun și știți, sunteți profesori, ați trecut cu toții prin școală, e foarte greu să înveți tabla înmulțirii fiind fericit, e foarte greu.

Este la un moment dat un moment în care trebuie să fii stresat să înveți acele lucruri, da, și sunt multe astfel de situații care se pot întâmpla și în plus, când apar astfel de situații, ceea ce este important este să nu vă temeți să apelați la serviciile de specialitate, că încă este această idee că dacă ai o problemă psihologică e ceva rău, este stigma asociată problemelor psihologice, anxios, depresiv, prea slab și atunci te ascunzi și stai și suferi și problema se complică”, a spus Daniel David, potrivit Edupedu.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Cele mai frumoase nume britanice pentru fetițe

Atunci când vine vorba de alegerea numelui perfect...


Top citite

Ministrul Educației Daniel David: „E foarte greu să înveți tabla înmulțirii fiind fericit. La un moment dat, trebuie să fii stresat ca să înveți acele lucruri”

Schimbare în Educație, după un deceniu! Profesor: „Ne-a surprins”, elev: „Nu cred că este o idee bună!”

„Îl înscriu la școală sau îl mai țin încă un an la grădiniță?” 5 semne care arată că un copil are nevoie de un „an de creștere”, potrivit unui specialist în dezvoltare

Profesorii, după rezultatele alarmante ale simulării la Bacalaureat 2025: Elevii nu mai știu să scrie, nu înțeleg ce citesc și gândesc din ce în ce mai puțin

pixel