Părintele Pimen Vlad: „De ASTA sunt vinovați părinții în educația copiilor”
Data publicării:
Cât de des i-ai spus copilului tău să nu stea pe telefon, dar tu stai acolo, cu ochii pe ecran, ore întregi? 

Părintele Pimen Vlad spunea, recent, într-un podcast că greșelile în educație pleacă de la noi, părinții. Așa că nu-i de mirare că cei mici își petrec tot timpul pe telefon – ei doar văd ce facem noi! Cum să le cerem să nu se joace pe telefon când noi suntem mereu conectați la ecran?

Părintele zice că, în primii ani de viață, copiii sunt ca niște bureți. Tot ce văd la noi, asta imită.

Citește și Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Dacă sunt certuri acasă sau dacă ne comportăm într-un anumit fel, vor face și ei la fel. Și nu le putem spune „nu” la un comportament când noi suntem cei care le dăm exemplul greșit.

„Greșeala pornește de la părinți. Tata și mama stau toată ziua pe telefon și spun la copil: nu sta! Ca el vede ca tată și mama stă pe telefon.

Degeaba îi spui. Ce exemplu îi dai?! Greșeala pornește de la părinți. Copilul în primii ani e ca o sugativă. Tot ce vede la părinți, face.

Sunt ca un fel de Dumnezeu pentru el. Certuri, scandaluri etc.

Dacă joci diferite jocuri cu el, te ocupi de el, copilul nu va mai deveni dependent de tehnologie. Dar lăsându-l azi, lăsându-l mâine, ne făcându-ți timp pentru el, copilul devine dependent de tehnologie. După când îl chemi tu nu mai vine el. În fiecare seară trebuie să-ți faci timp pentru copil.

Să vadă ca îți pasă de el”, spune Părintele Pimen Vlad, în podcastul „Acasă la Măruță”.

El spune, de asemenea, că părinții nu mai petrec timp cu cei mici. Preotul a prezentat și un exemplu de „așa da”, al unui bărbat de afaceri care zilnic, timp de două ore, își închidea telefonul și stătea cu ai lui copii. De asemenea, duminica mergeau la biserică, apoi jucau fotbal până oboseau cei mici, iar atunci, pentru că nu mai aveau energie, tatăl le dădea sfaturi de viață, tocmai că erau atenți la ce spunea el.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Parenting

Articole similare


Cele mai noi articole

Numele clasic de fată care este la modă în 2025

În 2025, acest nume de fată rămâne un nume clasic, dar...


Top citite
Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi” / SURSA FOTO: captură video YouTube @Razvan Vasile

Părintele Necula, apel către părinți, după ce trei copiii i-au oferit lecții de viață zguduitoare: „Să ne fie rușine! Am ajuns niște smiorcăiți, îi pasăm pe cei mici la școală și fugim la șefi”

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!” / FOTO: freepik.com @fromkazanwithlove

Părinții se plâng de aceste greșeli frecvente ale bunicilor: „Mama mea face exact asta și mă scoate din minți!”

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației! / FOTO: freepik.com @user8647581

Un adolescent dă în judecată statul pentru absențele repetate ale profesorilor: Judecătorii au decis că elevul trebuie să fie despăgubit pentru lipsa educației!

Mama sau tata De la cine moștenește copilul atitudinea / FOTO: Freepik.com@ karlyukav

Mama sau tata? De la cine moștenește copilul atitudinea

pixel