„O sală de sport în plus, un spital în minus. Din păcate, e doar teorie". Amatto Zaharia, preşedintele FR Kempo, spune de ce e nevoie de sport, nu doar de performanţă
Data actualizării:
Data publicării:
Sportul reprezintă o experiență fundamentală în viața copiilor în creștere. Se poate practica de la vârsta de 3 ani, pentru a favoriza o dezvoltare echilibrată și armonioasă a corpului, scheletului, mușchilor si articulațiilor bebelușului.

De când sunt mici, copiii noștri riscă să se instaleze într-un stil de viață prea sedentar: la o vârstă fragedă a dezvoltării, când sistemul lor osos și mușchii se formează și trec prin procesul fundamental de creștere, este așadar important să-i obișnuiești cu o viață activă punându-i să practice sport.

Sportul, folosit pentru educarea tinerilor încă din cele mai îndepărtate secole ale culturii și civilizației clasice, poate deveni de fapt un instrument util pentru a încuraja creșterea micuților noștri și pentru a le garanta organismului o stare de bine și o predispoziție psihică la practicarea vieții în aer liber, a mișcării și a socializării, pe care le vor prețui mai târziu în viață.

De ce sport? 

"Văd acolo DC Sport şi îmi place foarte mult cum sună. E o conotaţie frumoasă, îmi place. (...)

Tot timpul, în România, avem această ipocrizie, că nu mai vin copiii către sport. Uite că la Federaţia Română de Kempo vin, avem 10.000 de sportivi legitimaţi. Şi mai aud o chestie, că de ce să se ducă copiii la kempo şi nu la alte sporturi. Păi, le spun eu să nu se ducă? Fotbalul este sportul rege, nu trebuie să ne ascundem după deget. Toată lumea face fotbal, inclusiv cei care nu fac fotbal joacă fotbal. La plajă doar nu facem kempo. Toată lumea se pricepe la fotbal şi politică. Şi noi, în sală, la antrenamente, avem momente când vrem să scoatem elevii din monotonie şi mai jucăm fotbal. Sigur, la noi e diferit, dar alergăm după minge. Să dăm Cezarului ce e al Cezarului. Dar mai sunt şi alte sporturi. La nivel mondial, numărul de sporturi este uriaş. Noi, în România, ne-am axat pe câteva sporturi, dar la nivel mondial vorbim de un număr uriaş, şi e tocmai pentru ca un număr cât mai mare de copii să se îndrepte către un anumit sport. 

2. Fotografie... (pexels-gordon-ky-14605729_82596800.jpg)

Fotografie de la Gordon KY/ Pexels

”Cu cât copiii vin mai mult către sport, cu atât e mai bine pentru noi, ca societate”

Degeaba îi spui unui copil că trebuie să facă un anumit sport, că asta e regula decisă la nivel de guvern. El se duce către ce vrea. Iată că în România sunt aproape 70 de federaţii sportive naţionale, care reprezintă 70 de ramuri sportive. Ungaria, cu o populaţie la jumătate cât România, are 105 federaţii naţionale. Eu mai aud voci sinistre care, neavând viziune asupra a ceea ce se întâmplă pe plan mondial, spun că sunt prea multe federaţii. Ne dăm de ceasul morţii că avem 70 de federaţii la 20 de milioane de locuitori. Este bine să existe un număr mare de sporturi şi e bine ca această paletă să fie atractivă pentru un număr cât mai mare de oameni. Ce ne dorim ca societate? Să îi ţinem pe copii pe stradă, sau în diverse medii nocive, sau să fie în medii organizate? În cazul nostru, sportul. Cu cât copiii vin mai mult către sport, cu atât e mai bine pentru noi, ca societate. Prefectul Bucureştiului spunea foarte bine că o sală de sport în plus înseamnă un spital în minus. E foarte bine, dar din păcate e la nivel de teorie", a declarat Amatto Zaharia, preşedintele FR Kempo, în exclusivitate pentru DC SPORT. 

Citește întreg articolul pe DC SPORT.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune? / FOTO: freepik.com @standret

Cele mai frecvente comportamente ale părinților care îi fac pe copii să se simtă neiubiți. Ce spun psihologii despre aceste greșeli comune?

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!” / FOTO: freepik.com @senivpetro

10 lucruri pe care le-au făcut copiii din generația X și care i-ar face să plângă pe cei din generația Z. Experți: „Autonomia era o necesitate!”

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență! / FOTO: freepik.com @AntonyGridin

Afirmațiile care fac diferența: Ce ar trebui copilul să audă de la părinți înainte de a ajunge la adolescență

pixel