Numărul burselor de merit va fi redus drastic. Ministrul Educației anunță modificări semnificative
Data publicării:
Din toamnă, sistemul de acordare a burselor de merit va suferi modificări semnificative, potrivit anunțului făcut de Ministrul Educației. Numărul burselor de merit va fi redus drastic, ajungând la jumătate din cifrele actuale. Noul criteriu principal pentru a beneficia de acest sprijin financiar va fi o medie școlară de peste 9,50.

O noutate interesantă este introducerea unei burse speciale - denumită „de reziliență” - adresată elevilor cu medii peste 7, care se situează în prima treime a clasei lor. Această schimbare vine ca răspuns la criticile formulate de experții în educație, care au subliniat absurdul acordării burselor de merit unor elevi cu note sub 5.

Ministrul Educației a explicat că aceste modificări sunt necesare pentru a corecta deficiențele sistemului actual, unde mii de elevi cu rezultate slabe beneficiază de bursă de merit. O altă recunoaștere a greșelii trecute vine din partea oficialului, care admite că ideea de a acorda burse unei treimi din elevii fiecărei clase a fost, în retrospectivă, o abordare neinspirată. Cu aceste schimbări, se urmărește consolidarea sistemului de recompensare pentru performanțele academice remarcabile și încurajarea rezilienței în rândul elevilor cu potențial, dar nu neapărat cu cele mai înalte medii.

„Această politică a fost făcută pentru a nu mai avea școli în care fie toți copiii iau burse, ceea ce nu mai reprezintă un stimulent în sine, fie niciun copil nu ia bursă. Au un dublu rol. Rolul de stimulare al performanței, și, în același timp, rolul de a stimula copiii să învețe mai bine. Este nevoie de niște modificări legislative în legea primară”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Citește și Ministrul Educației, despre intrările separate în școli pentru elevi și profesori: „Nu cred că respectul pentru cadrul didactic se rezumă la asta!”

Ligia Deca anunță modificări semnificative

De la faza de proiect, au existat voci critice față de decizia de a acorda burse de merit pentru nici mai mult, nici mai puțin de 460.000 de elevi, inclusiv 8.500 cu medii sub 5 și 168 cu medii de 1 și ceva. Cu toate acestea, ministrul Deca a semnat documentele, iar doar 4 luni mai târziu, anunță modificări semnificative.

Noul criteriu va privilegia elevii cu medii de 9,50 și peste, care vor continua să primească burse de merit. Pentru cei cu medii între 7 și 9,50, se introduce o nouă categorie de burse, denumită „de reziliență”, probabil cu un cuantum diferit. Condiția esențială pentru această categorie va fi să nu aibă absențe.

În prezent, există 6 tipuri de burse, cele mai notabile fiind cele pentru excelență olimpică și cele pentru elevele care devin mame înainte de absolvirea liceului.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel