Bianca Andreica, despre diferența dintre școlile din România și Anglia: „Cred că românii sunt puțin mai stricți, au pretenții și așteptări mai mari”
Iar pentru persoanele care au crescut cu părinți cu comportamente toxice, aceste semne pot fi resimțite puternic chiar și în viața adultă.
Aceste dinamici, care adesea trec neobservate sau se normalizează, au un impact semnificativ asupra modului în care ne raportăm la noi înșine și la ceilalți.
În acest articol, vom discuta despre cinci semne că copilăria ta ar fi putut fi marcată de acest tip de comportamente și cum aceste tipare se reflectă în viața adultă.
Citește și Rudele intruzive și comportamente toxice: sfaturi pentru a proteja liniștea sufletească a copiilor
Sursa foto: freepik.com@prostooleh
Dacă ai crescut într-un mediu în care nimic nu părea suficient sau în care laudele erau rare, este posibil să fi dezvoltat o voce internă severă.
Fraze precum „Nu e atât de greu, ar trebui să o faci mai bine” sau „Asta e tot ce poți obține?” ar fi putut să te însoțească zi de zi în copilărie.
Ca adult, această critică internă rămâne prezentă, manifestându-se prin îndoieli constante legate de deciziile tale sau printr-o incapacitate de a te bucura de realizările tale.
Părinții cu comportamente toxice pot manipula emoțiile copiilor lor pentru a menține controlul, folosind fraze precum:
„Cu tot ce am făcut pentru tine, cum poți să mă tratezi așa?” sau „Ești atât de egoist/ă”.
Acest tip de comunicare condiționează comportamentul copilului și, în plus, lasă o senzație de vinovăție persistentă.
Ca adult, această vinovăție poate apărea în situații cotidiene, cum ar fi refuzarea unui plan cu prietenii pentru că ai nevoie de odihnă, dar simțindu-te rău din cauza acestui lucru.
Poate chiar că observi că prioritizezi mereu nevoile altora, chiar dacă asta înseamnă să te neglijezi pe tine.
Rădăcina acestei dinamici provine din faptul că ai crescut într-un mediu în care sentimentul de vinovăție era folosit ca instrument de control.
Sursa foto: freepik.com@prostooleh
Copiii care au crescut cu părinți autoritari sau care le invadau constant intimitatea (revizuind lucrurile lor, minimizându-le opiniile sau ignorându-le spațiul personal) au de obicei dificultăți în a identifica și a-și proteja propriile limite în viața adultă.
De exemplu, ai putea să spui „da” unor sarcini suplimentare la serviciu, chiar dacă ești la limita capacităților tale, sau să permiți unui prieten să te trateze cu dispreț pentru că nu vrei să pari conflictual.
.Această dificultate provine din faptul că ai învățat că nevoile și dorințele tale nu erau importante sau că, atunci când încercai să le aperi, te expuneai la pedepse emoționale, precum tăcerea sau critica.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Cum spune melodia, „în mare...
Numele Noa este unul dintre cele mai populare nume de...