DC Conducem: Lecţie de educaţie rutieră pentru copii
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Ca părinți, este ușor să trecem cu vederea cât de mult contează cuvintele și acțiunile noastre. Dar realitatea este că ei se uită mereu la comportamentul nostru – chiar și atunci când nu avem idee că se uită.
Jesse LeBeau, un speaker motivațional de mare succes pentru adolescenți, a împărtășit informații despre motivul pentru care copiii noștri ne resping regulile.
„Cum îi tratezi pe ceilalți?” întrebă LeBeau. „Cum reacționezi în trafic?” „Cum te descurci când lucrurile nu merg bine?” Ai acea atitudine bună? Sau nu?", potrivit Your Tango.
Sursa foto: freepik.com@imrandk
Dacă acele acțiuni nu se potrivesc cu ceea ce îți dorești de la copiii tăi, le va fi mult mai greu să-ți urmeze regulile. Acest lucru este valabil mai ales în ceea ce privește regulile cu utilizarea tehnologiei - o luptă pe care unii psihologi adolescenți insistă că creează o punte între părinți și adolescenți.
Citește și „Cum să discuți cu ai tăi copii despre social media”
Deci, cum ajung părinții la adolescenți? LeBeau insistă că părinții trebuie să înceapă cu modelarea comportamentului pe care ni-l dorim de la copiii noștri, astfel încât să nu arătăm ca niște ipocriți în fața lor.
Sursa foto: freepik.com@freepik.com
Conform cercetărilor, jocurile video violente sau emisiunile TV pot fi dăunătoare pentru dezvoltarea copiilor noștri în anumite moduri, așa că adesea interzicem jocurile violente sau le criticăm atunci când copiii noștri le joacă.
Între timp, ne uităm adesea la TV și filme violente - uneori în fața sau cu copiii noștri. Mulți părinți joacă (sau obișnuiau să joace) jocuri violente care sunt similare cu ceea ce le place copiilor lor.
Vezi și „Pericolul din Generația Z: Adolescența, mai dificilă azi decât acum 20 de ani! Ce s-a schimbat, conform unui nou sondaj”
„Desigur, creierul părinților este diferit de creierul copiilor”, spune Joanna Schroeder, expert în educație parentală și autoarea viitoarei cărți Talk To Your Boys (Workman, 2025), „deci regulile trebuie să fie diferite. Întrebarea este dacă vrei abordează diferența sau lasă-ți copiii să se întrebe de ce poți face lucruri pe care ei nu pot?”.
Stăm pe telefon ore în șir, dar copiilor le atragem atenția!
Când vine vorba de utilizarea telefonului, mulți dintre noi au probleme în a petrece nenumărate ore derulând fără minte prin rețelele sociale pentru a se relaxa și a se relaxa.
Și, deși nu este nimic în neregulă cu derularea, cei mai mulți dintre noi putem recunoaște că lăsăm ca utilizarea telefonului să interfereze cu calitatea timpului petrecut cu copiii noștri.
Un studiu a constatat chiar că „În timpul interacțiunilor în persoană, participanții s-au simțit mai distrași și au raportat o plăcere mai mică dacă și-au folosit telefoanele decât dacă nu o fac”.
Acestea fiind spuse, poate fi frustrant pentru copii atunci când le vorbești despre utilizarea telefonului lor, deoarece ei sunt probabil martori la propriul tău exemplu, în cazul în care petreci mult timp.
Așadar, dacă vrem cu adevărat ca ai noștri copii să nu mai folosească telefoanele lor atât de mult, atunci trebuie să începem prin a da exemplu.
După cum subliniază Miller, ca părinți, avem multe de făcut și multe motive „bune” pentru a folosi ecrane. Și totuși, LeBeau are dreptate. Adevărul este că probabil că folosim ecrane mai mult decât ne dăm seama.
Sursa foto: freepik.com@dikushin
Când ne gândim la copiii noștri care navighează prin rețelele sociale, la ce ne gândim? „Sunt pe TikTok și urmăresc meme inutile” sau „Uite cum își strică creierul!”
Cu toate acestea, este important să nu subestimați puterea rețelelor sociale - și resursele educaționale care vin odată cu aceasta.
Potrivit unui sondaj, 69% dintre tinerii care folosesc TikTok în scopuri educaționale au spus că i-a ajutat să-și termine temele. Adolescenții învață, de asemenea, despre alte culturi, tradiții, relații sănătoase, sănătate și multe altele pe rețelele sociale.
Problema este că majoritatea părinților nu pot sau pur și simplu nu au timp să se alăture copiilor lor pentru a vedea ce fac ei, de fapt, pe telefoanele lor.
Un alt sondaj a arătat că 25,5% dintre părinți au fost prea ocupați pentru a verifica chiar temele copiilor. Și în același sondaj au descoperit că 60% dintre părinți nici măcar nu înțeleg.
Deci, dacă copiii tăi sunt pe rețelele sociale, nu presupune ce e mai rău. Deși există multe riscuri și dezavantaje pentru rețelele sociale, există și câteva aspecte grozave. Veți ști care vă afectează cel mai mult copiii implicându-vă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Temele pentru acasă sunt o...
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Furia și izbucnirile...