O țară din Europa interzice înregistrarea copiilor născuți prin mamă surogat în străinătate
Data publicării:
În Spania, gestarea subrogată este interzisă prin lege din 2006, fiind considerată o formă de violență împotriva femeilor conform reformei legii sănătății sexuale din 2023.

Recent, guvernul spaniol a adoptat măsuri suplimentare pentru a întări această interdicție, interzicând înregistrarea directă în registrele consulare a copiilor născuți prin această practică în străinătate.

 

SURSA FOTO: Freepik.com@jcomp

Conform noilor reglementări, stabilirea filiației trebuie să se facă prin legături biologice sau prin adopție, ceea ce face imposibilă utilizarea certificatelor străine pentru înregistrarea în Registrul Civil. 

Citește și Cum să recunoști anxietatea la copii și ce poți face ca părinte

Această decizie are ca scop combaterea comercializării corpului femeii și protejarea drepturilor copilului. Cu toate acestea, unele voci susțin că măsura ar putea să nu elimine complet practica, permițându-i să continue clandestin prin lacune legale.

Decizia a fost criticată

SURSA FOTO: Freepik.com@sanivpetro

În timp ce colectivele feministe o susțin, asociațiile care apără gestarea subrogată critică decizia ca fiind stigmatizantă și contrară progresului altor țări europene. 

În plus, guvernul a suspendat toate procesele în curs și viitoarele solicitări de înregistrare a copiilor născuți prin gestare subrogată în străinătate.

Ministerul Justiției a aprobat o nouă normativă, care a intrat în vigoare la 1 mai, anulând instrucțiunile din 2010 și 2019 care permiteau înregistrarea în interesul superior al minorului.

Noua instrucțiune, în conformitate cu o sentință a Tribunalului Suprem din decembrie 2024, nu va recunoaște sentințele străine sau certificările legate de aceste nașteri, considerând că gestarea subrogată încalcă ordinea publică, obiectifică femeile și copiii și atentează la principiile fundamentale ale dreptului spaniol. 

 

SURSA FOTO: Freepik.com@shurkin_son

Începând de acum, pentru a recunoaște filiația legală în Spania, se va solicita dovada filiației biologice sau inițierea unui proces de adopție, cu condiția să se demonstreze existența unui nucleu familial adecvat. Această măsură răspunde interdicției gestării subrogate în legislația spaniolă privind reproducerea asistată, care o cataloghează ca o formă de exploatare și violență împotriva femeilor. Cadena SER

Această decizie se aliniază și cu jurisprudența Tribunalului European al Drepturilor Omului și cu poziția altor țări europene precum Germania, Franța și Italia, care de asemenea interzic această practică pentru că o consideră contrară demnității umane. ElHuffPost



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Cum arată azi „cea mai frumoasă fată din lume”

La doar 6 ani, Thylane Blondeau a fost desemnată „cea...



Cele mai noi articole

Top citite

Comper Matematică 2025. Prof. Claudia Chiru: „Subiectele au fost cât pentru două săptămâni de lucru. De ce așa? Ce învățător/profesor a gândit astfel?” / VIDEO

„Apare un fenomen interesant în zilele noastre!” Daniel David, mesaj pentru părinți și profesori: „Creșterea inteligenței s-a cam oprit sau chiar e în regres”

„Cea mai periculoasă” expresie în relația părinte - copil! Expert parenting: „Am studiat reacțiile a peste 200 de copii și am observat cum aceste două cuvinte provoacă efecte dezastruoase”

O învățătoare trage un semnal de alarmă: „Unii părinți ignoră complet igiena copiilor! Nu le spală părul, nu le taie unghiile, iar cutiile de pachețel sunt murdare”

pixel