Oamenii frumoși trăiesc mai mult. Cum explică specialiștii fenomenul
Data publicării:
Cercetătorii de la Universitatea Arizona și Universitatea Texas din Austin au descoperit că persoanele considerate neatractive trăiesc semnificativ mai puțin decât cele apreciate ca fiind frumoase.    

Practic, studiul arată o legătură surprinzătoare între atractivitatea fizică și durata de viață. Mai exact, potrivit studiului, bărbații „urâți" trăiesc în medie cu aproape un an mai puțin decât cei care sunt considerați frumoși, iar femeile neatractive mor în medie cu doi ani mai devreme decât cele care sunt mai binecuvântate la capitolul aspect, arată datele studiului publicat în Social Science and Medicine.

Cercetătorii au analizat datele unui studiu de lungă durată care a urmărit peste 8.300 de elevi de liceu din Wisconsin din 1957 până la bătrânețe sau deces în 2022.

Sursa foto: freeeppik.com@lookstudio

Alături de o viață întreagă de date privind sănătatea, cercetătorii au colectat, de asemenea, fotografii din anuarul școlar și au însărcinat arbitri independenți să le evalueze atractivitatea. 

Citește și „Cum ne poate influența frumusețea sănătatea mintală”

Apoi, aspectul fizic al participanților a fost apoi clasificat în șase categorii, de la cel mai atractiv la cel mai puțin atractiv.

Folosind National Death Index, cercetătorii au comparat, de asemenea, decesele care au avut loc în grup până în 2022 și au constatat că aproape jumătate din eșantion a decedat până la sfârșitul perioadei de urmărire. 

Cei din ultimele șase categorii de atractivitate aveau cu 16,8 % mai multe șanse de a muri decât cei din cele patru categorii de mijloc. 

Diferența ratei de mortalitate dintre cele patru clasate la mijlocul clasamentului și cele care au fost clasate la cel mai înalt nivel de atractivitate nu a fost semnificativă.  

„Se cunosc puține lucruri despre asocierea dintre atractivitatea facială și longevitate”, scriu cercetătorii în științe sociale Connor Sheehan de la Arizona State University și economistul Daniel Hamermesh de la University of Texas din Austin în lucrarea lor publicată, potrivit Dailymail.

Atractivitatea și longevitatea

Sursa foto: freepik.com@lookstudio

„Dar atractivitatea poate transmite sănătatea de bază și structurează sistematic procesele critice de stratificare socială.

În general, am constatat că cei a căror atractivitate facială a fost evaluată în sextilul cel mai puțin atractiv au avut un risc mai mare de mortalitate pe tot parcursul vieții, comparativ cu cei evaluați ca fiind medii sau mari”, scriu autorii studiului.

El adaugă însă că, așa cum au evidențiat conversațiile pe rețelele de socializare despre „privilegiul frumosului”, persoanele mai atrăgătoare sunt tratate mai bine în interacțiunile de zi cu zi.

Vezi și „Sunt drăguț?” Cum să răspunzi când copilul tău te întreabă astfel de lucruri? Psiholog: „E un moment parental foarte important!”

Există, de asemenea, o știință socială extinsă care demonstrează că persoanele mai atrăgătoare câștigă mai mult, sunt tratate mai bine de către profesori, sunt mai puțin susceptibile de a comite infracțiuni și, atunci când o fac, primesc sentințe mai ușoare, adaugă Dr. Sheehan. 

Dr. Hamermesh este de acord că, deși este posibil ca fețele neatractive să fie un semnal că oamenii sunt deja mai puțin sănătoși, de exemplu, fețele simetrice indică persoane care sunt mai capabile să lupte împotriva bolilor, efectele sociale au fost explicația cea mai probabilă.

Sursa foto: freepik.com@freelancernur

El a sugerat că, dacă diferența este cauzată de prejudecăți sociale, rezultatele s-ar putea schimba.

„În timp, dacă oamenii nu ar acorda atât de multă atenție aspectului în viața de zi cu zi, sunt destul de sigur că peste 100 de ani nu am mai vedea aceste diferențe în longevitate”, a declarat el pentru Times.  

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Divertisment

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel