Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri
Dacă simți că pierzi legătura cu adolescentul tău, un psihoterapeut vă împărtășește patru motive principale pentru care acest lucru s-ar putea întâmpla - și strategii pentru a o remedia.
Dacă adolescentul tău nu va mai vorbi cu tine sau observi că nu vrea să socializeze, vei avea în mod natural îngrijorări.
Cum să vorbești cu un adolescent într-un mod care să nu provoace discomfort poate fi o linie fină de parcurs, dar există metode eficiente de comunicare cu acesta care asigură că ambele părți sunt auzite și înțelese.
Citește și „A ajuta copiii înseamnă a le „răpi stima de sine”. Un studiu Harvard, realizat pe parcursul a peste 70 de ani, dovedește: Dacă îi protejați prea mult, le afectați dezvoltarea”
Dacă ai simțit o pierdere a conexiunii între tine și adolescentul tău, înainte de a începe să încerci să o rezolvi, poți să dai înapoi și să analizezi posibilele motive pentru care se întâmplă.
Sursa foto: freepik.com@Racool_studio
Psihoterapeutul Zara Kadir consideră că aceasta este cea mai bună strategie, împărtășind părinților ceea ce trebuie să se uite atunci când încearcă să identifice de ce adolescentul lor s-ar putea îndepărta de ei.
„Te simți deconectat de adolescentul tău? Este ușor să te simți pierdut atunci când adolescentul tău începe să se retragă, dar construirea și menținerea unei conexiuni puternice este posibilă!”, scrie Zara Kadir, potrivit Goodtodo.
Fiți deschiși și comunicativi!
Zara spune: „Cu cât arăți mai multă disponibilitate de a asculta și de a coopera, cu atât este mai probabil ca adolescentul tău să facă același lucru. Spune da cât mai mult posibil și fii flexibil”.
Ai putea încerca să spui: „Sunt sigur că pot ghici care sunt preocupările mele cu privire la ieșirea ta, poți să-mi spui de ce nu ar trebui să-mi fac griji?
Încercați să le remediați acțiunile?
Zara sugerează că, dacă te trezești să-ți cicăliști în mod constant adolescentul, ar putea fi timpul să-l lași să învețe din greșelile lor și să-și pună în aplicare propriile strategii pentru a-și trăi viața în mod eficient.
Terapeutul îi îndrumă pe părinți să spună „Am observat că îți este greu să-ți pui prosopul pe șină, poți să-ți notezi?”
Citiți în loc să întrebați?
Zara spune: „Dacă vrei să știi dacă au încercat alcool sau droguri sau dacă abuzează de rețelele de socializare, începe un dialog deschis și curios”.
Ai putea spune „Am observat că folosești TikTok mult, poți să-mi spui ce îți place/nu-ți place la el?”
Mai poți citi și: De ce este îngrijorător fenomenul „mid-girl”? Această tendință poate duce la tulburări grave precum anorexia, bulimia, dismorfia și depresia
Amintește-ți că adolescentul tău se află într-o etapă a vieții în care tu îl încurajezi să rezolve singur problemele - dacă aleg să facă acest lucru sau să implice prietenii în acest proces în loc de tine, trebuie să fii de acord cu asta.
Spune-le dacă au nevoie de ajutorul tău, că îl vei oferi, înainte de a face un pas înapoi.
Zara le sugerează părinților să spună „Îmi place să vă văd independența, vreau să-ți las spațiu, dar amintește-ți că nu vei avea niciodată probleme dacă îmi spui adevărul, poți oricând să vii la mine”.
Odată ce ați analizat aceste patru domenii cheie, Zara are alte trei lucruri importante pe care părinții ar trebui să-și amintească dacă doresc să reducă diferența dintre ei și adolescentul lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Temele pentru acasă sunt o...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...