Modalități de a-ți încuraja copilul să fie curios. De ce este o abilitate de viață care contează atât de mult
Data publicării:
Întrebând de ce, de ce, de ce: toți copiii o fac (și da, ne poate înnebuni uneori), dar curiozitatea este de fapt o abilitate cheie de viață de încurajat – și iată cum!

Toți cei care trăiesc sunt curioși despre lume, în special copiii. La urma urmei, universul nostru – și tot ce este în el – este cu totul nou pentru ei, așa că, desigur, sunt pline de întrebări nesfârșite despre viața pe pământ.

Ceea ce înseamnă „De ce?” este o întrebare care, ca părinte, o vei auzi foarte mult acasă!

Și acesta este un lucru genial. Curiozitatea este vitală; cu cât ești mai curios ca persoană, cu atât viața ta va fi mai aventuroasă.

Citește și „Poezii de toamnă pentru copii”

Iată 6 idei grozave pentru a încuraja curiozitatea copilului tău

Sursa foto: freepik.com@mdh636052

Ascultă-le întrebările – și realizează importanța lor

Cred că dacă depui un efort real pentru a răspunde la întrebările copiilor tăi, oricât de întâmplătoare ar părea acestea sau oricât de dificile ar fi, atunci aceștia vor simți că curiozitatea lor este valoroasă și importantă.

Nu-ți face griji să spui că nu știi răspunsul. Este în regulă să nu știi și este uimitor că este posibil să afli răspunsuri cu adevărat ușor datorită internetului.

A învăța cum să găsești răspunsuri și să încerci lucruri sunt abilități de viață cu adevărat importante care provin din curiozitate, iar a-l ajuta pe copilul tău să găsească răspunsuri la întrebările sale îi va spori încrederea.

Citiți cărți și mergeți la librării

Sursa foto: freepik.com@atapdesain

Citiți, citiți, citiți! Fie că îi citește cu voce tare copilului tău, fie că ei se citesc singuri, descoperirea de noi lumi prin cărți este crucială pentru a încuraja curiozitatea copilului tău.

„Îmi place să intru într-o librărie sau bibliotecă și să stau în secțiunea pentru copii și să-mi las copiii să-și urmărească propria curiozitate și să vadă la ce ar dori să se uite”, spune autoarea, potrivit Madeformums.

Este incredibil că avem acces la cărți gratuite în biblioteci și sunt cel mai minunat loc pentru a petrece o oră sau două căzând în tărâmuri noi. Dacă nu sunteți sigur de unde să începeți, întrebați bibliotecarul sau librarul pentru idei.

Vezi și „Sfaturi prețioase pentru un an școlar productiv”


Observați extraordinarul în obișnuit

Sursa foto: freepik.com@freepik

Am observat că propriilor mei copii iubesc lucrurile pe care le găsesc obișnuite. Le place să atârne rufele, să lucreze mașini precum mașina de spălat vase, să clătească lucrurile pentru reciclare.

Cred că dacă poți încetini și discuta în timp ce faci lucruri împreună, ei vor putea să te întrebe despre lucrurile de care sunt interesați.

De ce să nu le spuneți numele florilor la plimbare, să gustați diferite soiuri de mere și să vorbiți despre diferitele lor arome, să vorbiți despre sentimente și pur și simplu să încetinească totul.

S-ar putea să descoperiți că vă ajută să redescoperi magia în viața de zi cu zi – la urma urmei, trăim pe o planetă care plutește în spațiu și, ca adulți, uităm asta!

În cuvintele uneia dintre poeziile despre parenting, spune așa: „Faceți obișnuitul să prindă viață pentru ei/Extraordinarul va avea grijă de sine”.

Vorbește cu oamenii

Dacă ai norocul să călătorești într-un loc nou, copiii tăi vor descoperi cum trăiesc oamenii în alte părți ale țării sau ale lumii, ceea ce poate fi o aventură uriașă.

De asemenea, puteți învăța atât de multe din discuții cu vecinii, poștașul, profesorii de la școală și prietenii – încurajați-vă copilul să întrebe oamenii despre viețile lor și despre lucrurile pe care le iubesc, iar lumea lor va deveni mai mare și mai interesantă pe măsură ce învață lucruri noi.

Urmăriți curiozitatea propriului copil

Sursa foto: freepik.com@frimufilms

Copiii curioși pun 73 de întrebări pe zi – cu vârful în jur de 4 ani! Ceea ce pare șocant. Poate fi obositor să ți se pună întrebări „necruțătoare”, dar este și ceva de urmărit.

Ia-ți copiii cu tine să vadă lucruri, să încerce alimente noi, încurajează-i să se aprofundeze în lucruri de care sunt interesați în mod natural.

Odată ce observi lucruri despre care sunt curioși, îi poți duce la muzee pentru a afla mai multe, să urmărești discuții de la experți online, să citești cărți, să urmărești emisiuni TV pe acest subiect.

Vizitați un observator dacă sunt interesați de univers, grădini zoologice, parcuri agricole sau un sanctuar de păsări dacă sunt interesați de animale.

Sau rămâne simplu: poți să-ți faci timp să te uiți la o buburuză care se târăște pe degetul tău și să-i numere petele, sau să privești păsările și să asculți diferitele lor cântece, sau să te întinzi pe spate și să privești norii și să vezi ce forme poți vedea ei facand.

În viitor, probabil că copiii noștri vor trebui să fie flexibili, deschiși la minte, imaginativi și inovatori.

S-ar putea să nu mai existe locurile de muncă tradiționale în care poți rămâne toată viața, așa că a fi capabil să gândești lateral și să aprofundezi în domeniile vieții în care te afli în mod special ar putea fi abilități cu adevărat utile.

Lăsați copilul să aibă timp liber

Sursa foto: freepik.com@freepik

Să te joci, să gândești și să visezi cu ochii deschiși. Lasă-i să-și dea seama ce ar dori să facă, ce ar dori să poarte, să deseneze, să citească sau să petreacă timp făcând.

Asigurați-vă că au spațiu în viața lor pentru ca curiozitatea lor să crească și mintea lor să se relaxeze.

Copiii care au timp să experimenteze minune și au voie să-și urmărească propria curiozitate ajung să fie adulți creativi, iar creativitatea este un dar în orice viață.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Educatie

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Foto: Freepik @proostoleh

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

pixel