Nu știi dacă să-l dai pe copil la școală sau să-l mai ții un an la grădiniță? Pune-l să deseneze un cerc / VIDEO
Data publicării:
Loredana Iriciuc
Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Metode si tehnici
„Să rămână încă un an la grădi sau să meargă la școală?” este întrebarea care îi frământă pe mulți dintre părinți.

Specialistul în educație, Raluca Ileana Păun, oferă un răspuns interesant. Ea sugerează un test simplu: să îi puneți pe copii să deseneze un cerc, în ambele sensuri ale mișcării, adică atât în sensul acelor de ceasornic, cât și în sens invers. Potrivit specialistului, capacitatea de a desena un cerc fără dificultate este un indicator al dezvoltării motricității fine, esențială pentru a scrie litere și cifre.

Dacă copilul nu poate desena un cerc fără dificultate, este posibil ca motricitatea sa fină să nu fie suficient de dezvoltată pentru a folosi corect instrumentele de scris. În acest caz, trimiterea sa la școală ar putea genera frustrare și stres suplimentar.

Păun subliniază că dezvoltarea motricității fine necesită o fundație solidă, care începe cu coordonarea grosieră și implică multă mișcare cu întregul corp. Abia pe această fundație poate fi construită coordonarea fină necesară pentru activitățile precum scrierea. Astfel, este esențial ca părinții să acorde atenție acestui aspect al dezvoltării copilului înainte de a lua decizia de a-l trimite la școală.

Raluca Ileana Păun: „Pe aceasta fundație vine coordonarea fină și copilul va fi capabil și să stea în banca și să scrie”

„Când un copil poate desena un cerc, dintr-o mișcare, în sensul acelor de ceasornic și invers, are și capacitatea de a scrie literele și cifrele.

Dacă motricitatea fină nu e suficient de dezvoltată pentru a putea ține și folosi instrumentul de scris, va fi frustrat, îi va fi greu, iar școala va deveni un factor crescut de stres.

Pentru a dezvolta în mod sănătos motricitatea fină, e nevoie înainte de coordonare grosieră, adică multă mișcare cu întregul corp. Pe aceasta fundație vine coordonarea fină și copilul va fi capabil și să stea în banca și să scrie”, a scris Raluca Ileana Păun pe Instagram.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Raluca Ileana Paun (@ralucaileanapaun)



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Copiii care au acest obicei „prost” sunt, de fapt, mici genii, spun psihologii. Semnele pe care părinții le ignoră și ce spune știința despre ele

Un nou tip de vacanță (scumpă!) atrage tot mai mulți părinți! Noua modă în parenting care întărește legătura părinte-copil

Ministrul Daniel David, avertisment clar: „Dacă se reduc bursele şi nu se reduc și subvenţiile alocate partidelor politice, în momentul ăla e o problemă!”

Psihologii le cer părinților și bunicilor să nu închidă niciodată ochii la aceste obiceiuri ale copiilor: „Pot reprezenta semnale de alarmă serioase!”

pixel