Mintea și sufletul adolescentului în fața divorțului părinților. Radu Leca: „Majoritatea tinerilor care ajung la mine îmi spun: «MĂ TEM!»”
Data publicării:
Divorțul reprezintă o realitate pentru multe familii. În acest context, adolescenții trăiesc o experiență intensă și complexă, marcată de întrebări, temeri și schimbări. Psihologul Radu Leca a vorbit la Ultrapsihologie, o emisiune realizată de Ramona A. Dumitru la DC News, despre modul în care adolescenții procesează divorțul părinților lor.

Potrivit psihologului Radu Leca, primul gând care le traversează mintea adolescenților este: „Eu cu cine rămân?”. Aceasta este o întrebare firească, având în vedere că adolescentul se confruntă cu perspectiva unei schimbări majore în viața sa. Sentimentul de nesiguranță și incertitudine poate fi copleșitor, iar teama de a-și pierde stabilitatea familiei îl poate afecta profund.

„Evident că primele gânduri ale adolescentului vor fi îndreptate către `eu cu cine rămân?` Ulterior, se merge pe ideea dacă el trebuie să rămână cu cineva anume. El nu trebuie să rămână cu nimeni anume! El alege cu cine rămâne”, a spus Radu Leca.

 În cazurile de divorț conflictual, marcat de scandaluri și urlete, adolescenții pot dezvolta o aversiune puternică față de unul dintre părinți. 

„În funcție de tipologia divorțului - respectiv cum se realizează divorțul, câte scandaluri sunt, câte urlete/țipete aude/vede copilul - el va alege cu cine se duce și unde se duce. Dacă avem de-a face cu un tătic urlător, evident că adolescentul nu o să accepte. Tatăl va veni cu promisiuni multiple, că se va schimba, e o minciună!” avertizează psihologul.

Citește și Radu Leca, despre generația actuală de părinți: „Sindromul lui Dumnezeu nu e doar la doctori și la politicieni, ci și la părinți”

Radu Leca: „Majoritatea adolescenților care ajung la mine îmi spun: `mă tem!`”

În schimb, un divorț liniștit, fără certuri, poate induce adolescentului o serie de griji și scenarii care nu au legătură cu realitatea. 

„Dacă avem de-a face cu un divorț liniștit, între două persoane care nu se ceartă, adolescentul își face o gamă întreagă de probleme care, multe dintre ele, nu au nimic în comun cu realitatea. Nimic!” mai spune Radu Leca

Adolescenții pot avea dificultăți în a accepta că viața lor poate continua într-un mod pozitiv, chiar dacă familia lor se reorganizează.

„El nu înțelege că viața lui rămâne la fel, bașca se va îmbunătăți fiincă va avea două locuri în care va funcționa și va merge: la tata și la mama. Că el dorește să aibă camera lui și la unul și la altul, că vrea să stea cu unul și cu altul, este alegerea lui”, a mai adăugat psihologul.

Majoritatea adolescenților care ajung în cabinetul psihologului își exprimă teama legată de viitorul lor.

„Majoritatea adolescenților care ajung la mine îmi spun: `mă tem! Dacă ei divorțează, eu ce fac?` Păi, stai puțin! Divorțează de tine? Îți pierzi tu ceva?” a mai precizat Radu Leca.

Vezi și Copilul uitat. Psihologul Radu Leca: „Având la bază toate aceste elemente, noi ne dăm seama de cât de distrus va fi acel copil” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel