Un părinte de nota 10 nu face acest lucru, în opinia specialistului Răzvan Vasile
Un părinte de 10 este mai mult...
De la vârsta de 3-4 ani, micuții sunt extrem de curioși și vor să afle detalii despre tot ce se întâmplă în jurul lor. Deși poate fi uneori frustrant, aceste întrebări sunt o parte naturală a dezvoltării lor și pot fi un semn că încearcă să înțeleagă lumea mai bine.
De fapt, fiecare „de ce?” poate ascunde o nevoie profundă de securitate, curiozitate sau chiar de testare a limitelor. Așadar, cum pot părinții să răspundă în mod eficient și să sprijine această curiozitate nesfârșită?
Citește și Cel mai scump oraș din lume te va surprinde! Află ce-l face atât de inaccesibil
SURSA FOTO: Pexels.com@Thanh Nguyễn
Unii copii au ca răspuns automat „de ce?”, ceea ce poate fi obositor și, sincer, enervant. Dacă acest lucru ți se pare familiar și vrei să știi cum să răspunzi atunci când copilul tău întreabă mereu „de ce?”, iată 3 motive posibile și răspunsuri care pot satisface curiozitățile lor neîmpăcate și adorabile.
Copiii mei pun multe întrebări când mergem la medicul pediatru. „De ce trebuie să fac o injecție?” „De ce sunt unii oameni medici?” „De ce e hârtia asta crocantă pe masă?” Sunt nervoși și întrebările le oferă răspunsuri care îi fac să se simtă în siguranță.
Într-un interviu cu BBC, psihologul clinic Linda Blair a spus: „La fel ca și adulții, copiii se tem cel mai mult când nu știu ce se va întâmpla.” Întrebând de ce îi ajută să facă predicții despre lumea din jurul lor.
În loc de „de ce”, imaginează-ți că micuțul tău spune…
„Am nevoie să îmi spui ceva care mă face să mă simt în siguranță” și răspunde cu ceva de genul: „Acesta este un lucru diferit și nou, așa că înțeleg de ce ai întrebări. Colectarea de informații face ca experiențele noi să fie mai ușor de gestionat și pentru mine.” potrivit IMOM.
SURSA FOTO: Pexels.com@ Elina Fairytale
„Nu putem lua omida acasă cu noi.” De îndată ce am spus asta, am regretat. „De ce?” a întrebat fiul meu, și la fiecare propoziție pe care am spus-o după, cum ar fi „Nu va supraviețui” și „Omizile nu mănâncă hrană pentru pisici”.
Un studiu realizat la Universitatea din Michigan a arătat că micuții nu pun întrebări doar pentru a face conversație. Ei vor răspunsuri satisfăcătoare.
Între vârstele de 2 și 5 ani, copiii își dau seama cât de mare este lumea și cât de multe există de descoperit. Atunci când copiii din acest studiu au primit răspunsuri care nu erau explicații, păreau nesatisfăcuți și erau mai predispuși să repete întrebarea inițială.
În loc de „de ce”, imaginează-ți că ar spune…
„Poți să îmi spui mai multe?” Apoi, încearcă un răspuns de genul: „Am o idee, dar spune-mi tu mai întâi de ce crezi.” Dacă te întrebi cum să răspunzi atunci când copilul tău întreabă mereu „de ce?”, un gând ca acesta va ajuta la dezvoltarea imaginației lui. Va învăța și că poate exista mai mult de un răspuns posibil și va trebui să aleagă pe cel mai bun.
Într-o după-amiază, am intrat în clasa de grădiniță a fiului meu exact când am auzit-o pe profesoară strigând la trei copii care se jucau la centrul de artizanat: „Nu mânca nisipul cinetic!”
Un copil a continuat să mănânce nisipul, altul a deschis ochii larg și a lăsat nisipul imediat, iar altul a întrebat: „De ce?” În loc să-l certifice pentru că a întrebat, ea s-a grăbit să răspundă:
„Cum ar putea să se simtă burtica ta dacă mănânci ceva care nu este mâncare?” Am fost impresionată că a făcut asta în timp ce căuta nisip în gura copilului care mânca nisipul.
Ar fi frumos să primim tot timpul un „Ok, mama!” de la copii, dar atunci când ne răspund cu „de ce?”, adesea explorează independența lor și experimentează cu cauza și efectul.
În loc de „de ce”, imaginează-ți că ar spune…
SURSA FOTO: Pexels.com@Andrea Piacquadio
„Vreau să știu ce se va întâmpla dacă nu fac asta.” Apoi încearcă să pui întrebări, așa cum a făcut profesoara fiului meu, care îi vor conduce la concluzii inteligente fără o gură plină de nisip.
Așadar, dacă vrei să știi cum să răspunzi atunci când copilul tău întreabă mereu „de ce?”, imaginează-ți că spune: „Vreau să știi că mă interesează acest lucru” și amintește-ți, va veni o zi când copiii tăi vor insista că știu totul. Așa că bucură-te de întrebările lor cât mai poți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un părinte de 10 este mai mult...
Calitățile unei super mame nu se învață dintr-o dată și...
Disciplinarea copilului prin...
Creșterea unui adolescent poate fi un drum plin de...
Un părinte de 10 este mai mult...
Disciplinarea copilului prin...
Calitățile unei super mame nu se învață dintr-o dată și...