Nu îți uita copilul în fața televizorului la desene animate. Care sunt efectele
Data actualizării:
Data publicării:
Tot mai mulți copii prezintă o serie de probleme comportamentale, respectiv violență, agresivitate, dar și numeroase dependențe.

Desenele animate și privitul în exces la televizor pot să fie și ele o cauză de luat în considerare, mai ales că transmit mesaje subliminale care pot deveni periculoase în timp.

Studiile cu privire la efectele vizionării desenelor animate arată faptul că pe parcursul școlarizării, respectiv clasele I-XII, un copil își petrece la școală, în medie, 13.000 ore. Mai mult, media orelor petrecute în fața televizorului este de aproximativ 18.000 ore.

Acest fapt ar putea însemna efecte asupra psihicului, emoțiilor. Cel mai mare pericol este apariția dependenței, care poate aduce adicții la tutun, alcool sau alte substanțe periculoase în momentul în care copilul se maturizează.

Privitul la astfel de programe TV, în funcție de conținutul desenelor animate, ar putea avea efecte majore asupra comportamentului copiilor. Aceștia pot deveni insensibili la violență, atât îndreptată asupra lor, cât și a semenilor.

În legătură cu pericolul pe care îl poate avea privitul la televizor pentru ochi, experții au afirmat că televizorul nu afectează atâta timp cât copilul privește din poziția corectă. Acest lucru ar însemna să nu se afle într-o cameră întunecată și nici să nu stea prea aproape de ecran.

Reclamele au un impact covârșitor asupra celor mici. Studiile efectuate au evidențiat că ei sunt cei mai fideli consumatori ai calupurilor publicitare. Mulți dintre copiii până în 7 ani nu fac diferența între spoturile publicitare și emisiunile TV. 

Reclamele stârnesc și dorința copiilor de a avea foarte multe lucruri deoarece în multe cazuri își pot dori de la părinții lor lucruri asociate cu personalități din lumea muzicii, showbiz sau sport. Mai mult, din cauza reclamelor copiii pot învăța că valorile materiale primează și pot apărea frustrări, neconcordanțe cu realitatea, care pot duce la dependențe de toate felurile și relații interpersonale dezechilibrate.

Cercetătorii arată faptul că micuții între 4-6 ani, care nu au televizor în cameră, pot deja să citească față de cei care au televizor. Privitul în exces la televizor cauzează obezitate și o viață sedentară care vine, la rândul ei, cu afecțiuni cardiace, tulburări de comportament sau de limbaj. Prin urmare, mare atenție la cât timp petrece copilul tău în fața ecranului, dar și la ce conținut vizionează!



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Parintisipitici Team
Categorie: Parenting
Tagurile articolului: copii  desene animate  ochi  sanatate  televizor 

Articole similare

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...



Cele mai noi articole

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA! / FOTO: freepik.com @freepik.driller

Trăsăturile unei mame „suficient de bună”. Un psihanalist expert în parenting a studiat mii de femei și a concluzionat ASTA!

pixel