Capcana hiperparentingului: Așezarea copiilor pe un piedestal este dăunătoare și îi creează stresați și nesiguri
A fi părinte nu este ușor. Cu toții ne dorim ce e mai bun pentru copiii noștri, dar fiecare îi creștem diferit. Există părinți pretențioși care își doresc ca copiii lor să fie perfecți sau aproape perfecți în toate și folosesc strategii care nu sunt întotdeauna cele corecte pentru dezvoltarea pașnică a copiilor lor.
Există diferite stiluri educaționale: autoritar, supraprotector, permisiv, excesiv de exigent, etc. Nefolosirea unui stil adecvat poate împiedica dezvoltarea normală a copilului și poate cauza diverse probleme. În rândurile următoare ne vom concentra asupra acelor aspecte în care părinții pretențioși greșesc.
Există mai multe moduri de a educa. În funcție de modul în care predăm, interacționăm, întărim și motivăm copiii noștri, vom folosi un stil parental diferit.
Părinții pretențioși încearcă să se asigure că copiii lor, prin disciplină și angajament, aspiră mereu la ce este mai bun, căutând perfecțiunea. Acest tip de părinți impune copiilor lor să atingă toate obiectivele care le sunt propuse și, mai mult, să facă acest lucru eficient.
Au tendința de a avea un stil educațional autoritar, în care comunicarea are loc doar într-o singură direcție (de la părinți la copii), iar în familie ierarhia este clară, cu reguli ferme în care copiilor nu li se acordă prea multă autonomie.
Disciplina și angajamentul sunt importante pentru creșterea copiilor, dar în măsura adecvată. Solicitările excesive pot cauza probleme în dezvoltarea psihologică și emoțională a copiilor.
A fi exigent în anumite momente și ocazional poate servi la motivarea copiilor . Pe de altă parte, dacă cerem mereu ce e mai bun de la copiii noștri, fără a comunica și a exprima emoții, copiii noștri pot avea probleme de adaptare. Să ne uităm acum la câteva dintre aspectele în care părinții pretențioși greșesc.
Încurajarea angajamentului la copii poate fi foarte utilă pentru creșterea performanței acestora, de exemplu la școală, dar numai dacă o facem în anumite momente. Dacă menținem această presiune o perioadă lungă de timp, vom obține efectul opus și rezultatele vor scădea.
Acest lucru se întâmplă pentru că atunci când copilul nu obține ceea ce caută, în ciuda eforturilor sale, el va crede că nu este capabil și ca rezultat performanța lui va avea de suferit.
Părinții pretențioși nu recunosc și nu iau în vedere că copiii lor fac greșeli. Ei transmit copiilor ideea că a greși sau a eșua este un lucru rău care trebuie evitat cu orice preț. În acest fel, vom încuraja copiii să nu tolereze greșelile și căutarea perfecțiunii într-un mod patologic.
Fotografie de la Olia Danilevich/ Pexels
Dacă părinții se așteaptă prea mult de la copii încă din copilărie, copiii vor crește cu sentimentul că nimic din ceea ce fac nu este suficient și acest lucru îi va face să se simtă nemulțumiți pe tot parcursul vieții. Trebuie să fim foarte atenți să nu ne așteptăm la prea mult. Perfecționismul poate avea efecte foarte negative asupra psihologiei copiilor noștri.
Dacă cerem prea mult și, mai ales, nu punem preț pe angajamentul copiilor, aceștia vor crede că tot efortul lor a fost fără valoare. Acest lucru poate duce la lipsa pe termen lung a stimei de sine, anxietate, depresie, chiar și neputință învățată.
Erorile pe care le-am văzut mai sus se referă, în primul rând, la așteptări mari, intoleranță la erori și neîntărirea rezultatelor bune. Acest lucru nu înseamnă că toți părinții fac aceste greșeli, dar dacă o fac, acestea pot fi evitate prin îmbunătățirea capacității cuiva de a-și exprima emoțiile și de a comunica cu copiii.
Copiii care sunt supuși unor așteptări mari se simt presați și cred că părinții lor nu obțin ceea ce își doresc. Putem evita acest lucru prin transmiterea așteptărilor realiste care se potrivesc cu capacitățile lor, fără a merge la extreme.
Cu toții greșim și din acest motiv trebuie să-i învățăm pe copiii noștri că a greși nu este rău și că greșelile ne ajută să ne îmbunătățim. Lasă-i să știe că, chiar dacă eșuează, totuși îi vei iubi. Poate vi se pare evident, dar pentru ei nu este.
Foto: Ivan Samkov/ Pexels
Tine cont intotdeauna de eforturile depuse de copii atunci cand fac ceva; trebuie să evaluăm munca, nu rezultatul, ceea ce îi va ajuta să finalizeze cu succes ceea ce au început. Uneori, când un copil face ceva corect, nu este lăudat pentru munca și efortul depus într-o activitate, ci doar pentru succesul său, iar acest lucru este nedrept.
Dacă părinții au încredere în abilitățile copiilor lor, copiii vor fi motivați și stima de sine le va crește. Se vor simți apreciați de oamenii pe care îi iubesc cel mai mult și acest lucru îi va ajuta să se îmbunătățească.
A fi părinți pretențioși nu este o problemă dacă nu facem greșeli precum cele despre care am discutat mai sus. Amintiți-vă că copiii trebuie apreciați, iubiți și să trăiască fără presiune. Uneori uităm că micuții trebuie să se distreze, să trăiască și să nu fie perfecți.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Dezvoltarea unui copil trece...
Parentingul este, fără...
Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...
Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...