„Ne dorim ca profesorii să fie liberi să predea!” Țara din Europa care vrea să scape școlile de hârtii: „Simplificați și eliminați procesele care nu servesc învățării elevilor”
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social
Începând cu luna septembrie, școlile din această țară ar putea scăpa de o parte din povara birocratică. Guvernul, prin Ministerul Educației, lansează un plan de digitalizare și simplificare a procedurilor administrative și le cere profesorilor și personalului auxiliar să vină cu propuneri concrete.

Ministrul Educației din Portugalia, Fernando Alexandre, a anunțat printr-un mesaj video postat pe Instagram că autoritățile își asumă clar acest demers:

„Guvernul se angajează să digitalizeze și să simplifice procesele din școlile publice începând cu septembrie”, a transmis oficialul, subliniind că vrea să le redea profesorilor libertatea de a se concentra pe actul educațional: „Ne dorim ca profesorii să fie liberi să predea și să nu fie supraîncărcați cu roluri care contează puțin pentru succesul educațional”.

CITEȘTE ȘI „Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

Formular online pentru sugestii, disponibil până pe 9 iulie

Pentru ca acest proces de debirocratizare să fie cât mai conectat cu realitatea din școli, Ministerul Educației a pus la dispoziția cadrelor didactice și a personalului administrativ un formular online, intitulat „Simplificare și Debirocratizare”, disponibil pe platforma SIGRHE (Sistem Interactiv de Management al Resurselor Umane pentru Educație), notează observador.pt.

Formularul poate fi completat până pe 9 iulie, iar toate sugestiile vor fi analizate pentru a identifica acele proceduri care pot fi eliminate sau eficientizate.

Ministrul mizează pe sprijinul profesorilor: „Haideți să facem diferența împreună”

SURSA FOTO: freepik.com @Frolopiaton Palm

Fernando Alexandre a făcut un apel direct către cei care lucrează în școli, cerându-le să se implice activ în acest proces de schimbare:

„Contez pe implicarea dumneavoastră pentru ca, împreună, să putem face o diferență în lupta împotriva birocrației”, a spus ministrul, adăugând că Ministerul Educației dorește să colecteze „contribuțiile și sugestiile cadrelor didactice și ale personalului nedidactic pentru simplificarea și digitalizarea procedurilor necesare rutinei zilnice a școlilor”.

Mesajul său a fost ferm: „Simplificați, reorganizați și eliminați procesele care nu servesc învățării elevilor sau nu contribuie la bunăstarea profesorilor și a personalului nedidactic”.

Scrisoare oficială către profesori: Mulțumiri și o provocare

Pe lângă mesajul video, ministrul Educației le-a adresat o scrisoare cadrelor didactice prin intermediul Direcției Generale Administrație Școlară. În această scrisoare, el le-a mulțumit profesorilor pentru implicarea lor în anul școlar care tocmai s-a încheiat.

„Angajamentul vostru de-a lungul anului școlar a fost fundamental pentru succesul elevilor”, le-a transmis Fernando Alexandre.

Totodată, i-a încurajat să accepte provocarea de a contribui la transformarea sistemului educațional într-unul mai eficient și mai puțin împovărat de sarcini administrative inutile.

VEZI ȘI: 

Părinții s-au săturat! Cer statului bani pentru orele pierdute la școală din cauza absențelor profesorilor: 10 euro/oră, rambursarea meditațiilor și 300 de euro pentru stres

„Nu mai avem timp de experimente. Nu mai avem copii de sacrificat!” Prof. Cătălin Osiceanu trage semnalul de alarmă: „Cât o să țină legea lui Daniel David?”

„Aerisiți programa școlară!” Strigătul amar al unei profesoare românce: „Mi-ar fi plăcut să aud altceva la conferința de azi a ministrului David…”

„Nu stricați ce funcționează!” Prof. Claudia Chiru, despre reformele propuse de ministrul David: „Trebuie să pornim de la nevoile școlii românești, nu de la fascinația cu «ce face Europa»”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Un nou tip de vacanță (scumpă!) atrage tot mai mulți părinți! Noua modă în parenting care întărește legătura părinte-copil

Copiii care au acest obicei „prost” sunt, de fapt, mici genii, spun psihologii. Semnele pe care părinții le ignoră și ce spune știința despre ele

„Și profesorii au drepturi și trebuie să facă meditații!” Mesajul clar al ministrului Daniel David. Cere patru condiții

Ministrul Daniel David, avertisment clar: „Dacă se reduc bursele şi nu se reduc și subvenţiile alocate partidelor politice, în momentul ăla e o problemă!”

pixel