Otita: cauze, simptome și remedii pentru copilul dumneavoastră
Data publicării:
Otita este o infecție a urechii care afectează foarte des copiii. Iată cum să-l recunoașteți și ce remedii să luați.

Otita este o inflamație a urechii pe care aproximativ 80% dintre copiii copii o contractă cel puțin o dată. Este o infecție dureroasă care, deși în majoritatea cazurilor se rezolvă fără probleme, poate duce la diverse complicații dacă este subestimată.

Originea otitei poate fi fie bacteriană, fie virală și este adesea o consecință a răspândirii unei infecții ale tractului respirator.

De ce este atât de comună la copii?

Motivul pentru care această infecție afectează în principal copiii este mai ales anatomic.

De fapt, trompa lor lui Eustachio (canalul care leagă gâtul și cavitățile nazale cu urechea) este mai îngustă și mai orizontală decât cea a adulților, iar acest lucru facilitează ascensiunea oricăror viruși sau bacterii prezente în gât din cauza unei infecții a tractului căii respiratorie.

Cum să o recunoaștem?

Durerea este primul semn de infecție a urechii: dacă copilul se plânge și pune continuu mâna pe ureche sau trage lobul, ar trebui să suspectați infecția.

Alte simptome pot fi înroșirea auricularului și descărcarea de puroi sau probleme temporare de auz. În plus, în cazurile mai grave, otita se poate manifesta cu febră mare.

Dacă copilul afectat de infecția urechii este foarte mic și, prin urmare, nu își poate comunica durerea verbal, trebuie să acordați atenție acestor semne: iritabilitate, dificultăți de somn sau de alimentație și plâns, mai ales în timpul nopții.

Deși doar medicul pediatru poate diagnostica cu certitudine o infecție a urechii, este foarte important să se acorde atenție prezenței acestor semne de inflamație a urechii.

Cum este tratată?

Din ce în ce mai frecvent, medicii pediatri tind să evite prescrierea imediată a antibioticelor, cu excepția cazului în care copilul are mai puțin de un an și are condiții generale foarte compromise.

În toate celelalte cazuri, avem tendința să așteptăm câteva zile pentru a vedea cum evoluează infecția: de fapt, otita nu este întotdeauna de origine bacteriană și, prin urmare, antibioticele nu sunt întotdeauna necesare.

Desigur, între timp este indicat să îi dai copilului un analgezic pentru a calma durerea cauzată de infecția urechii.

Remedii naturale

Pentru a trata otita este posibil să folosiți remedii naturale care vă permit să ameliorați copilul și să țineți simptomele sub control:

Faceți spălări nazale cu soluție salină sau aerosoli pentru a facilita fluidizarea mucusului;

Puneți o sticlă cu apă fierbinte pe ureche pentru a calma durerea;

Faceți fumigații cu mușețel care ajută la curățarea căilor respiratorii;

Lăsați copilul să doarmă pe o pernă înaltă pentru a reduce presiunea din ureche.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Probleme de sanatate
Tagurile articolului: otita  remedii naturale otita  tratament otita 

Articole similare

Febra la copii. Când să te îngrijorezi

Febra este unul dintre cele mai frecvente simptome care...



Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel