O nouă tendință în România! Părinții își mută copiii de la școlile private la cele de stat: „Inițial am avut așteptări!” Taxele depășesc 50.000 de lei pe an
Data publicării:
În România, costul unei educații private poate ridica semne de întrebare asupra viabilității financiare pentru mulți părinți. Cu o medie de câteva mii de euro pe lună pentru fiecare copil, școlile private reprezintă o investiție serioasă pentru familiile care aspiră la o astfel de educație pentru cei mici.

Potrivit unui recent raport al Ministerului Educației pentru anul școlar 2022-2023, peste 136.000 de elevi și preșcolari sunt înscriși în școli private, în timp ce în cele de stat cifra depășește 2,8 milioane. 

Din ce în ce mai mulți părinți se confruntă cu provocări financiare care fac ca efortul financiar al școlilor private să devină greu de suportat lunar. 

Schimbarea de la o școală privată la una de stat nu este întotdeauna ușoară și, uneori, se realizează chiar și în mijlocul anului școlar.

„Alegerea școlii pentru noi a fost poate una dintre cele mai rele alegeri de când avem copiii”

Raluca și soțul ei au hotărât să-și mute cei doi băieți gemeni dintr-o școală privată din județul Maramureș într-o unitate de învățământ de stat, după doar trei luni petrecute în clasa pregătitoare a școlii private. Deși inițial educația lor părea să fie asigurată într-un cadru privat, costul de 3.000 de lei pe lună a determinat o reconsiderare a opțiunilor lor.

„Alegerea școlii pentru noi a fost poate una dintre cele mai rele alegeri de când avem copiii. Mi s-a părut că le decid soarta. Concluzia noastră e că poți să ai un dascăl bun la o școală mai puțin bine văzută și un dascăl mai puțin bine văzut la o școală foarte bine văzută, cumva dascălul trebuie ales, nu școala”, a spus Raluca la Știrile PRO TV.

„Există calitate și în școlile de stat”

O tendință semnificativă a luat amploare în Maramureș, odată cu începutul anului școlar: peste 80 de transferuri s-au înregistrat din sistemul de învățământ privat către cel de stat, cuprinzând toate ciclurile de studiu.

Mihai Pop, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, împărtășește o viziune clară: „Putem să ne gândim la criteriul financiar. Există calitate și în școlile de stat, iar rezultatele ar trebui să fie aceleași.”

Taxele la unitățile de învățământ private pot depăși 50.000 de lei pe an

Cu toate acestea, costurile ridicate nu sunt singurul motiv pentru care părinții iau această decizie.

Alexandra, mama unei fetițe de 3 ani, povestește despre experiența ei pentru sursa citată: „Inițial am avut așteptări. Programă din străinătate adusă, că ar oferi ceva mai bun decât sistemul de stat, ori, din păcate am observat că nu ar fi așa.”

Taxele la unitățile de învățământ private pot depăși 50.000 de lei pe an. Potrivit raportului „Starea învățământului preuniversitar pentru anul școlar 2022-2023”, al Ministerului Educației, cei mai mulți dintre copiii înscriși într-o unitate de învățământ privată sunt preșcolari, peste 41.000.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență / FOTO: freepik.com @wildlight studio

„Tinerii de 18 ani din ziua de azi, asemănători celor de 12 ani din urmă cu un deceniu”: Au o rezistență emoțională mai scăzută și mai puțină independență

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie / FOTO: freepik.com @senivpetro

Părinți manipulatori: Șapte semne care îți arată dacă faci parte din această categorie

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții / FOTO: Freepik.com@prostooleh

Comportamente pe care copiii le preiau de la părinții lor pe parcursul vieții

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@Eugene Us

Cele mai bine plătite meserii, conform ChatGPT

pixel