Modul în care genetica influențează culoarea părului unui copil. Va fi blond, brunet, șaten sau roșcat?
Data publicării:
Blond, brunet, șaten sau, poate, roșcat? Regulile genetice explică modul în care un bebeluș moștenește culoarea părului. 

În timpul sarcinii, este obișnuit să ne imaginăm cum va arăta copilul care urmează să se nască, iar culoarea părului său este una dintre trăsăturile care trezește, de obicei, curiozitatea. Va fi blond, brunet, șaten sau, poate, roșcat?

Genetica, prin așa-numitele legi mendeliene, denumite astfel după omul de știință Gregor Mendel (1822-1884), recunoscut ca părintele geneticii, este cea care determină culoarea părului pe care îl va avea bebelușul tău.

Conform acestor reguli, care analizează factorii genetici ce influențează culoarea părului, rezultatul este determinat de combinarea a două perechi de gene, câte una de la fiecare părinte. Modul în care aceste gene se combină va determina culoarea părului copilului.

Citește și Asemănarea copiilor cu tații lor: Ce efect are asupra sănătății acestora?

Există două tipuri de gene: dominante și recesive

Conform legilor mendeliene, există două tipuri de gene: dominante și recesive. Genele dominante sunt cele mai puternice și, prin urmare, au cea mai mare influență în determinarea trăsăturilor. Genele recesive sunt mai slabe decât cele dominante, dar nu sunt anulate complet. Aceste gene recesive sunt prezente în ADN-ul individului, dar asta nu înseamnă că se vor manifesta neapărat în aspectul exterior. Uneori, ele se pot manifesta după două sau mai multe generații.

Astfel, genetica determină modul în care bebelușul moștenește culoarea părului, iar un factor fundamental în acest proces este cantitatea de pigment numit melanină.

Melanina se clasifică în două tipuri: eumelanină și feomelanină, iar proporția dintre acestea va defini în cele din urmă culoarea părului. Dacă există o cantitate mare de eumelanină, părul va fi negru; dacă există o cantitate moderată, părul va fi șaten; dacă există foarte puțină, părul va fi blond. Dacă există o cantitate mai mare de feomelanină decât de eumelanină, părul va fi roșcat.

Vezi și Acestea sunt cele 5 lucruri pe care copiii le moștenesc doar de la mama lor!

Producerea acestor pigmenți este un proces complex

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Acest lucru este explicat de expertul în biostatistică de la Universitatea din Valencia, Felipe Torrentí, pe blogul Genotipia, o platformă informativă și educațională despre genetică și medicină de precizie: „Conform legilor lui Mendel, culoarea părului este determinată de o genă cu două alele: una pentru părul blond și una pentru părul șaten, cea din urmă fiind dominantă. În plus, părul roșu este o trăsătură rară, care necesită două copii ale unei alele într-o genă diferită.”

Torrentí, citat de Ser Padres, explică faptul că producerea acestor pigmenți este un proces complex, deoarece ambele tipuri de melanină sunt polimeri formați din diferite proteine: „Melanina, atât în ​​păr, cât și în piele, este produsă de celule numite melanocite, în vezicule denumite melanozomi. Spre deosebire de cazul ochilor (unde pigmentarea este determinată tot de melanocite), melanozomii epidermei secretă melanina către keratinocitele adiacente, care sunt celulele responsabile de formarea părului. Întregul proces necesită mulți pași și depinde de activitatea unui număr mare de proteine diferite (sinteză, transport, semnalizare etc.). Și această activitate depinde, bineînțeles, de genele care codifică aceste proteine.”

Culoarea părului și a pielii rămâne încă dificil de prevăzut

SURSA FOTO: freepik.COM @freepik

De asemenea, există un număr mare de gene care sunt direct sau indirect implicate în procesul de formare a melaninei: „Deoarece există atât de multe gene diferite, dacă luăm în considerare toate posibilele modificări, pot rezulta numeroase variații de culoare, ceea ce explică diversitatea nuanțelor de păr șaten, de exemplu.”

Totuși, trebuie să ții cont de faptul că, cel mai probabil, culoarea părului pe care o are copilul tău la naștere nu va fi cea finală. În acest sens, expertul de la Universitatea din Valencia subliniază că culoarea părului se schimbă pe parcursul vieții unei persoane, așa cum se poate observa și din experiența personală: „Mulți oameni sunt blonzi în copilărie și devin șateni în adolescență, când anumite gene se activează și compoziția proteinelor se modifică. În plus, părul devine de obicei albicios la bătrânețe, pe măsură ce sistemul de producere a melaninei se atrofiază”, explică Torrentí.

În ceea ce privește predicția culorii părului unui bebeluș pe baza factorilor genetici, același expert afirmă: „Dacă în cazul culorii ochilor aceasta poate fi prezisă aproape exact în funcție de genotip, culoarea părului și a pielii, fiind influențată de atât de multe variabile, rămâne încă dificil de prevăzut.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Adolescenti

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

„Copilul meu nu se poate concentra e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori / FOTO: freepik.com @
alrasyiqin

„Copilul meu nu se poate concentra / e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori

pixel