Ministrul Educației Daniel David: „Profesorii nu pot să facă față și învățământului obișnuit și să se ocupe serios de copiii cu cerințe educaționale speciale”
Data publicării:
Educația inclusivă, care vizează integrarea copiilor și tinerilor cu cerințe educaționale speciale în învățământul de masă, a fost un subiect intens discutat în ultimii ani. 

În teorie, ideea de a oferi tuturor copiilor șansa de a învăța împreună într-un mediu comun este una admirabilă și necesară, dar implementarea acestei viziuni întâmpină adesea dificultăți semnificative.

Citește și Ministrul Educației Daniel David: „E foarte greu să înveți tabla înmulțirii fiind fericit. La un moment dat, trebuie să fii stresat ca să înveți acele lucruri”

Deși mulți susțin acest tip de integrare, puțini discută despre soluțiile concrete care ar putea face această integrare cu adevărat eficientă.

Unul dintre principalele obstacole este lipsa resurselor. Multe școli nu au personalul necesar sau structurile de sprijin pentru a face față diversității cerințelor educaționale.

SURSA FOTO: Facebook @Universitatea Babeş-Bolyai

Profesorii de masă sunt adesea supraîncărcați și nu beneficiază de pregătire adecvată pentru a lucra cu copii cu nevoi educaționale speciale. În plus, nu există suficiente profesori de sprijin sau educatori specializați care să colaboreze direct cu acești copii.

„În lege, cadrul general e ok, doar că implementarea va trebui regândită, cu conținuturi adecvate și cu resurse adecvate. Dacă facem ca formă fără fond, îi afectăm și pe copiii cu cerințe de educaționale speciale, îi afectăm și pe profesorii și pe ceilalți copii din sala de clasă”, a susținut ministrul educației, potrivit Edupedu.

Daniel David: „Degeaba vrei să faci integrare, fără să pui la bătaie resursă și fără să faci testare adecvată”

„De-a lungul timpului am asistat la oameni care au spus faptul că se vor face reforme în educație, dar niciodată nu s-a abordat un subiect sau cel puțin eu am auzit acest subiect abordat și întrebarea mea este care credeți că sunt soluțiile pentru a putea integra copiii și tinerii cu cerințe educaționale speciale în învățământ?”, a fost întrebarea primită de ministrul Daniel David. 

„Da, și aici noi suntem specialiști în merge dintr-o extremă în alta și a face forme fără fond.

Încercăm integrări în învățământul de masă, atenție, de foarte multe ori fără să facem testare adecvată ca să știm exact la ce nivel se află și să facem integrarea la nivelul adecvat. 

Și doi, simplu spus, nu punem suficiente resurse pentru a asigura ceea ce trebuie. Acolo ai nevoie de profesor de sprijin, ai nevoie de persoane de suport de diverse tipuri.

FOTO: Gov.ro

Degeaba vrei să faci integrare, fără să pui la bătaie resursă și fără să faci testare adecvată. De aceea vă spuneam că este un lucru foarte important, eu îl susțin doar că vreau să-l facem serios. Dacă facem ca formă fără fond, îi afectăm și pe copiii cu cerințe de educaționale speciale, ii afectăm și pe profesorii și pe ceilalți copii din sala de clasă.

Atâtea plângeri și comentarii am primit și din această zonă și mergând, discutând, am înțeles că de cele mai multe ori sunt justificate.

Profesorii, de foarte multe ori, nu pot să facă față și învățământului, ca să-i spunem așa obișnuit și să se ocupe serios de copiii cu cerințe educaționale speciale prin resursele pe care le au acum la dispoziție.

Deci, trebuie făcut, în lege, cadrul general e ok, doar că implementarea va trebui regândită, cu conținuturi adecvate și cu resurse adecvate”, a spus ministrul, în cadrul Conferinței Educaționale VREM.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare

Tot mai puțini părinți le citesc copiilor

Cititul cu voce tare este mai mult decât o activitate...



Cele mai noi articole

Ce semnifică, de fapt, Ziua Muncii, marcată pe 1 Mai

Pe 1 mai, milioane de oameni din întreaga lume...

Tot mai puțini părinți le citesc copiilor

Cititul cu voce tare este mai mult decât o activitate...


Top citite

Ministrul Educației Daniel David: „Profesorii nu pot să facă față și învățământului obișnuit și să se ocupe serios de copiii cu cerințe educaționale speciale”

Schimbare în Educație, după un deceniu! Profesor: „Ne-a surprins”, elev: „Nu cred că este o idee bună!”

Ministrul Educației Daniel David: „E foarte greu să înveți tabla înmulțirii fiind fericit. La un moment dat, trebuie să fii stresat ca să înveți acele lucruri”

„Îl înscriu la școală sau îl mai țin încă un an la grădiniță?” 5 semne care arată că un copil are nevoie de un „an de creștere”, potrivit unui specialist în dezvoltare

pixel