Ordonanța „trenuleț”: Concursul de Titularizare va fi suspendat. Ce se întâmplă cu salariile profesorilor
Data publicării:
Ordonanța de urgență (OUG) „trenuleț” cu măsuri fiscal-bugetare pentru anul 2025 a fost publicată în Monitorul Oficial în ajun de Anul Nou. 

Este vorba despre OUG 156/2024. Documentul a fost adoptat de Guvern în ședința de luni fără modificări față de varianta proiect, cel puțin în ceea ce privește educația și cercetarea.

Citește și Elevii, studenții și profesorii ar putea fi afectați de Ordonanţa „trenuleţ” pe care o pregăteşte Guvernul. Ce schimbări s-ar putea produce

Mai precis, salariile profesorilor și ale angajaților din educație sunt înghețate în anul 2025, deși profesorilor le-au fost promise creșteri după greva istorică din mai-iunie 2023, pe o nouă lege a salarizării amânată de atunci.

De asemenea, concursul de Titularizare, prin care profesorii se angajează în școli, este blocat, ca orice alt concurs de angajare în sistemul de stat, conform documentului.

Potrivit OUG 156/2024, nu sunt blocate concursurile la stat pentru ministerele care au depus un memorandum la Guvern în acest sens, însă este neclar deocamdată care dintre cele 16 ministere a făcut o astfel de solicitare.

În anul 2024, Educația a primit o exceptare de la blocarea angajărilor printr-un memorandum valabil pentru angajările din acest an. Posturile scoase la concurs în 2025 vor fi publicate abia în primăvară.

De asemenea, primele de carieră didactică și primele de carieră profesională, acordate majoritar din fonduri europene și o parte din bugetul de stat, sunt în pericol de a fi acordate, fiind condiționate de finanțarea lor exclusiv din surse externe.

De asemenea, și tichetele educaționale în valoare de 500 de lei pentru elevii dezavantajați sunt în pericol de a nu mai fi acordate pentru peste 600.000 de copii admiși în programul de sprijin, potrivit Edupedu.ro.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare


Cele mai noi articole

7 obiceiuri matinale care au beneficii dovedite pentru copii

Diminețile pot fi adesea o perioadă de agitație pentru...


Top citite

Lucrurile pe care psihologii îi roagă pe părinți și bunici să NU le mai facă. Ce efecte au asupra copiilor

De ce nu ar trebui să fie notate materiile vocaționale în școli. Elvira Deatcu: „Dacă am un copil călcat pe ureche, de ce să-i dai 4 la muzică, dacă nu are ureche muzicală”

Lucruri pe care copiii adulți le resimt în tăcere față de părinții lor, dar rareori le spun cu voce tare

„80% din ce faci azi ca părinte vine din primii tăi 7 ani de viață!” De ce e periculos să ignori copilul care ai fost. Andrada Faina: „Asta vreau să subliniez aici!” / VIDEO

pixel