Ministrul Educației propune reglementarea home schooling-ului: „Nu trebuie să se ascundă și după aceea se trezesc în fața legii că au probleme!” Condiții pentru aprobarea educației acasă
Data publicării:
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat luni, într-o conferință de presă, că școlarizarea la domiciliu (cunoscută sub denumirea de home schooling ) ar trebui reglementată în România, dar nu ca practică uzuală, ci doar pentru situații speciale. El susține că acest tip de educație este deja prezent, chiar dacă informal, și că este mai corect să existe un cadru legal clar, care să permită familiilor să evite riscurile legale.

„Eu cred că nu trebuie să ne ascundemeste o practică care există în diverse ţări şi am propus home schooling-ul ca o situaţie educaţională posibilă în România pentru situaţii de excepţie, nu ca o practică obişnuită, nu ca o practică curentă. 

Eu cred că este un lucru corect să deschidem posibilitatea home schooling-ului şi să nu mai avem aceste situaţii în care oamenii fac pe ascuns, după aceea se trezesc în faţa legii că au probleme, hai să reglementăm!” susține ministrul Daniel David.

CITEȘTE ȘI Urmează o schimbare în educație? Ministrul David vrea ca părintele să fie „contribuitor”, dar avertizează: „NU e profesor, nu-i director de școală și nu dă note!”

Condiții pentru aprobarea educației acasă

SURSA FOTO: freepik.com @lenabessonova

Potrivit raportului prezentat de Daniel David, părinții care doresc să își educe copiii acasă trebuie să parcurgă o serie de pași riguroși.

Prima etapă este depunerea unei cereri scrise către inspectoratul școlar, în care să fie argumentată temeinic necesitatea acestei alegeri.

Printre condițiile impuse:

părinții trebuie să demonstreze că au un nivel educațional adecvat;

să prezinte un plan educațional detaliat, cu orar și metode de predare și evaluare;

să asigure condiții corespunzătoare pentru desfășurarea activităților educative;

să indice materialele didactice folosite;

să identifice o „școală-umbrelă” care să supervizeze progresul copilului.

VEZI ȘI Ministrul Educației Daniel David: „Ne batem joc de jumătate dintre copiii din sistemul educațional”

Evaluări inițiale și anuale obligatorii

Dacă cererea este considerată justificată, copilul urmează să fie evaluat inițial din punct de vedere cognitiv, educațional și socio-emoțional.

Această evaluare are rolul de a verifica dacă dezvoltarea copilului este comparabilă cu cea a colegilor de aceeași vârstă și de a identifica eventuali factori de risc.

În plus, anual, vor avea loc:

rapoarte privind activitățile desfășurate și implicarea copilului în activități extracurriculare pentru prevenirea izolării sociale;

evaluări ale competențelor academice și socio-emoționale, realizate de profesori sau comisii din cadrul inspectoratelor școlare.

„Standardele de performanță vor fi stabilite conform programei școlare, iar evaluările trebuie să acopere atât competențele academice, cât și dezvoltarea emoțională”, precizează raportul.

Solicitarea, valabilă trei ani

Pentru a ține cont de schimbările din viața familială care pot influența capacitatea de a asigura educația la domiciliu, solicitarea trebuie reînnoită la fiecare trei ani.

Această reevaluare periodică urmărește menținerea unui standard minim de calitate educațională și protejarea interesului copilului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Ministrul Educației Daniel David: „Ne batem joc de jumătate dintre copiii din sistemul educațional”

„INCORECT!” Ministrul David contestă logica examenului de a VIII-a: „Nenatural într-un sistem obligatoriu! Nu decizi traiectoria unui copil după un examen pe două materii”

Michelle Obama: „Strategia parentală nr. 1 folosită de mama mea pentru a crește copii încrezători. M-a pregătit în moduri pe care nu mi le-aș fi putut imagina”

„Mi-am pierdut fiul de 16 ani din cauza fentanilului. Iată semnele de avertizare pe care le-am ratat”. O mamă terapeut strigă ce ar vrea să știe toți părinții

pixel