Obiceiul tipic pe care nu îl pot evita copiii cu capacități înalte atunci când merg la culcare
Data publicării:
Raluca Panțiru
Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting
Este deja aproape ora de culcare, dar, spre deosebire de alți copii care sunt gata să adoarmă imediat ce își pun capul pe pernă, cei cu capacități înalte au un obicei greu de evitat.

În loc să se relaxeze și să se pregătească pentru somn, mintea lor continuă să răscolească idei, întrebări și gânduri complexe.

Poate că tocmai au citit un articol interesant, sau poate s-au gândit la un proiect creativ, dar cert este că mintea lor nu știe să se oprească, chiar și atunci când totul în jurul lor tace. De ce se întâmplă asta și cum afectează somnul acestor copii?

SURSA FOTO: Freepik.com@freepik

Cercetările au demonstrat că aceștia au mai multe cicluri de somn (6,40 față de 4,21 în medie) și cicluri mai scurte (70 de minute față de cele 90 de minute tipice), comparativ cu alte persoane. În plus, studiul, care a implicat 196 de copii supradotați și 226 de copii din grupul de control, cu vârste între 8 și 11 ani, arată că somnul REM începe mai devreme și că, la sfârșitul nopții, indivizii cu înalte capacități dorm, în principal, în somn ușor și REM.

Potrivit psiholoagei Arielle Adda, specializată în copii supradotați și autoare a cărții „De la copil la adult supradotat, construindu-și personalitatea”, acest lucru se datorează faptului că aceste persoane procesează informațiile mult mai rapid decât media.

Citește și Trei afirmații pe care părinții copiilor bine adaptați le folosesc des, dar care sunt considerate demodate

„Este în timpul somnului REM când creierul organizează și clasifică acele informații. De asemenea, supradotații au adesea vise intense legate de experiențele lor zilnice, un semn al unui somn REM mai profund”, explică Adda în Le Figaro Étudiant, potrivit Bebe y Mas.

Creierul persoanelor cu înalte capacități are dificultăți în a se decelera la momentul somnului. Este obișnuit ca aceștia să experimenteze hiperactivitate cerebrală atunci când încearcă să adormă, revizuind evenimentele zilei, ce ar fi putut merge mai bine. Perfecționismul lor intensifică acest proces.

Acest fenomen este mai pronunțat la adulți, care sunt mai conștienți de importanța somnului, un lucru care nu se întâmplă întotdeauna și în cazul copiilor.

„Pentru ei, somnul poate părea o pierdere de timp. Sunt într-o căutare constantă de a învăța și descoperi, ceea ce îi face să renunțe la somnul de prânz mai devreme și să nu înțeleagă de ce alți copii continuă să doarmă”, mai explică specialista.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.


Articole similare

Te simți epuizat ca tată? Aceste metode rapide te pot ajuta

Viața de tată este plină de provocări. Între muncă,...

De ce copiii mici sunt egoiști „din fire”

Rafa Guerrero, psihoterapeut și specialist recunoscut...



Cele mai noi articole

Top citite

„Omor calificat sub masca reformei Educației”: Prof. Cătălin Zaman, director de școală, mesaj către ministrul Educației: „Nu pot să tac! De ce mințiți? De ce nu spuneți oamenilor adevărul?”

Florian Lixandru, despre acoperirea cadrelor cu profesori calificați: „În viitorul apropiat ne vom confrunta cu o lipsă în ceea ce privește personalul didactic la această materie”

Ministrul Educației Daniel David, despre ce se întâmplă cu profesorii titulari care nu au suficiente ore în școală: „Nu au de ce să se teamă”

Evaluarea Națională ar putea DISPĂREA complet! Ministrul Daniel David: „NU este corectă”

pixel