Părinții care apelează la meditații pentru copii ar putea să-și deducă din impozite cheltuielile. Peste 12.000 de profesori țin lecții acasă. Suma încasată la negru, uriașă
Data publicării:
Economiștii sugerează că ar putea exista o soluție pentru a-i determina pe profesori să declare veniturile obținute din meditațiile private. 

În prezent, ANAF reușește să colecteze anual aproximativ 1 milion de lei de la cei peste 12.000 de profesori care oferă lecții la domiciliul elevilor sau acasă, informează Știrile PRO TV. Totuși, se estimează că suma totală obținută în mod neoficial este considerabil mai mare.

Examenele naționale nu doar că evaluează pregătirea academică a elevilor, dar reflectă și competența profesorilor care oferă meditații.

Într-o altă direcție, premierul Marcel Ciolacu a propus o reformă care ar permite părinților care investesc în meditații pentru copiii lor să deducă aceste cheltuieli din impozite, cu condiția să prezinte facturi corespunzătoare.

Această măsură ar putea aduce mai multă transparență în sistemul de meditații și ar oferi părinților un suport financiar suplimentar pentru educația copiilor.

Citește și „S-au meditat copiii cu note peste 9.00 la Evaluarea Națională?” Oana Moraru: „Majoritatea copiilor români inteligenți au `achiziționat` în 8-12 ani de școală multe goluri”

Peste 300 de milioane de euro anual pe piața neagră a meditațiilor din România

Dacă un elev participă la opt ședințe de meditație pe lună, timp de nouă luni pe an, pe parcursul a patru ani, și plătește fiecare ședință în valoare de 200 de lei fără a primi factură, suma totală cheltuită ajunge aproape la 60.000 de lei. Aceasta reflectă o parte semnificativă din costurile ascunse ale educației private, care, conform estimărilor recente, a depășit 300 de milioane de euro anual pe piața neagră a meditațiilor din România.

Spre deosebire de această sumă considerabilă, în Germania, unde aproximativ 15% dintre elevi urmează meditații private, cheltuielile totale nu depășesc 1,5 milioane de euro pe an.

Această diferență enormă subliniază nu doar problema neimpozitării veniturilor obținute din meditații, ci și impactul considerabil asupra bugetelor familiale.

Părinții ajung să aloce o parte semnificativă din resursele lor financiare pentru aceste lecții suplimentare, ceea ce poate pune o presiune considerabilă asupra economiilor lor.

Vezi și Industria meditațiilor a bubuit și în acest an! Elev: „Credeți că se poate lua BAC-ul cu ce s-a făcut la școală?" Părinții au scos din buzunar 600 lei/săptămână ca să-i pregătească pe copii

Marcel Ciolacu: „Pentru cei care câștigă mai puțin și pentru clasa medie, vor fi deduceri din impozit pentru meditații”

Pentru a aborda aceste probleme, premierul Ciolacu a anunțat că se desfășoară studii și analize în colaborare cu experți de la Banca Mondială, cu scopul de a crea un cadru mai transparent și reglementat pentru meditații.

O parte esențială a acestei inițiative este implementarea unor măsuri care să oblige profesorii să declare veniturile obținute din meditații.

În plus, se preconizează introducerea de stimulente fiscale pentru părinți, care vor putea deduce din impozite cheltuielile pentru meditații, cu condiția să prezinte facturi corespunzătoare.

„Și fiul meu a făcut meditații! Pentru cei care câștigă mai puțin și pentru clasa medie, vor fi deduceri din impozit pentru meditații. În momentul în care treci chitanța în calculator pentru meditații, ți se deduce din impozit”, a spus Marcel Ciolacu.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Social

Articole similare

DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes” / FOTO: freepik.com @ standret

Un cercetător de la Stanford spune care este soluția pentru dezvoltarea intelectuală a copiilor: „Devin mai motivați, mai rezilienți și mai capabili să aibă succes”

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog / FOTO: freepik.com @EmilyStock

Cum putem ajuta copilul să-și facă singur temele? Câteva sfaturi de la un psiholog

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi” / FOTO: freepik.com @sherry

Parentingul „suficient de bun”. Avertismentul unui psiholog: „Cea mai mare povară pe care trebuie să o poarte un copil este viața netrăită a părinților săi”

Foto: Freepik @freepick

Acesta este intervalul orar în care un copil NU ar trebui să își facă temele: Cum să eviți suprasolicitarea și lipsa de concentrare

pixel