Mituri despre contracepție și fertilitate despre care poate nu știați. „Fertilitatea nu are nimic de-a face cu stilul de viață”
Data publicării:
În cursul anului 2023, în Spania s-au născut peste 40.000 de copii prin tehnici de reproducere asistată, ceea ce reprezintă o creștere de 33,3% față de 2020.

Se estimează că acestea au reprezentat aproximativ 10% din copiii născuți în acel an. Clínicas VIDA, parte a Grupului Recoletas Salud, a dorit să investigheze unele dintre cele mai comune mituri despre fertilitate și medicina reproductivă pe care, în special femeile, le pun la îndoială atunci când pornesc pe drumul lor spre o viitoare maternitate.

Datele arată, de asemenea, că procentul mamelor de peste 40 de ani a crescut cu aproape 20% în țara noastră în ultimul deceniu, o cifră care este, de asemenea, în creștere la femeile de peste 45 de ani. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că există multe mituri despre maternitate și vârstă și că tot mai multe femei devin interesate să se documenteze și să se informeze pe această temă cu scopul de a întârzia maternitatea.

Da, trecerea anilor afectează fertilitatea. Capacitatea de reproducere a unei femei depinde nu numai de numărul de ovocite de care dispune, ci și de calitatea acestora, care scade exponențial pe măsură ce îmbătrânește, începând cu vârsta de 35 de ani. Tocmai din acest motiv, femeile în vârstă sunt mai predispuse la avorturi spontane, deoarece vârsta înaintată este asociată cu un risc mai mare de tulburări cromozomiale care fac embrionii generați după fertilizare incompatibili cu viața.

Potrivit lui Luis Rodríguez-Tabernero, director medical al clinicilor VIDA și director al VIDA Valladolid, „există multe cazuri în care femeile duc un stil de viață sănătos, cu o alimentație bună și exerciții fizice, și totuși fertilitatea lor este afectată. Fertilitatea nu are nimic de-a face cu stilul de viață, ci cu trecerea timpului în sine, care este un motiv mult mai simplu, dar în același timp mult mai complex de abordat”.

Datele arată, de asemenea, că procentul mamelor de peste 40 de ani din Spania a crescut cu aproape 20 % în ultimul deceniu, o cifră care este în creștere și în rândul femeilor de peste 45 de ani. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că există multe mituri despre maternitate și vârstă și că din ce în ce mai multe femei devin interesate să se documenteze și să se informeze cu privire la acest subiect, cu scopul de a întârzia maternitatea.

„Vitrificarea ovocitelor este o tehnică de congelare care permite întârzierea capacității reproductive a unei femei, astfel încât „vârsta genetică” a ovocitelor este păstrată până când femeia decide să devină mamă. În prezent, s-a demonstrat că această congelare a ovocitelor și/sau a embrionilor nu este asociată cu o înrăutățire a calității acestora sau cu apariția de anomalii congenitale sau complicații la viitorul făt sau copil”, adaugă Rodríguez-Tabernero.

Da, trecerea timpului afectează fertilitatea. Capacitatea de reproducere a unei femei depinde nu numai de cantitatea de ovocite disponibile, ci și de calitatea acestora, care scade exponențial pe măsură ce îmbătrânește, începând cu vârsta de 35 de ani. Tocmai din acest motiv, femeile în vârstă sunt mai predispuse la avorturi spontane, deoarece vârsta înaintată este asociată cu un risc mai mare de tulburări cromozomiale care fac embrionii generați după fertilizare incompatibili cu viața.

Un alt mit privind fertilitatea, sau lipsa acesteia, are legătură cu medicina reproductivă, care ridică încă multe întrebări, fiind un domeniu relativ modern al asistenței medicale. De fapt, aceste întrebări apar pe parcursul oricărei proceduri de reproducere asistată, începând cu: Dacă mă supun conservării ovocitelor, îmi vor scădea șansele de a deveni eu însămi mamă?

Categoric nu”, adaugă specialistul. Femeile a căror capacitate reproductivă le permite să devină mame în mod natural nu vor fi afectate de conservarea unui număr de ovocite la o vârstă fragedă, când acestea sunt încă de bună calitate. De fapt, conservarea fertilității la o vârstă fragedă va face posibilă existența unei rezerve de ovocite în viitor; în acest fel, atunci când o femeie se gândește să devină mamă și nu poate obține o sarcină pe cont propriu, va putea recurge la aceste ovocite”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Bebelușii pot avea coșmaruri? Tot ce trebuie să știți!

Cum să înțelegeți ce perturbă somnul bebelușului în...


Top citite
Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel