O nouă modificare a Legii Educației: Toate şcolile din România vor putea monta camere de supraveghere fără acordul părinţilor
Data publicării:
Toate școlile din România vor avea posibilitatea să instaleze camere de supraveghere fără necesitatea consimțământului profesorilor sau al părinților copiilor. Aceasta este o nouă modificare a legii Educației, anunțată de Ligia Deca în urma cazurilor recente de violență extremă înregistrate. 

Ministrul afirmă că aceste sisteme de supraveghere pot funcționa în timpul orelor, în săli de clasă, pe holuri sau în curtea școlii.

Ele pot fi instalate pe holuri, în sălile de clasă, la cantină, în sălile de sport sau de festivități, în cămine, internate sau în bibliotecile școlare.

Camerele de supraveghere audio-video vor fi permise să fie montate în întreaga școală. În cazul în care nu există deja astfel de camere, directorii vor putea achiziționa din fonduri locale sau naționale, în cel mai scurt timp posibil.

„Culmea, o doamnă directoare mi-a spus că din 33 de clase, doar şase clase de părinţi au acceptat aceste camere de supraveghere audio-video. Restul de 27 nu au aceptat.

Atât timp cât noi, în staţiile de benzinării, în mall-uri şi peste tot suntem filmaţi şi nu mai este vorba de GDPR. Nu trebuie să stai la nesfârşit în dispute între părinţi şi profesori. Deci, noi susţinem şi sunt sigur că aceste situaţii de abuzuri se vor reduce substanţial, ştiind fiecare că vor fi supravegheaţi”, a declarat senatorul Iulian Cristache, potrivit Observator

Ministerul Educației anunță și controale

Aceste măsuri vin în urma unei creșteri a violenței în școlile din România. Tot mai mulți elevi își agresează profesorii sau colegii. Cazul de la Școala Titulescu din București, în care un elev pretinde că a fost agresat sexual în toaleta instituției, a fost raportat la Parchet, după ce abuzurile au fost ignorate de directorul școlii.

În cazul Titulescu, au fost recuperate mai multe înregistrări de către autorități.

„Suntem în proces de pregătire a sesizării către autoritățile competente”, a declarat Ligia Deca, ministrul Educației.

Ligia Deca afirmă că numărul cazurilor de violență a scăzut cu peste 44% în anul școlar precedent, iar cele mai multe agresiuni au fost considerate atacuri personale. 12.000 de elevi au fost sancționați.

Ministerul Educației anunță și controale în fiecare județ pentru a verifica dacă directorii respectă noua procedură.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel