Modurile în care vinovăția te poate determina să iei decizii proaste pentru copilul tău. Acest lucru vă poate ajuta să vă „recâștigați valoarea ca părinte”
Data publicării:
Vina este un sentiment resimțit de mulți părinți. Potrivit unui psihiatru, acest sentiment vă poate determina să adoptați trei comportamente care vă pot aduce probleme pe viitor cu copilul tău.

Mulți părinți simt un mare sentiment de vinovăție atunci când vine vorba de parenting. Acest sentiment, deși bine intenționat, poate duce la luarea unor decizii greșite pentru copiii lor.

„Văd de nenumărate ori cum vinovăția îi împiedică pe părinți să ia decizii sănătoase și judicioase cu privire la dificultățile copiilor lor adulți.

Chiar dacă există ceva adevăr în spatele unora dintre eșecurile tale din trecut, condamnarea ta la niveluri iraționale de vinovăție este de natură să-ți împiedice capacitatea de a-ți sprijini eficient copilul adult astăzi”, explică psihologul Jeffrey Bernstein în Psychology Today.

Citește și „Iată cum crede un terapeut că arată o familie toxică. „Se concentrează în principal pe controlul imaginii în societate”

Atunci când un copil se află în dificultate, părinții pot dori să îl ajute. Dar în acest demers, trei comportamente pot cauza probleme, potrivit psihologului.

Te grăbești să îl salvezi

Sursa foto: freepik.com@freepic.diller

Atunci când vă grăbiți să rezolvați problemele copilului dumneavoastră adult, îi zădărniciți oportunitățile de a-și dezvolta și exersa abilitățile independente de rezolvare a problemelor, explică psihologul, care recomandă mai degrabă să vă ascultați copilul fără a încerca să faceți totul pentru el.

Vezi și „Boreout și burnout, din ce în ce mai frecvente în rândul elevilor. Ana-Maria Zamfir: „Se plâng profesorii și părinții de niște atitudini pe care le observă la copii” / VIDEO”

Fiți în cea mai bună poziție pentru a vă ajuta copilul.

Asumați-vă responsabilitatea pentru dificultățile și eșecurile unui copil care a devenit adult

Sursa foto: freepik.com@prostooleh

„Părinții nu sunt perfecți. Există multe lucruri pe care le spunem sau le facem ca părinți și pe care ne-am dori să le putem face din nou.

Majoritatea părinților caută să își susțină copiii cât de bine pot și să le ofere un cămin iubitor și hrănitor.

Cu toate acestea, am fost uimit de modul în care unii copii care s-au confruntat cu evenimente familiale negative și traume au reușit să facă față în moduri impresionante”, explică Jeffrey Bernstein.

În schimb, terapeutul vă sfătuiește să vă concentrați pe lucrurile pozitive pe care le-ați făcut pentru copiii dumneavoastră.

Acest lucru vă poate ajuta să vă „recâștigați valoarea ca părinte”.

Mai poți citi și „Motivele reale pentru care copiii din ziua de astăzi sunt mai anxioși decât cei din generațiile trecute. Avertismentul unui psiholog pentru părinți!”

Neglijarea nevoilor personale fizice și emoționale

Sursa foto:  freepik.com@freepik

„Am auzit de multe ori că, dacă sunteți într-un avion cu un copil mic și măștile de oxigen cad, este recomandabil să vă puneți mai întâi masca pe dumneavoastră înainte de a o pune pe copilul dumneavoastră sau pe alți pasageri care au nevoie de ajutorul dumneavoastră.

Ajutându-vă mai întâi pe dumneavoastră, vă puneți în cea mai bună stare fizică și psihică posibilă pentru a-i ajuta pe ceilalți.

A-ți face griji pentru copilul tău adult nu te va ajuta”, spune psihologul, potrivit Psychology Today.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Foto: Freepik @proostoleh

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

pixel