Părinți, încercați asta! Metoda care îi ajută pe copii să asculte, conform unui expert în comportament: „Expresia «nu mai face asta!» este una dintre cele mai contraproductive!”
Bâzetul catifelat și monoton emis de ventilator (dar și de aspiratoarele moderne, mașinile de spălat sau hotele de bucătărie, cu un zgomot din ce în ce mai blând) este în schimb apreciat adesea de copii.
Așa cum lumina albă este suma tuturor culorilor pe care ochiul uman le poate vedea, zgomotul alb este suma tuturor frecvențelor pe care urechea le poate auzi. Sunetele anumitor aparate electrocasnice, dar și multe sunete naturale, precum cel al ploii sau al valurilor mării, au această caracteristică... și tocmai pentru că sunt suma altor frecvențe, ajută la mascarea zgomotelor care ar putea, da, să fie enervante, precum traficul, muzica tare care vine din exterior, zgomotul oamenilor din casă...
Mulți părinți și pediatri au observat că bebelușii adorm mai ușor dacă se aude acest tip de bâzâit în aer.
S-a demonstrat că zgomotul alb se sincronizează cu undele cerebrale de joasă frecvență care caracterizează somnul profund. Mai mult, acestea sunt zgomote ușoare, microsunete, care îi pot aminti bebelușului de cele pe care le-a auzit când era în burtica mamei sale: bătăile inimii, fluxul respirației, mormăiturile gastro-intestinale, zgomotele articulațiilor... sau sunete exterioare precum cele ale pașilor, vocilor, dar făcute moale și înfundate datorită lichidului amniotic. Iar această amintire a ceva ce știe îi induce celui mic un sentiment de siguranță și pace care îl ajută să se strecoare liniștit în brațele lui Morpheus.
Nu este nevoie să porniți aparatele electrice la maxim, dimpotrivă! În schimb, trebuie respectate trei reguli simple, dar esențiale:
- sunetul care induce somnul trebuie să aibă un volum scăzut
- sursa de sunet trebuie plasată la o anumită distanță de copil
- zgomotul trebuie să dureze puțin, doar timpul necesar pentru a adormi (altfel, pe termen lung, poate fi enervant și poate provoca micro-treziri care, dimpotrivă, perturbă odihna).
Dacă ești în vacanță și nu ai adus un uscător de păr, internetul este o mină de propuneri: ai răsfățat de alegere... Pe lângă cele menționate mai sus, poți găsi zgomotul trenului, cel al vântului, zgomotul lichid al fântânilor mici, cântecul greierilor sau al cicadelor...
Bineînțeles, vorbind despre animale, dacă ai o pisică care toarce, ar fi cea mai bună sursă de zgomot alb. În orice caz, sunetele albe se găsesc pe net!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Un părinte de 10 este mai mult...
Disciplinarea copilului prin...
Obiceiul sau obiceiul de a-și roade unghiile este o practică destul de...
Copilăria este o etapă...