Parenting „invers”. O nouă tendință atrage tot mai multă atenție părinților în mediul online. Ce spun specialiștii
Data publicării:
O altfel de abordare a parentingului: copiii gătesc, fac curat și organizează viața de zi cu zi.

O nouă tendință din China, cunoscută sub numele de „parenting invers”, atrage tot mai multă atenție în mediul online. Tot mai mulți părinți aleg să se relaxeze, în timp ce copiii lor, chiar de la vârste fragede, preiau responsabilitățile casnice și logistice după orele de școală.

Yuanyuan, un băiat din ciclul primar din provincia Liaoning, a devenit viral pe rețelele de socializare din China, strângând aproape un milion de urmăritori. Cu ajutorul unei mini-camere prinse de haină, el își documentează viața de zi cu zi, demonstrând un nivel de autonomie rar întâlnit la această vârstă.

CITEȘTE ȘI Provocarea „fursecului” de pe TikTok face ravagii în rândul părinților. Ce spun psihologii despre empatie, etică și cum NU ar trebui interpretate reacțiile celor mici

Trezit la 5 dimineața, negociază la piață și gătește cina pentru familie

De două-trei ori pe săptămână, Yuanyuan se trezește la ora 5 pentru a plimba câinii vecinilor contra sumei de cinci yuani fiecare (aproximativ 70 de cenți americani). După terminarea cursurilor, o sună pe mama lui pentru a o întreba ce își dorește la cină. Apoi, merge la piață, cumpără produse proaspete, negociază cu vânzătorii și plătește în numerar.

Ajuns acasă, gătește mâncăruri elaborate, precum creveți înăbușiți și coaste de porc, servind două feluri de carne și o garnitură de legume. Când totul e gata, își cheamă mama, care de obicei se uită la televizor, să vină la masă.

Mama lui spune că se simte liniștită știind că fiul ei poate face față singur atât școlii, cât și treburilor casnice. Îl laudă adesea pentru gătit, pe care acesta l-a învățat urmărind clipuri online.

Copiii devin „părinți” 

Pe lângă activitățile casnice, Yuanyuan își ajută mama și cu machiajul, îi alege hainele și o încurajează când are o stare proastă. Pentru mulți utilizatori online, el este imaginea perfectă a parentingului invers, o tendință în care copiii iau inițiativa, iar părinții se lasă „purtați” de ritmul acestora.

Mulți părinți adoptă la rândul lor un stil mai relaxat, petrecând timp pe telefoane sau uitându-se la televizor, în timp ce copiii se ocupă de sarcinile zilnice.

FOTO ilustrativ: freepik.com @EyeEm

Cazul viral al unui băiat de 4 ani care își ceartă părinții leneși

În februarie, un alt videoclip a devenit viral în China, strângând peste 1,4 milioane de aprecieri. În imagini, un băiețel de doar patru ani își ceartă părinții care zac în pat toată după-amiaza, arătând spre un capac de toaletă prăfuit și un raft de cărți dezordonat.

„A trebuit să curăț totul și să mătur podeaua! Voi doi nu faceți nimic. Nu mai pot suporta!”, spune el cu furie. Mama răspunde că se bazează pe el pentru că este atât de capabil.

Un comentariu online rezuma perfect situația: „În această familie, copilul este părintele responsabil, iar părinții se comportă ca niște copii.”

Copii care planifică vacanțele familiei

Un alt exemplu vine de la o mamă cunoscută online sub numele de Nini. Ea povestește că fiica sa de șapte ani a preluat complet organizarea vacanțelor în familie, de la rezervarea zborurilor până la stabilirea itinerariilor zilnice.

Totul a început după o călătorie în Hong Kong, când mama a greșit ora zborului de întoarcere, iar familia a rămas blocată peste noapte în aeroport. De atunci, fiica ei nu mai are încredere în adulți când vine vorba de planuri de călătorie și caută singură destinații pe rețelele sociale.

Ce spun specialiștii despre acest fenomen

Experții susțin că această formă de parenting invers contestă autoritatea tradițională a părinților, dar poate avea și beneficii pentru dezvoltarea copilului.

„Părinții care dau dovadă de o ușoară «slăbiciune» îi pot încuraja pe copii să-și asume mai multe responsabilități și să fie proactivi”, explică Zhang Jianyong, asistent social specializat în protecția copilului, din provincia Hubei, conform scmp.com.

Pe rețelele de socializare din China, subiectul parentingului invers a strâns deja peste 230 de milioane de vizualizări, semn că fenomenul capătă amploare.

Un utilizator povestește cu umor: „Mă frustram că fiul meu se pregătea prea încet. Așa că, într-o zi, am încercat să îi copiez ritmul. Mi-a luat o oră să mă îmbrac. N-a mai rezistat și a început să mă grăbească. De atunci, nu mai e niciodată lent.”



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Comper Matematică 2025. Prof. Claudia Chiru: „Subiectele au fost cât pentru două săptămâni de lucru. De ce așa? Ce învățător/profesor a gândit astfel?” / VIDEO

„Cea mai periculoasă” expresie în relația părinte - copil! Expert parenting: „Am studiat reacțiile a peste 200 de copii și am observat cum aceste două cuvinte provoacă efecte dezastruoase”

„Apare un fenomen interesant în zilele noastre!” Daniel David, mesaj pentru părinți și profesori: „Creșterea inteligenței s-a cam oprit sau chiar e în regres”

O învățătoare trage un semnal de alarmă: „Unii părinți ignoră complet igiena copiilor! Nu le spală părul, nu le taie unghiile, iar cutiile de pachețel sunt murdare”

pixel